Diabetes type 2
Wat is diabetes type 2?
Diabetes mellitus type 2 is de officiele naam, maar wordt in ‘de volksmond’ vaak diabetes, diabetes type 2 of suikerziekte genoemd. Als je diabetes type 2 hebt, zijn je lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline en/of je alvleesklier maakt minder insuline aan. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat het suiker in je bloed (bloedsuiker/ bloedglucose) in je lichaamscellen kan worden opgenomen. Als je cellen minder gevoelig voor de insuline zijn geworden, kan de glucose de cel niet in en blijft de glucose dus in je bloed. Hierdoor wordt je bloedsuiker te hoog.Hoe weet je of je diabetes type 2 hebt?
Onderstaande sympomen kunnen erop wijzen dat je diabetes type 2 hebt:- veel dorst
- veel plassen
- wazig zien
- slecht genezende wonden
- kortademigheid
- pijn in je benen bij het lopen
- vaak last van infecties
- licht in je hoofd
- snel moe
- chagerijnig
Nuchter (je hebt dan nog niks gegeten). Is je bloedglucose tussen de 6,1 mmol/L en 6,9 mmol/L? Dan zit je in het voorstadium van diabetes. Wanneer je bloedsuiker hoger dan 7 mmol/L is, dan heb je diabetes.
Niet nuchter (je hebt 2 uur van te voren gegeten). Is je bloedglucose tussen de 7,8 mmol/L en 11 mmol/L? Dan zit je in het voorstadium van diabetes. Wanneer je bloedsuiker hoger dan 11 mmol/L is dan heb je diabetes.
Prediabetes
Prediabetes is de voorfase van diabetes type 2. Je lichaam reageert dan al minder goed op de insuline die de alvleesklier maakt en je bloedglucosewaarden zijn iets hoger (maar nog niet zo hoog dat je spreekt van diabetes type 2). Wanneer prediabetes behandeld wordt, kan voorkomen worden dat het overgaat in diabetes type 2. Kom dus op tijd in actie! Dat doe je door als je een te hoog gewicht hebt af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen.
Waardoor heb je meer kans op diabetes type 2?
- Een te hoog gewicht. Omdat je lichaam dan minder gevoelig wordt voor insuline en je lichaam minder insuline aanmaakt.
- Een verhoogde middelomvang (mannen >102 cm, vrouwen >88 cm).
- Ouder worden. Omdat je lichaam minder insuline aanmaakt.
- Erfelijkheid. Wanneer je ouders diabetes type 2 hebben, is de kans groter dat jij het ook krijgt.
- Een ongezonde leefstijl. Goed nieuws: door een gezonde leefstijl, kan je diabetes type 2 voorkomen of zelfs genezen.
- Zwangerschapsdiabetes geeft een verhoogde kans op diabetes type 2, voor zowel moeder als kind.
Klachten bij diabetes type 2
Door diabetes worden de bloedvaten harder, stugger en raken ze eerder beschadigd. Hierdoor kan je op langere termijn klachten krijgen aan je hart, bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen, voeten en tenen. En dat kan weer leiden tot: slechter zien, pijn en tintelingen in je armen en benen en gevoelloze voeten. Maar nogmaals: door middel van een gezonde voedings- en leefstijl voorkom je dat je last krijgt van een te hoge of een te lage bloedsuikerspiegel (hyper/ hypo) en alle symptomen die daarbij horen.
De behandeling van diabetes type 2
Voeding en leefstijl hebben veel invloed op je bloedsuikerspiegel. Een gezond eet- en leefpatroon verlaagt je bloedsuikerspiegel, met alle positieve effecten van dien. Door een gezondere leefstijl kan je diabetes type 2 voorkomen, de effecten beperken en soms zelf genezen! Er zijn voor diabetes meerdere medicatie die de bloedsuiker kunnen verlagen. Als de bloedsuiker door tabletten niet genoeg verlaagd wordt, dan wordt er overgestapt op (het spuiten van) insuline. Door gezonder te gaan leven, wordt je glucosespiegel lager en kan je de hoeveelheid medicatie flink beperken (soms is medicatie zelfs helemaal niet meer nodig!) Het lowcarb dieet kan helpen bij het verlagen van je bloedsuikergehalte. Doordat je de inname van koolhydraten vermindert, wordt je bloedsuiker lager. Koolhydraten worden namelijk suiker in je bloed en hebben een directe invloed op de bloedsuikerspiegel.
Voedings- en leefstijladviezen bij (en ter voorkoming van) diabetes type 2
- Beweeg elke dag minstens 30 minuten. En als je gewicht te hoog is, schroef dit dan op naar 60 minuten per dag. De sportschool of (kracht)oefeningen thuis doen is een goed idee. Daarbij is het raadzaam om te wandelen en fietsen zoveel je kunt.
- Val af als je gewicht te hoog is. 5% afname van je gewicht heeft al een gunstig effect op je gezondheid!
- Stop met roken. Diabetes vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
- Beperk stress en ontspan veel. Stress zorgt er waarschijnlijk voor dat je lichaam minder goed reageert op insuline.
- Slaap genoeg. Slaap speelt ook een rol in het voorkomen van diabetes type 2.
- Drink geen (of maximaal 1 glas/ dag) alcohol.
- Drink water, thee en koffie zonder suiker (en geen of bij uitzondering frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdrankjes).
- Eet vezelrijk en kies volkoren! Door de vezels worden de koolhydraten uit volkorenproducten langzamer in je bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzaam en niet te veel stijgt.
- Beperk je zoutinname.
- Verdeel je koolhydraten over de dag. Zo krijg je niet in een keer een snelle stijging van de bloedsuiker. Een eetpatroon met minder carbs kan helpen.
- Kies zoveel mogelijk voor gezonde vetten. Dus vis, plantaardige olie, avocado en noten.
- Eet 250 gram groente per dag (meer mag ook). Groente levert je antioxidanten die het lichaam beschermen tegen onder andere hart- en vaatziekten. Daarbij, als je veel groente eet, heb je minder ruimte over voor ongezonde keuzes.
- Beperk je inname van toegevoegde suikers. Vruchtenthee (zonder suiker) i.p.v. vruchtensap en naturelyoghurt met een portie vers fruit i.p.v. kant- en klare vruchtenyoughurt.
- Let op je portiegrootte! Door niet te veel te eten voorkom je dat je te zwaar wordt (en daarmee een heleboel andere problemen).
Hoe helpt de diëtist bij diabetes type 2?
Als je net te horen hebt gekregen dat je diabetes type 2 hebt, roept dit misschien veel vragen bij je op. Je diëtist kan je vragen beantwoorden. Ze geeft je uitleg over koolhydraten, vetten en eiwitten. Om te beginnen maakt ze een analyse van je je klachten, eetpatroon, leefstijl en inventariseert ze je persoonlijke wensen en behoeften. Op basis hiervan stelt ze (of hij) samen met jou een persoonlijk leefstijlplan op. Eventueel wordt er in overleg besloten om voor het low carb dieet te gaan. Gebruik je medicatie en ga je low carb eten? Dan wordt contact gezocht met jouw POH om af te stemmen. Je diëtist geeft je praktische tips en handvatten. Ook leert ze je omgaan met uitdagende momenten en situaties zoals uitjes of een vakantie. Natuurlijk is je dietist er ook voor je om je te ondersteunen en motiveren als het even iets minder goed gaat met het aanpassen/ volhouden van je gezonde gewoontes.Dietisten gespecialiseerd in diabetes type 2

