Wat is overgewicht

Je gewicht is te hoog als je body mass index (BMI) hoger is dan 25 of als je buikomvang te groot is (bij vrouwen >88 cm en bij mannen >102 cm). De BMI geeft de verhouding tussen je lengte en gewicht weer. Als je BMI hoger is dan 30, dan heb je obesitas (ernstig overgewicht). Als je overgewicht heb, zit er teveel vet in je lichaam. Een gezond gewicht en een gezond lijf gaan hand in hand, te veel lichaamsvet zorgt voor (gezondheids)problemen. Gelukkig kan je er veel aan doen en is 5 a 10% gewichtsverlies al veel winst voor je gezondheid!


Hoeveel/ vaak komt overgewicht voor?

In 2019 had ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders van overgewicht (uiteenlopend van matig tot ernstig). Dat is 15% meer dan 30 jaar geleden. Overgewicht (BMI 25-30) komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Maar obesitas (BMI 30+) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook steeds meer kinderen zijn te zwaar. Overgewicht komt wat vaker voor bij 12-17 jarigen dan bij jongere kinderen van 4-11 jaar.


Oorzaken van overgewicht

Er zijn meerdere oorzaken voor overgewicht (en obesitas), maar de belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Je eet dan meer dan je verbrandt en bent uit ‘energiebalans’ geraakt. Wat je eet maar niet verbruikt, slaat je lichaam op als lichaamsvet met als gevolg dat je gewicht stijgt. Een andere oorzaak voor overgewicht is bijvoorbeeld de leefomgeving: deze is in de afgelopen jaren steeds meer veranderd in een ‘obesogene’ omgeving. Je wordt voortdurend verleid en gestimuleerd om veel te eten (overal is eten te zien, ruiken, proeven) en tegelijkertijd niet uitgenodigd om veel te bewegen. Gemak dient de mens, door bijvoorbeeld roltrappen, elektrische aparaten wordt niet bewegen een stuk makkelijker dan wel bewegen. Ook zijn er aanwijzingen dat weinig slaap invloed kan hebben op je eetlust, en daardoor ook op lichaamsgewicht. Soms spelen verslavingen of emotionele situaties een rol bij het ontstaan van overgewicht. Er zijn ook aanwijzingen dat genetische aanleg een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van overgewicht.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Bij overgewicht loop je meer risico op gezondheidsproblemen dan bij een normaal gewicht. Zo loop je meer risico op suikerziekte (diabetes), hart-, en vaatziekten (bijvoorbeeld verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk), problemen met je gewrichten en bepaalde vormen van kanker. De risico’s hangen ook gedeeltelijk samen met de plaats waar het vet opgeslagen zit. Heeft je lichaam een ronde appelvorm? Dan zit het vet rond en in je buik. Als het meeste vet rondom je heupen en dijen zit, dan ben je peervormig. Mensen met een appelvorm hebben meer kans op hart-, en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en galstenen dan mensen met een peervorm. 


Welke type eter ben je?

Eet jij omdat je trek hebt of je lichaam erom vraagt? Of spelen andere prikkels een rol, zoals bijvoorbeel iets lekkers zien of ruiken, vermoeidheid of spanning of 'inhalen' na een strenge periode van lijnen/ dieet. We onderscheiden drie type eters. Herken je jezelf in een of meerdere van deze types?
 • Lijngerichte eter: Je begint elke maandag opnieuw met een dieet en houdt dit zo’n drie dagen vol. Vervolgens ga je weer ‘los’.
 • Externe eter: Je eet best gezond maar zodra je op een feestje bent, doe je je tegoed aan hapjes of loop je vijf keer naar het buffet.
 • De emotionele eter: Als je je boos, verdrietig, moe of gespannen voelt, ga je meer eten of snoepen.

Behandeling van overgewicht

Als je matig overgewicht hebt, is het raadzaam om gezonder te gaan leven. En het hoeft echt niet meteen om enorme hoeveelheden gewichtsverlies te gaan: 5-15% afvallen is al een flinke stap in de goede richting. Je hebt dan misschien nog geen gezond gewicht volgens de BMI-norm, maar het is al een heel stuk beter voor je gezondheid! In het begin gaat het afvallen vaak sneller, en in de fase daarna een stukje langzamer. Afvallen met blijvend resultaat doe je door stapsgewijs je leefstijl te veranderen. Je diëtist kan je hierbij ondersteunen/ coachen. Een mooi streven is een gewichtsverlies van een halve - tot een hele kilo per week. Op die manier kan je voldoende blijven eten en krijg je dus alle voedingsstoffen binnen, behoud je je spiermassa en voorkom je het jojo-effect. 


