Ovenschotel zoete aardappel, gehakt, prei, kool

Vlees

Ovenschotel zoete aardappel, gehakt, prei, kool

(voor 4 personen)

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Heerlijk gekruide ovenschotel.

Nodig

1 kilo zoete aardappelen
1 Chinese kool
300 gram prei
1 ui
4 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
400 gram gehakt
1 theelepel Chinese 5 spices poeder
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel zwarte peper
2 kleine maggi bouillonblokjes
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels zoete sojasaus
1 theelepel sambal (badjak)
zwarte peper en zout
een klein bosje verse bieslook
2 eetlepels creme fraiche

Bereiding

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Breng ze in een pan water aan de kook en laat koken totdat ze gaar zijn (10 a 15 minuten). Snijd in tussen de kool en prei in fijne ringen en spoel goed af onder koud, stromend water in een vergiet. Schil de ui en knoflook en snijd in dunne ringen/ kleine stukjes. Giet de aardappelen af. Verhit een grote koeken-/ hapjespan met hoge rand en doe hierin de olijfolie. Rul het gehakt en voeg de ui en knoflook aan het gehakt toe en bak mee totdat het gehakt bruin is en de ui glazig. Doe nu de paprikapoeder, Chinese 5 spices poeder, nootmuskaat en zwarte peper toe en bak kort mee. Doe de tomatenpuree erbij en roer goed om. Doe nu de gesneden prei en kool erbij, en verkruimel de bouillonblokjes erover en voeg de sojasaus en de sambal toe. Roerbak een minuut of 10, roer af en toe. Stamp intussen de aardappelen samen met de crème fraiche, een snufje zout en wat zwarte peper en nootmuskaat toe. Snijd de bieslook fijn en doe de helft van de gesneden bieslook door de puree. Vet een ovenschaal in, verdeel de helft van de puree over de bodem en schep hierop het gehakt-groentenmengsel. Dek af met de andere helft van de puree. Zet 20 minuutjes in een voorverwarmde oven. Bestrooi tenslotte met de overgebleven bieslook en serveer.

Cookies Contact en afspraak