Diëtist Jamila Saidi
Jamila is een gedreven persoon met een passie voor voeding en leefstijl. De combinatie van haar positiviteit, sociale aard, inlevingsvermogen en luisterend oor zorgt ervoor je je bij haar direct op je gemak voelt. Jamila zorgt samen met haar client naar een haalbaar plan, waarmee doelen behaald worden. Naast haar vak houdt Jamila van het uitproberen van nieuwe restaurantjes, het kijken van documentaires, lezen en hardlopen. Jamila spreekt naast Nederlands ook de Arabische en Engelse taal vloeiend. Berberse kan zij goed verstaan.
Jamila werkt in :
Utrecht

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert
Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in :
Utrecht

Diëtist Gaye Kaya
Gaye. Sprankelend en positief. Sociaal, verbaal en communicatief sterk. Nieuwsgierig, geïnteresseerd, doortastend. Haar positiviteit, energie en open houding maakt de grootste mopperpot een stukje vrolijker. Met mensen van alle leeftijden kan zij goed opschieten. Gaye groeide op met de Turkse (eet)cultuur en deze kent de heerlijke en uitgebreide keuken als haar broekzak. Zij begrijpt de verleiding van lekker eten en de valkuil om meer te eten dan goed voor je is. Op dit gebied is zij ervaringsdeskundig. Genietmomenten creëren binnen een gezond eetpatroon zijn volgens haar key.

Diëtist Phoebe Gödderz
Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen.
Phoebe werkt in :
Amsterdam

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen
Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in :
Utrecht

Diëtist Shirley Zwart
Shirley is positief, energiek, enthousiast en groet elk mens met een glimlach. Ze is ervaringsdeskundige als KOPP-volwassene (Kind van een Ouder met Psychische Problemen) en heeft meerdere mensen begeleid met psychische en psychosociale problematiek. Ze staat voor een evenwichtige combinatie van goed eten (en drinken), beweging, ontspanning, slaap en activiteiten die levensvreugde geven. Zelf heeft ze te maken gehad met overgewicht én ondergewicht, en kwam erachter dat een positieve mindset allesbepalend is bij het behalen van gezondheidsdoelen.

