Oncologie en voeding

Jaarlijks worden zo’n 120.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Er wordt gedacht dat voeding in 35% van de gevallen mogelijk een rol kan spelen in het ontstaan ervan. Het is dan ook raadzaam om ter preventie maar ook tijdens de behandeling bewust bezig te zijn met voeding en leefstijl.
 

Dieten bij kanker

Voeding geneest kanker helaas niet. De diëten van Moerman en Houtsmuller blijken achterhaald en niet van waarde. 


Voeding tijdens de behandeling van kanker

Kanker vraagt veel van het lichaam. Het is belangrijk om in een goede conditie te blijven tijdens (de behandeling van) kanker; daarvoor is het doorgaans nodig om extra energie-, en voedingsstoffen binnen te krijgen. Goede voeding helpt bij een optimale start en vervolg van de behandelingen. De dietist kan hierbij adviseren en begeleiden.
 

Voedingsproblemen bij kanker

Door de ziekte en/ of de behandeling, komen problemen met eten vaak voor. De voedingsproblemen die kunnen voorkomen bij kanker zijn zeer divers. Zo kan eten niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk zijn. Kanker kan de smaak aantasten; zo smaakt zelfs je favoriete kostje anders. Chemotherapie heeft als bijwerking misselijkheid; wat de eetlust kan verpesten. Ongewenst gewichtsverlies/ onbedoeld afvallen kan dan het gevolg zijn.


Andere klachten bij kanker/ de behandeling van kanker

  • Gewichtsafname
  • Een verminderde eetlust
  • Smaak-, en reukveranderingen
  • Misselijkheid en overgeven
  • Vermoeidheid
  • Ontlastingsproblematiek: verstopping (obstipatie) of juist diarree
  • Een droge mond
  • Een pijnlijke mond, keel, of slokdarm
  • Ongewenst aankomen

Ongewenst gewichtsverlies

Veel mensen met kanker vallen af. Soms gebeurt dit al in het begin van de ziekte. In een latere fase van de ziekte en/of de behandeling vallen bijna álle kankerpatiënten af. Dat komt doordat een tumor veel energie gebuikt. De voedingsstoffen, die nodig zijn voor het normale functioneren, worden voor de tumor gebruikt. Dus ook al eet je niet minder, je valt dan dus wel af. Ook kan kanker en/ of de behandeling de trek in eten doen afnemen Vaak wordt meer vermoeidheid ervaren en daardoor meer geslapen. Er is dan minder tijd en energie om te eten. Als je een langere periode gewicht verliest, loop je een groot risico op ondervoeding. Ondervoeding vermindert de weerstand dus moet voorkomen worden. Op tijd ingrijpen en eventueel hulp inschakelen van de dietist kan dit helpen voorkomen.
 

Gewichtstoename

Bij kanker komt een bijzondere vorm van overgewicht voor: verlies van spiermassa bij toename van vetmassa. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijke oorzaken van aankomen zijn: een verminderde lichaamsbeweging, hormoontherapie, de overgang, te veel eten, bepaalde soorten medicatie (prednison) of vochtophoping onder de huid (oedeem) of in de buik (ascites). Het is niet verstandig om tijdens de behandeling van kanker af te vallen. Omdat je dan het lichaam nog extra belast. Na de behandeling kan je met een diëtist bespreken worden hoe je op een verantwoorde manier kan afvallen.
 

Een goede voedingstoestand

Tijdens de behandeling van kanker is het belangrijk om in een optimale voedingstoestand te verkeren. Met goede voeding, een stabiel lichaamsgewicht en voldoende beweging kan een behandeling soms beter doorstaan worden. Ook kan het herstel beter en sneller verlopen. Ook is goede voeding goed voor de weerstand en voor de conditie. In een goede voeding zit: voldoende energie, genoeg eiwitten, voldoende vocht en genoeg vitamines en mineralen.


Preventief

Natuurlijk is het krijgen van kanker niet altijd te voorkomen. Sommige mensen zijn erfelijk belast of hebben gewoonweg domme pech. Wel kán leefstijl bijdragen aan het voorkomen van kanker. Voorkom overgewicht, rook niet, zorg voor veel ontspanning en weinig stress, eet in ruime mate groente en fruit, beweeg dagelijks minimaal een uur, drink gematigd alcohol of niet (vrouwen max 1 glas, mannen max 2 glazen), eet minder (rood) vlees en vaker vegetarisch of vis. Beperk het gebruik van rood vlees in ieder geval tot maximaal 3 keer in de week. 


Wat kan de diëtist betekenen bij kanker?

De diëtist kijkt samen met jou of je de juiste voeding eet, de huidige voeding aangepast moet worden aan de behandeling, of voedingssupplementen eventueel kunnen helpen en ook helpt de diëtist graag met het vinden van ideeën om het eten ondanks verminderde eetlust, misselijkheid of verandering van smaak, zo leuk, gezond en smakelijk mogelijk te maken/houden. Ook als je geen (nog) problemen hebt met eten, kan het zinvol zijn om naar een diëtiste te gaan voor het behalen (en behouden) van een optimale voedingstoestand. De diëtist houdt rekening met uw ziekte, behandeling en persoonlijke wensen. Zo streeft de diëtist samen met u een optimale voedingstoestand na. Is het (om medische redenen) niet mogelijk om naar de praktijk te komen? De diëtist aan huis komt dan graag langs. 
 

Veel gestelde vragen oncologie en voeding

Kan ik alcohol drinken?
Alcohol kan het risico op kanker verhogen. Echter is een beperkte inname niet verboden bij kanker (en de behandeling van). Onder een beperkte inname valt bij vrouwen: maximaal 1 glas per dag, bij mannen: maximaal 2 glazen per dag. Heb je een gevoelige of pijnlijke mond vanwege de behandelingen? Of heb je een tumor in het hals-nek gebied (mond/keel)? Dan kun je beter geen alcohol drinken. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen moet je erg oppassen met alcoholgebruik. Overleg altijd even met een dokter of de diëtist.
 
Zijn biologische producten beter?
Er is geen bewijs dat biologische voeding beter is dan niet-biologische voeding. Het verschil tussen beiden is dat biologische voeding relatief minder of geen bestrijdingsmiddelen bevat; waardoor het eten van biologische voeding waarschijnlijk wel kleine gezondheidsvoordelen heeft. Maar er is vooralsnog geen bewijs dat biologische voeding bijdraagt aan een beter en/of sneller herstel bij kanker.

Hoe zit het met E-nummers?
E-nummers zijn vaak conserveermiddelen, kleur-, en smaakstoffen en E-nummers mogen alleen toegevoegd worden aan voedingsmiddelen wanneer aangetoond is dat deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid. E-nummers zijn dus uitvoerig getest en goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel-, en Warenautoriteit; je hoeft je dus geen zorgen te maken om een E-nummer.

Cookies Contact en afspraak