Leefstijl-, en voedingsadviezen bij overgewicht

 • Eet gevarieerd. Kies dagelijks voor voldoende groente-, en fruit en wissel af met je broodbeleg.
 • Eet niet te veel. Verklein je porties; weet jij hoeveel een gezonde portie warm eten is? Schrijf een paar dagen op wat en hoeveel je eet en drinkt. Kies voor kleinere borden dan schep je ook minder op (klein/ kinder bestek kan ook helpen om kleinere hapjes te nemen en minder te eten).
 • Beweeg voldoende. 60 minuten per dag bewegen is het advies als je gewicht wilt verliezen. Hoe je beweegt maakt niet uit, al is variatie in de beweging éxtra goed: een stuk wandelen, fietsen, stofzuigen of het huis schoonmaken, naar de sportclub, dansen in de woonkamer of een potje voetballen met de kinderen.
 • Kies voor volkoren en vezelrijk. Zo krijg je voldoende vezels binnen en dat verzadigd beter waardoor je minder snel weer trek hebt (én je houdt je de stoelgang gezond). 
 • Drink genoeg. Elke dag 1.5-2 liter. Drink vooral water, spa rood, thee of koffie zonder suiker. Drink liever (helemaal) geen zoete drankjes.
 • Vraag steun aan familie en vrienden. Dat is niet alleen handig bij het afvallen, maar ook om je nieuwe eetpatroon vol te houden. 
 • Beperk tussendoortjes. Zorg voor gezonde hoofdmaaltijden en beperk extraatjes tussendoor. Overleg met je diëtist wat goede maaltijden zijn voor jou en welke hoeveelheden normaal zijn.
 • Slaap voldoende.
 • Ontspan zoveel mogelijk, zo voorkom je emotie-eten en kan je gezondere keuzes maken.
 • Ga naar buiten, zonlicht is goed voor je serotonine-aanmaak en zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt. Hoe beter jij je voelt, hoe minder behoefte je hebt aan emotie-eten.
 • Beperkt je alcoholinname en beter nog: stop er helemaal mee. Scheelt een berg calorieen, is gunstig voor je slaap-kwaliteit en helpt je om je stukken (metaal en fysiek) fitter te voelen (met alle positieve gevolgen van dien op je gehele welzijn).
 • Je leefstijl veranderen en afvallen is een proces, dat kost tijd. Het helpt om dit in te calculeren en jezelf de tijd te gunnen. Staar je niet blind op het getal op de weegschaal maar focus je op de positieve veranderingen in je leefstijl. 

Hoe helpt de diëtist bij overgewicht?

Je diëtist coacht en adviseert je bij het op voor jou haalbare wijze veranderen van je leefstijl. Je diëtist houdt altijd rekening met je persoonlijke wensen, behoeften en eventuele beperkingen: wat vind je bijvoorbeeld moeilijk of écht niet lekker? Door de medische en voedingskundige kennis van je diëtist én ervaring, kan zij het beoordelen welke voeding jij nodig hebt. Je diëtist helpt je om die voeding in te passen in je dagelijkse patroon en kan al je vragen beantwoorden. Door in stapjes je gedrag te veranderen, verlies je je gewicht blijvend.

Je kunt bij ons terecht voor consulten in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch, Spaans en Portugees.

Dietisten gespecialiseerd in overgewicht

Diëtist Jamila Saidi

Diëtist Jamila Saidi

Jamila is een gedreven persoon met een passie voor voeding en leefstijl. De combinatie van haar positiviteit, sociale aard, inlevingsvermogen en luisterend oor zorgt ervoor je je bij haar direct op je gemak voelt. Jamila zorgt samen met haar client naar een haalbaar plan, waarmee doelen behaald worden. Naast haar vak houdt Jamila van het uitproberen van nieuwe restaurantjes, het kijken van documentaires, lezen en hardlopen. Jamila spreekt naast Nederlands ook de Arabische en Engelse taal vloeiend. Berberse kan zij goed verstaan. 
Jamila werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Diëtist Gaye Kaya

Diëtist Gaye Kaya

Gaye. Sprankelend en positief. Sociaal, verbaal en communicatief sterk. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, doortastend. Haar positiviteit, energie en open houding maakt de grootste mopperpot een stukje vrolijker. Met mensen van alle leeftijden kan zij goed opschieten. Gaye groeide op met de Turkse (eet)cultuur en deze kent de heerlijke en uitgebreide keuken als haar broekzak. Zij begrijpt de verleiding van lekker eten en de valkuil om meer te eten dan goed voor je is. Op dit gebied is zij ervaringsdeskundig. Genietmomenten creëren binnen een gezond eetpatroon zijn volgens haar key.
Gaye werkt in : Purmerend en Amsterdam
Diëtist Phoebe Gödderz

