Voeding

Jaarlijks worden zo’n 90.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Er wordt gedacht dat voeding in 35% van de gevallen mogelijk een rol kan spelen in het ontstaan van kanker. Belangrijk dus, om ter preventie en gedurende de behandeling bewust bezig te blijven met voeding en leefstijl. Zoals vroeger werd gedacht, geneest gezonde voeding kanker niet, dit moeten we aan de artsen overlaten.  De diëten van Moerman en Houtsmuller blijken achterhaald en niet van waarde. 


Een goede voedingstoestand

Wel is het belangrijk om tijdens behandeling in een optimale voedingstoestand te verkeren. Daarbij zijn er specifieke problemen die kunnen optreden bij de behandeling bij kanker  (chemokuren of bestraling). Een verminderde eetlust, gewichtsafname, misselijkheid, smaakveranderingen en ontlastingsproblematiek zijn veelvoorkomende ongemakken tijdens de behandelingen. Waarom is een goede voedingstoestand zo belangrijk?


Wat kan de dietist betekenen?

De dietist helpt je graag met het vinden van ideeën om het eten ondanks verminderde eetlust, misselijkheid of verandering van smaak, zo leuk, gezond en smakelijk mogelijk te maken/ houden. En zó samen een optimale voedingstoestand na te streven. 


Preventief

Natuurlijk is het krijgen van kanker niet altijd te voorkomen. Sommige mensen zijn erfelijk belast of hebben gewoonweg domme pech. Wel kán leefstijl bijdragen aan het voorkomen van kanker. Voorkom overgewicht, rook niet, zorg voor veel ontspanning en weinig stress, eet in ruime mate groente en fruit, beweeg dagelijks minimaal een uur, drink gematigd alcohol of niet (vrouwen max 1 glas, mannen max 2 glazen), eet minder (rood) vlees en vaker vegetarisch of vis. Beperk het gebruik van rood vlees in ieder geval tot maximaal 3 keer in de week. 
Cookies Contact en afspraak