Hoog cholesterol (hypercholesterolemie)

Wat is hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie is een ander woord voor een ‘verhoogd cholesterolgehalte’. Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwsteen om cellen, hormonen en gal te produceren. Cholesterol wordt gemaakt in de lever en je krijgt cholesterol ook met je voeding binnen. Cholesterol is dus een nuttige stof, maar te veel ervan is niet gezond.


Vetstoffen in je bloed

 • LDL (het ‘slechte’ cholesterol): vervoert cholesterol van de lever naar de rest van je lichaam. Het LDL cholesterol hersteld o.a. beschadigingen aan weefsels. Maar het teveel in je bloed, blijft plakken aan je vaatwanden. Die slibben hierdoor langzaam dicht waardoor het bloed er moeilijker doorheen stroomt.
 • HDL (het ‘goede’ cholesterol): vervoert het 'slechte' LDL cholesterol uit je bloed naar je lever, waar het wordt afgebroken. Hierdoor beschermt het 'goede' cholesterol je lichaam tegen hart- en vaatziekten. 
 • Triglyceriden: ook een vetstof in je bloed (die energie levert en cholesterol in het bloed vervoert). Een teveel aan triglyceriden wordt opgestapeld in de weefsels en daardoor neemt de kans op aderverkalking toe. Je triglyceridengehalte kan te hoog worden door te veel alcohol en een voeding die hoog is aan suikers en vetten.

Bloedwaarden bij hypercholesterolemie

Houd je cholesterol onder deze waarden, dan zit je goed👇
·       totaal cholesterol < 5,0;
·       LDL ≤ 2,5;
·       HDL m/v respectievelijk >1,0/ > 1,2;
·       ratio totaal cholesterol/HDL < 5,0;
·       triglyceriden/VLDL ≤ 2,0.


Wanneer heb je een grotere kans om hypercholesterolemie te krijgen?

Het risico op hypercholesterol is verhoogd bij gebruik van bepaalde medicijnen zoals diuretica, corticosteroïden en antiaritmica. In sommige familie komt hypercholesterolemie voor, je spreekt dan van ‘familiaire hypercholesterolemie’. Als je overgewicht hebt, weinig beweegt vetrijk eet (en dan met name veel dierlijk vet), rookt, diabetes of een traag werkende schildklier heb is de kans op een te hoog cholesterol ook groter. 


Welke klachten heb je bij hypercholesterolemie?

Van een verhoogd cholesterol merk je meestal niks. Bij familiaire hypercholesterolem komen wel peesxanthomen (vetophopingen) aan de hand, achillespees, op de oogleden en rond de iris voor, die pijnklachten kunnen geven. 


Wat zijn de gevolgen bij hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekte waardoor er kans is op het krijgen van hartfalen, beroerte of een tia. Maar, door gezond te leven en je gewicht op pijl te houden, kan je voorkomen dat je cholesterol te hoog wordt en als het toch te hoog geworden is, zorgen dat het verlaagd.
 

Voeding- en leefstijladviezen bij hypercholesterolemie

 • Val af als je gewicht te hoog is.
 • Beweeg zoveel mogelijk, maar minstens een half uur per dag. 
 • Stop met roken. Hypercholesterolemie vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Door te roken vergroot je het risico nog eens extra. 
 • Stress less en ontspan zoveel je kunt.
 • Eet elke dag 2 stuks fruit, 250 gram groente.
 • Kies volkoren!
 • Kies vaker voor plantaardig, neem bijvoorbeeld seitan, soja of tempe in plaats van vlees: maak eens tempeh-rijstsalade of een budhabowl met gemarineerde tofu bijvoorbeeld.
 • Eet wekelijks minimaal 1 keer peulvruchten, bijvoorbeeld deze lekkere linzenchili of deze pittige bonensoep.
 • Kies voor onverzadigde vetten: vis, olie, avocado, noten.
 • Neem elke dag 250 gram groente. 
 • Vervang gekookte of ongefilterde koffie door gefilterde koffie.
 • Eet elke dag een handje ongezouten en ongebrande noten, die bevatten gezonde vetten.
 • Neem het liefste geen tot maximaal 1 glas alcohol per dag, alcohol verhoogt je cholesterol-/ triglyceridengehalte.
 • Beperk inname van producten die cholesterol verhogen zoals: orgaanvlees (zoals lever , hart en nieren), schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, gamba’s en garnalen), eigeel, gefrituurde producten, koffiepoeder, bewerkte producten (zoals koekjes, taart, chips, snoep, kant- en klaar maaltijden, frisdrank en hamburgers)

Hoe helpt de diëtist bij hypercholesterolemie?

