Een ode aan herfstgroente en -fruit uit Nederland

Blogs

Een ode aan herfstgroente en -fruit uit Nederland

Gepubliceerd op: 10-10-2019 17:44

Door: Dorthe Klinkert, diëtist Amsterdam, diëtist Utrecht

Het is herfst! De bomen verkleuren, de grond ligt bezaaid met eikeltjes en we gaan liever niet zonder paraplu op pad. En met het weer, verandert ook het aanbod van groenten en fruit dat in Nederland groeit. Het seizoen van andijvie, kool, pompoen, appels, peren en nog veel meer lekkere herfstgroenten en -fruit is weer aangebroken. En omdat wij van DieetPlaneet, naast onze eigen gezondheid, die van het milieu ook erg belangrijk vinden, zet ik in deze blog de meest duurzame keuzes van dit mooie seizoen voor je op een rijtje. Dat duurzaam, gezond én lekker prima samengaan, kan je zelf proeven. Probeer een een lekker herfstreceptjes die onderaan deze pagina met je deel.


Duurzaamheid

In de supermarkt vind je een heleboel groente- en fruitsoorten het hele jaar door. Want wordt het niet geteeld in Nederland, dan laten we het gewoon ‘even’ uit Zuid-Amerika of Nieuw-Zeeland komen. Hoe heerlijk dit ook moge zijn, het is een belasting voor het milieu. Er wordt namelijk veel CO2 uitgestoten tijdens het vervoer naar Nederland. En ook groente en fruit dat geteeld wordt in Nederland is niet allemaal even duurzaam. Veel groente- en fruitsoorten komen uit kassen, waarvoor veel energie nodig is verlichting en verwarming). Seizoensgroente van de koude grond en -fruit uit de boomgaard, zijn daarentegen stukken duurzamer. Deze soorten kunnen namelijk in dat seizoen van nature goed groeien. En dichtbij huis geteeld heeft nog een extra voordeel: hoe korter het transport, hoe minder CO2 er wordt uitgestoten. Groente en fruit uit Nederland van ‘de koude grond’ is dus superduperduurzaam! In de tabellen deze groente- en fruitsoorten op een rijtje gezet.

Nog een tip: In de winkels staat meestal aangegeven waar de groente of het fruit vandaan komt. Het is handig daarop te letten als je voor duurzaamheid gaat, (bepaalde rassen) groente of fruit zijn namelijk uit het buitenland afkomstig, terwijl het ‘het seizoen is’ en de soort ook in Nederland geteeld wordt.


Kosten

Een extra voordeel van seizoensgroente of -fruit is dat ze voordeliger zijn, doordat er minder transport- en productiekosten gemaakt zijn. Fijn voor je portemonnee ;). 


Gezondheid

De in Nederland geteelde groente en fruit zitten bomvol vezels en vitamines, die we heel goed kunnen gebruiken als de ‘r’ in de maand zit. In onderstaande tabel vind je de hoeveelheid vitamine C en vezels per 100 gram. In de herfst (en winter) heb je een grotere kans om ziek te worden (doordat visussen zich makkelijker kunnen verspreiden bij lagere temperaturen). Door het eten van (minstens) 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag, maar ook door voldoende ontspanning, rust en beweging, help je je weerstand op peil houden en daardoor krijgen verkoudheid en griep minder kans. Vezels zorgen voor verzadiging en een goede spijsvertering zoals je waarschijnlijk weet, maar ze doen nog zo veel meer: zo verlagen ze het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekte en darmkanker. 

 
Groente (gekookt) Duurzaamheid mg Vitamine C per 100 gram gram vezels per 100g
Andijvie +++ 1 1.7
Bloemkool +++ 22 2.3
Boerenkool +++ 40  2.5
Knolselderij +++ 4.9
Koolraap +++ 25 0.7
Pastinaak +++ 10 3.6
Pompoen +++ 7 1.1
Prei +++ 5 2.3
Raapstelen +++ 15 2.3
Rode kool +++ 38 2.9
Savooiekool +++ 20 2.2
Schorseneren +++ 4 1.7
Spitskool +++ 8 2.5
Spruitjes +++ 132 4.5
Venkelknol +++ 3 2.4
Winterpeen +++ 2 3.1
Witlof +++ 0 1.1
Wortel +++ 3m 2.9
Fruit (vers)
Appel +++ 5 2
Peer +++ 3 2,2


Uit een potje

Wist je dat groente uit een potje ook een duurzame én gezonde keuze kan zijn? Vers gekochte groente verliest tijdens verpakken, transporteren, bewaren, vitamines en mineralen. Groente uit blik of pot wordt na telen meteen bereid. De groente staat dus (veel) minder lang bloot aan licht en zuurstof en behoud de vitamines daardoor. En blikgroente is lang houdbaar en daardoor minder gevoellig voor bederf en daarmee verspilling. En nog iets, blikgroente hoef je niet in de koelkast te bewaren. Daar kan weer energie mee gespaard worden. Nou denk je misschien: al die blikken en potjes zijn niet goed voor het milieu. Maar Nederland heeft een recyclingpercentage van 95% van al het blik. Metalen worden deels uit de resten van de vuilverbranding gehaald. Ook glas kan (eindeloos) worden gerecycled. Je moet het alleen wél zelf in de glasbak deponeren. Groente uit blik of een potje hebben niet alleen maar voordelen. De smaak en structuur kan veranderen en soms (maar niet altijd) wordt er zout of suiker toegevoegd. Op het etiket lees je of dat het geval is. 


Uit de diepvries

Hoe zit het dan met bevroren fruit en groente? Fruit wat in de supermarkt ligt wordt vaak te vroeg geplukt zodat het kan rijpen tijdens de reis. Hierdoor heeft het fruit nog niet de maximale waarde aan vitaminen en mineralen kunnen vormen. Bij bevroren fruit is dit anders. Dit fruit wordt pas geplukt als het rijp is. Het wordt snel ingevroren zodat de vitaminen en mineralen bewaard blijven. Hetzelfde geldt voor groente uit de diepvries. Let er alleen op dat spinazie a la creme toevoegingen bevat: room dus, maar ook flink wat zout.


Recepten

Zin gekregen in Hollandse groenten en fruit? Maak eens een van deze lekkere recepten!
Cookies Contact en afspraak