Hoog cholesterol (hypercholesterolemie)

Wat is verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)?

Bij een verhoogd cholesterol zit er te veel cholesterol in het bloed. Hierdoor kan schade aan de bloedvaten ontstaan. Cholesterol stapelt zich namelijk op in de bloedvaten waardoor vernauwing optreedt. Dit kan vervolgens weer leiden tot onvoldoende bloedtoevoer naar de organen. Een hartinfarct, beroerte of andere vaatziekten kunnen het gevolg zijn.
 

De functie van cholesterol

Toch kunnen we niet zonder cholesterol. Cholesterol is een onmisbaar stofje voor lichaamscellen en hormonen. Alleen als het te hoog is, is het schadelijk. Cholesterol is te hoog wanneer de totaalwaarden boven de 5 mmol/l zijn. Van een verhoogd cholesterol merk je vaak niets. Er ontstaan vaak pas klachten als er vernauwingen in de bloedvaten optreden.
 

Goed cholesterol/ slecht cholesterol

In het bloed zitten twee soorten cholesterol: het HDL en het LDL. Het HDL is goed cholesterol, LDL is slecht. Het LDL zorgt voor opstapeling in de bloedvaten of voor kleine beschadigingen waardoor vernauwing of afsluiting kan ontstaan. Het HDL zorgt er juist voor dat het LDL cholesterol in het bloed wordt verminderd.
 

De invloed van je leefstijl op het cholesterol

Cholesterol wordt voor het grootste gedeelte aangemaakt in de lever. Toch kun je met je eetpatroon en leefstijl dit beïnvloeden. Het cholesterol uit de voeding wordt namelijk via de darmen opgenomen in het bloed en naar de lever toegebracht. Het risico op een te hoog cholesterol stijgt door:
  • Roken
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Een eetpatroon met veel verzadigd vet
  • Een te hoog lichaamsgewicht, met name de hoeveelheid buikvet.
Hoe kan de dietist je helpen bij een verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)?
De dietist helpt om je cholesterolwaarden te verlagen. Medicatie bij een te hoog cholesterol is lang niet altijd nodig als je je leefstijl verbetert. Voeding en beweging kan bij een te hoog cholesterol ontzettend veel doen! De dietist leert je de juiste productkeuzes te maken en de soort/hoeveelheid vet in de voeding te veranderen. Samen wordt er een gezond en haalbaar dagmenu opgesteld. 
Cookies Contact en afspraak