Je diëtist kan je alles vertellen over de relatie tussen een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) en de relatie tot je leefstijl. Aan een te hoog cholesterol- en/ of triglyceriden gehalte is met aanpassingen in je voeding/ leefstijl veel te doen. Het traject begint met een uitgebreide intake waarin de diëtist je klachten, eetpatroon, leefstijl, persoonlijke wensen en behoeften analyseert. Op basis hiervan stelt zij (of hij) samen met jou een persoonlijk leefstijlplan op waarmee je op een haalbare manier in stappen, je leefstijl en eetpatroon aanpast.

Dietisten gespecialiseerd in hypercholesterolemie (hoog cholesterol)

Diëtiste Bahar Sert

Diëtiste Bahar Sert

Bahar is open-minded, betrokken en behulpzaam. Dat Bahar diëtist wilde worden wist zij op jonge leeftijd al, haar eigen ervaring met de diëtist heeft hiermee te maken. Als kind had Bahar overgewicht en het verbeteren van haar levensstijl (samen met de diëtist) heeft haar leven veranderd. En dat gunt ze jou ook. Het is Bahar's missie om je te begeleiden naar een gezondere levensstijl, een gezonder lichaam en een gelukkiger leven. Bahar kijkt hierbij naar jouw totale plaatje, dus behalve voeding ook naar stress, slaap, beweging en emoties. 
Bahar werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Nurcan houdt ervan om iets te kunnen betekenen voor haar medemens én van alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het beroep dietist is haar dan ook op het lijf geschreven.Nurcan schept hierin duidelijkheid en geeft bruikbare en persoonlijke handvatten. Haar luisterend oor, empathie en positiviteit zet ze hierbij in.Ze bereidt graag heerlijke en gezonde gerechten/ hapjes. En wandelt en sport actief. Nurcan spreekt Nederlands en Turks.
Nurcan werkt in : Amsterdam en Almere
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist Rashida Eharruyen

Diëtist Rashida Eharruyen

Zeg je Rashida, dan zeg je hartelijkheid, enthousiasme en betrokkenheid. Rashida is leergierig en benieuwd naar jou. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening koos ze voor een carrière als diëtist. Als ervaringsdeskundige op het gebied van darmklachten, voedselallergieën en de overgang weet ze hoeveel een aangepast eet- en leefpatroon voor je lichaam en geest kan doen. Voeding en leefstijl heeft een grote impact op je hormonen en een hormonale disbalans heeft invloed op je dagelijks functioneren. Hormonen spelen namelijk niet alleen een belangrijke rol in de overgang, bij PCOS, PMS en een traag of te snel werkende schildklier, maar ook bij andere ziektebeelden, zoals diabetes. 
Rashida werkt in : Utrecht
Diëtiste Vivienne Vu (Amsterdam Noord)

Diëtiste Vivienne Vu (Amsterdam Noord)

Liefde voor eten is haar met de paplepel ingegoten. Vivienne hielp als kind al bij de bereiding van Vietnamese specialiteiten in de toko van haar ouders. Als oudste meisje binnen een grote familie heeft Vivienne een verzorgende rol, die haar goed past. In het vak dietist vindt zij haar ideale combi: voeding én zorg. Vivienne luistert goed, zonder oordeel. Zij is behulpzaam en creatief. Samen met jou zoekt ze naar passende oplossingen op jouw lijf geschreven.
Diëtiste Mees Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist Hafize Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist Alicia Izeboud

Diëtist Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam , Almere en Purmerend
Diëtiste Vivienne Vu

Diëtiste Vivienne Vu

Liefde voor eten is haar met de paplepel ingegoten. Vivienne hielp als kind al bij de bereiding van Vietnamese specialiteiten in de toko van haar ouders. Als oudste meisje binnen een grote familie heeft Vivienne een verzorgende rol, die haar goed past. In het vak dietist vindt zij haar ideale combi: voeding én zorg. Vivienne luistert goed, zonder oordeel. Zij is behulpzaam en creatief. Samen met jou zoekt ze naar passende oplossingen op jouw lijf geschreven. 
Vivienne werkt in : Amsterdam en Zaandam
Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

De sterke affiniteit met eten en gezondheid is de belangrijkste drijfveer geweest om voor het vak dietetiek te kiezen. En nog steeds is ze zeer tevreden met deze keuze. Haar doel? Jou helpen bij het behalen van je doelen. Naast het geven van informatie en (altijd persoonlijk en praktisch) advies is zij gedurende het traject jouw steun- en motivatie punt. Zelf leeft en beweegt Tucze ook gezond.
Tugce werkt in : Amsterdam
Diëtist Dorthe Klinkert

Diëtist Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Cookies Contact en afspraak