Diëtist Derya Tecim
Al op jonge leeftijd heeft zij de invloed van voeding en beweging op gezondheid ervaren. Zij heeft zelf als kind ernstig overgewicht gehad, en door goede voeding en beweging, inmiddels een gezond gewicht. Deze levenservaring is de basis geweest voor haar loopbaan als diëtist en sportinstructrice.
Derya werkt in :
Amsterdam

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in :
Amsterdam

Diëtist Nada Jamhoune
Met deze vijf woorden omschrijft Nada zichzelf: sociaal, communicatief, empathisch, betrokken en spontaan. Zij groeide op met verschillende (eet)culturen en kan, mede daardoor, goed overweg met verschillende typen mensen. Uit eigen ervaring weet Nada hoe belangrijk afstemming met de persoon in kwestie is voor een succesvol behandelplan. Zij houdt daarom rekening met jouw (culturele) achtergrond, wensen en behoeften t.a.v. je voeding en leefstijl, en voorziet je van ondersteuning en advies dat écht bij je past.

Diëtist/ leefstijlcoach Francien Luteijn
Francien's interesse voor voeding ontstond nadat ze op haar 15de terugkwam van een zeilreis van een half jaar met een lichaamsgewicht van +10 kilo. Eenmaal thuis is het haar door gezonder eten, genoeg beweging en een flinke dosis wilskracht gelukt om deze kilo's eraf te krijgen. Door deze ervaring weet zij als geen ander hoeveel kracht er nodig is om blijvend gewicht te verliezen en welke uitdagingen je daarbij tegenkomt. Door haar persoonlijke ervaring kent ze bovendien handigheidjes die haar steun bieden en die ze ook graag met jou deelt.

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho
Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in :
Amsterdam

Diëtist Bianca Jutte
Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in :
Den Haag

Diëtist Dilara Akdeniz
Sociaal, empatisch, behulpzaam, doelgericht en standvastig, vijf onmisbare eigenschappen die horen bij de introductie van Dilara. Dilara is geboren en opgegroeid in de wijk 'Kanaleneiland'. Nog steeds is ze dol op de gezellige sfeer in deze buurt en het multiculturele winkelaanbod waar je inkopen kunt doen voor elk gewenst gerecht. Dilara is geboren met een interesse in voeding. Vanaf het moment dat ze kon lopen hielp ze haar moeder met koken, met bereiding van 'Manti' bijvoorbeeld, een traditioneel Turks gerecht (nog steeds een van haar favoriete maaltijden). Op de leeftijd van een jaar of acht, is Dilara zelf ook bij een diëtist geweest. Deze ervaring heeft haar interesse in (gezonde) voeding en eetgedrag versterkt. In periodes van stress blijft het voor Dilara een uitdaging om haar aandacht bij een gezonde leefstijl te houden, ze begrijpt als geen ander hoeveel kracht dit vraagt.

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot
Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in :
Amsterdam

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters
Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.

Diëtist Jennifer Plein (online)
Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken!
Jennifer werkt in :
Amsterdam

Diëtist Brunna Venceslau
Brunna is positief, warm en invoelend van aard. Zij kan direct zijn als het nodig is. Met een open houding luistert zij naar haar cliënt en analyseert de wensen en behoeften en zoekt zij samen naar praktische, passende oplossingen. Haar missie als dietist is om mensen te inspireren en begeleiden om uiteindelijk zélf de juiste keuzes te leren maken.
Brunna werkt in :
Den Haag

Diëtist Dilara Akdeniz (Amsterdam Noord Volewijck)
Sociaal, empatisch, behulpzaam, doelgericht en standvastig, vijf onmisbare eigenschappen die horen bij de introductie van Dilara. Dilara is geboren en opgegroeid in de wijk 'Kanaleneiland'. Nog steeds is ze dol op de gezellige sfeer in deze buurt en het multiculturele winkelaanbod waar je inkopen kunt doen voor elk gewenst gerecht. Dilara is geboren met een interesse in voeding. Vanaf het moment dat ze kon lopen hielp ze haar moeder met koken, met bereiding van 'Manti' bijvoorbeeld, een traditioneel Turks gerecht (nog steeds een van haar favoriete maaltijden). Op de leeftijd van een jaar of acht, is Dilara zelf ook bij een diëtist geweest. Deze ervaring heeft haar interesse in (gezonde) voeding en eetgedrag versterkt. In periodes van stress blijft het voor Dilara een uitdaging om haar aandacht bij een gezonde leefstijl te houden, ze begrijpt als geen ander hoeveel kracht dit vraagt.
Dilara werkt in :
Amsterdam