Diëtist Phoebe Gödderz

Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen. 
Phoebe werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist Shirley Zwart

Diëtist Shirley Zwart

Shirley is positief, energiek, enthousiast en groet elk mens met een glimlach. Ze is ervaringsdeskundige als KOPP-volwassene (Kind van een Ouder met Psychische Problemen) en heeft meerdere mensen begeleid met psychische en psychosociale problematiek. Ze staat voor een evenwichtige combinatie van goed eten (en drinken), beweging, ontspanning, slaap en activiteiten die levensvreugde geven. Zelf heeft ze te maken gehad met overgewicht én ondergewicht, en kwam erachter dat een positieve mindset allesbepalend is bij het behalen van gezondheidsdoelen. 
Shirley werkt in : Amsterdam en Zaandam
Diëtiste Mees Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist Derya Tecim

Diëtist Derya Tecim

Al op jonge leeftijd heeft zij de invloed van voeding en beweging op gezondheid ervaren. Zij heeft zelf als kind ernstig overgewicht gehad, en door goede voeding en beweging, inmiddels een gezond gewicht. Deze levenservaring is de basis geweest voor haar loopbaan als diëtist en sportinstructrice.
Derya werkt in : Amsterdam
Diëtist Tara Hoshiyar

Diëtist Tara Hoshiyar

Tara is viertalig opgegroeid en mede dankzij het spreken van al die verschillende talen, in combinatie met haar sociale vaardigheden, beweegt zij zich gemakkelijk tussen verschillende culturen. Als kind heeft Tara een nierontsteking gehad. Zij moest daarom een strikt dieet volgen om haar bloedwaarden op peil te houden. Hierbij kreeg zij de hulp van een gespecialiseerd diëtist. Hier ontstond bij haar de wens diëtist te worden en mensen te ondersteunen bij het volgen van een dieet of het creëeren van een gezonder eetpatroon en leefstijl. Ook jou adviseert en coacht Tara graag bij het behalen van jouw persoonlijke doelen
Tara werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Hafize Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in : Amsterdam
Diëtist Bianca Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amstelveen , Amsterdam en Haarlem
Diëtist Jennifer Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Tilburg , Beesd en Leerdam
Diëtist Brunna Venceslau

Diëtist Brunna Venceslau

Brunna is positief, warm en invoelend van aard. Zij kan direct zijn als het nodig is. Met een open houding luistert zij naar haar cliënt en analyseert de wensen en behoeften en zoekt zij samen naar praktische, passende oplossingen. Haar missie als dietist is om mensen te inspireren en begeleiden om uiteindelijk zélf de juiste keuzes te leren maken.
Brunna werkt in : Den Haag
Diëtist Islem Mechani

Diëtist Islem Mechani

Islem is betrouwbaar, praktisch en positief ingesteld, zij denkt in mogelijkheden. Beer op de weg? Neem gewoon een andere route. Door deze positieve houding, haar empatisch vermogen en uitmuntende sociale vaardigheden voel je je al snel bij Islem op je gemak. Het willen helpen van haar medemens zit in haar aard. Zij luistert met aandacht, en verplaatst zich in jouw situatie om zo met jou te bepalen welke stappen aansluiten bij jouw situatie, mogelijkheden en wensen. Fijn voor jou, en ook voor haarzelf geeft dit energie en voldoening. Islem woonde een aantal jaren met haar man en zoontje in Qatar, zij werkte daar als personal trainer en voedingsdeskundige. Deze ervaring heeft haar veel inzicht gegeven in verschillende eetculturen, zoals de Qatarese, Syrische, Libanees, Egyptische en ook de Indische en Filipijnse.
Islem werkt in : Amsterdam en Diemen
Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk

Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk

Mariska werkt in : Purmerend
Diëtist Youssra el Rhoul

Diëtist Youssra el Rhoul

Youssra is empathisch, ruimdenkend en leergierig. Zij leest en leert voortdurend, en volgt de nieuwste ontwikkelingen op voeding- en leefstijlgebied op de voet. Natuurlijk omdat zij dit zelf ontzettend interessant en leuk vindt, en om jou daarmee optimaal te kunnen informeren en adviseren. Je vindt Youssra dan ook vaak met haar neus in weer een nieuw een voedingsboek, of achter haar laptop, verdiept in een docu of webinar. Liefde voor voeding en gezondheid is haar met de paplepel ingegoten: vanaf jonge leeftijd hielp zij haar opa en vader in de tuin, met het zaaien, oogsten (en eten) van groenten en vruchten. Vanuit huis uit kreeg zij zo mee dat gezond eten en leven essentiële ingrediënten zijn voor een vitale levensloop. En dit inzicht wil Youssra delen met de rest van de wereld. 
Youssra werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak