Hoog cholesterol (hypercholesterolemie)

Wat is hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie is een ander woord voor een ‘verhoogd cholesterolgehalte’. Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwsteen om cellen, hormonen en gal te produceren. Cholesterol wordt gemaakt in de lever en je krijgt cholesterol ook met je voeding binnen. Cholesterol is dus een nuttige stof, maar te veel ervan is niet gezond.


Vetstoffen in je bloed

 • LDL (het ‘slechte’ cholesterol): vervoert cholesterol van de lever naar de rest van je lichaam. Het LDL cholesterol hersteld o.a. beschadigingen aan weefsels. Maar het teveel in je bloed, blijft plakken aan je vaatwanden. Die slibben hierdoor langzaam dicht waardoor het bloed er moeilijker doorheen stroomt.
 • HDL (het ‘goede’ cholesterol): vervoert het 'slechte' LDL cholesterol uit je bloed naar je lever, waar het wordt afgebroken. Hierdoor beschermt het 'goede' cholesterol je lichaam tegen hart- en vaatziekten. 
 • Triglyceriden: ook een vetstof in je bloed (die energie levert en cholesterol in het bloed vervoert). Een teveel aan triglyceriden wordt opgestapeld in de weefsels en daardoor neemt de kans op aderverkalking toe. Je triglyceridengehalte kan te hoog worden door te veel alcohol en een voeding die hoog is aan suikers en vetten.

Bloedwaarden bij hypercholesterolemie

Houd je cholesterol onder deze waarden, dan zit je goed👇
·       totaal cholesterol < 5,0;
·       LDL ≤ 2,5;
·       HDL m/v respectievelijk >1,0/ > 1,2;
·       ratio totaal cholesterol/HDL < 5,0;
·       triglyceriden/VLDL ≤ 2,0.


Wanneer heb je een grotere kans om hypercholesterolemie te krijgen?

Het risico op hypercholesterol is verhoogd bij gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica, corticosteroïden en antiaritmica. In sommige familie komt hypercholesterolemie voor, je spreekt dan van ‘familiaire hypercholesterolemie’. Als je overgewicht hebt, weinig beweegt vetrijk eet (en dan met name veel dierlijk vet), rookt, diabetes of een traag werkende schildklier heb is de kans op een te hoog cholesterol ook groter. 


Welke klachten heb je bij hypercholesterolemie?

Van een verhoogd cholesterol merk je meestal niks. Bij familiaire hypercholesterolem komen wel peesxanthomen (vetophopingen) aan de hand, achillespees, op de oogleden en rond de iris voor, die pijnklachten kunnen geven. 


Wat zijn de gevolgen bij hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekte waardoor er kans is op het krijgen van hartfalen, beroerte of een tia. Maar, door gezond te leven en je gewicht op pijl te houden, kan je voorkomen dat je cholesterol te hoog wordt en als het toch te hoog geworden is, zorgen dat het verlaagd.
 

Voeding- en leefstijladviezen bij hypercholesterolemie

 • Val af als je gewicht te hoog is.
 • Beweeg zoveel mogelijk, maar minstens een half uur per dag. 
 • Stop met roken. Hypercholesterolemie vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Door te roken vergroot je het risico nog eens extra. 
 • Stress less en ontspan zoveel je kunt.
 • Eet elke dag 2 stuks fruit, 250 gram groente.
 • Kies volkoren!
 • Kies vaker voor plantaardig, neem bijvoorbeeld seitan, soja of tempe in plaats van vlees: maak eens tempeh-rijstsalade of een budhabowl met gemarineerde tofu bijvoorbeeld.
 • Eet wekelijks minimaal 1 keer peulvruchten, bijvoorbeeld deze lekkere linzenchili of deze pittige bonensoep.
 • Kies voor onverzadigde vetten: vis, olie, avocado, noten.
 • Neem elke dag 250 gram groente. 
 • Vervang gekookte of ongefilterde koffie door gefilterde koffie.
 • Eet elke dag een handje ongezouten en ongebrande noten, die bevatten gezonde vetten.
 • Neem het liefste geen tot maximaal 1 glas alcohol per dag, alcohol verhoogt je cholesterol-/ triglyceridengehalte.
 • Beperk inname van producten die cholesterol verhogen zoals: orgaanvlees (zoals lever , hart en nieren), schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, gamba’s en garnalen), eigeel, gefrituurde producten, koffiepoeder, bewerkte producten (zoals koekjes, taart, chips, snoep, kant- en klaar maaltijden, frisdrank en hamburgers)

Hoe helpt de diëtist bij hypercholesterolemie?

Je diëtist kan je alles vertellen over de relatie tussen een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) en de relatie tot je leefstijl. Aan een te hoog cholesterol- en/ of triglyceriden gehalte is met aanpassingen in je voeding/ leefstijl veel te doen. Het traject begint met een uitgebreide intake waarin de diëtist je klachten, eetpatroon, leefstijl, persoonlijke wensen en behoeften analyseert. Op basis hiervan stelt zij (of hij) samen met jou een persoonlijk leefstijlplan op waarmee je op een haalbare manier in stappen, je leefstijl en eetpatroon aanpast.

Dietisten gespecialiseerd in hypercholesterolemie (hoog cholesterol)

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

De sterke affiniteit met eten en gezondheid is de belangrijkste drijfveer geweest om voor het vak dietetiek te kiezen. En nog steeds is ze zeer tevreden met deze keuze. Haar doel? Jou helpen bij het behalen van je doelen. Naast het geven van informatie en (altijd persoonlijk en praktisch) advies is zij gedurende het traject jouw steun- en motivatie punt. Zelf leeft en beweegt Tucze ook gezond.
Tugce werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Nurcan houdt ervan om iets te kunnen betekenen voor haar medemens én van alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het beroep dietist is haar dan ook op het lijf geschreven.Nurcan schept hierin duidelijkheid en geeft bruikbare en persoonlijke handvatten. Haar luisterend oor, empathie en positiviteit zet ze hierbij in.Nurcan spreekt Nederlands en Turks.
Nurcan werkt in : Amsterdam
Diëtist Elham Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist Marlies van Dijk

Diëtist Marlies van Dijk

Aardig zijn voor jezelf is een belangrijk topic voor Marlies én haar werkwijze. Uit eigen ervaring weet zij dat je door te veel strengheid in een spiraal terecht kunt komen van overmatig sporten, te weinig eten om vervolgens uit de bocht te vliegen. En dat dit een grote worsteling kan worden. Balans is essentieel voor je fysieke en mentale welzijn. De fundering leg je door een gezond basispatroon op gebied van voeding, beweging en ontspanning te creëren. Daardoor ontstaat ruimte. Marlies adviseert en coacht je graag bij het (terug)vinden van jouw balans. 
Marlies werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak