Nederland telt steeds meer ouderen. Het aantal 65-plussers zal volgens het CBS toenemen tot 4,7 miljoen in 2041. In 2050 is naar schatting 25% van de bevolking 65 jaar en ouder, en een derde ouder dan 80 jaar. Als je ouder wordt verandert je lichaam en neemt de kans op lichamelijke ongemakken en ziekten helaas toe. Op dit moment leeft ongeveer de helft van de 65-plussers met één of meerdere chronische ziekte(n). Gelukkig helpt een gezonde leefstijl om zo gezond mogelijk oud(er) te worden. 
 

Tips vitaal oud(er) worden

  • Houdt maat met calorierijke keuzes zoals koek, snoep, frisdrank, ijs, chips. Want; hoe ouder, hoe lager de energiebehoefte.
  • Kies vooral volkoren producten of verse producten zoals groenten en fruit. Deze opties zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen.
  • Eet twee keer in de week vis, waaronder één keer een vette vissoort (makreel, haring, zalm, paling, sardines). Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet en dit is goed voor de ogen, hart, bloedvaten en hersenen.
  • Eet elke dag een handje noten; goed voor de cognitieve functies!
  • Neem elke dag extra vitamine D voor o.a. gezonde botten.
  • Beperk de hoeveelheid zout in de voeding, voeg verse/gedroogde kruiden of specerijen toe in gerechten voor smaak. Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en is niet goed voor de nieren (extra belangrijk voor ouderen want de bloeddruk wordt doorgaans hoger met de leeftijd en de nierfunctie gaat bij het ouder worden achteruit)
  • Blijf in beweging. Bewegen helpt om fit te blijven maar helpt ook je hersenen gezond te houden. Bewegen is goed voor het concentratievermogen, voor het geheugen en de verwerkingssnelheid van informatie. Lees hier leuke beweegtips.
  • Drink dagelijks 2 liter vocht. Dit is goed voor de nieren. Neem overal een flesje water mee of neem op gezette tijden iets te drinken. Thee en af en toe een kop koffie zonder suiker zijn ook gezonde keuzes. Lees hier meer tips om genoeg te drinken.
  • Ontspan zo veel mogelijk en doe leuke dingen met gelijkgestemden.
  • Blijf op een gezond gewicht, dus niet te hoog maar ook niet te laag. Een gezond gewicht draagt sterk bij aan een goede gezondheid en daarmee de kwaliteit van leven.
  • Zorg voor een gezond gebit/ een goed passend kunstgebit, dat helpt om genoeg en gezonde voeding te kunnen eten (kauwen)
  • Drink alcohol met mate, maximaal één glas per dag.
  • Rook niet en gebruik geen drugs.

Zorg voor een gezond gewicht en - spiermassa

Gewicht
In de ‘jongere jaren’ bestaat het lichaam voor een groter deel uit spiermassa. Vanaf ongeveer 40 jaar begint de spiermassa af te nemen. Spieren worden omgezet in lichaamsvet. Door deze verandering heeft het lichaam minder energie nodig (vetmassa vraagt minder energie dan spiermassa). Aan dit proces is veel te doen door de bewegings- en eetpatroon aan te passen. Je voorkomt hiermee dat het gewicht steeds hoger wordt.
 
Spiermassa
Het gewicht of BMI is een indicator om te bepalen of een gewicht (on)gezond is, maar zegt niet alles. Iemand met een schijnbaar gezond gewicht (of overgewicht) kan bijvoorbeeld een veel te lage spiermassa hebben. Spieren zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Genoeg spiermassa zorgt voor een goede weerstand, wat de kans op ziekte en invaliditeit verkleint. Bewegen en genoeg eiwit (proteïne) eten helpt om de spiermassa te onderhouden.
 

De voordelen van een goede voedingstoestand

  • Sneller herstel na ziekte/ ziekenhuisopname
  • Betere weerstand
  • Minder klachten bij chronische ziekte 
  • Voorkomen/ stoppen van onbedoeld gewichtsverlies
  • Betere cognitieve functies

10 Tips voor een goede voedingstoestand

  1. Zorg voor een gezellige maaltijd op een mooi gedekte tafel. Maak een gerecht aantrekkelijk door producten te gebruiken met verschillende kleuren.
  2. Gebruik friszure producten zoals een glas vruchtensap of karnemelk of neem een stukje fruit. Deze producten stimuleren de eetlust.
  3. Zoek de gezelligheid op; ga bijvoorbeeld eten bij familie, vrienden, in een buurthuis of in een verzorgingshuis. In gezelschap eet je doorgaans (onbewust) meer.
  4. Eet regelmatig. Neem bijvoorbeeld elke 2-3 uur iets (kleins) te eten.
  5. Kook voor meerdere dagen en vries de porties in. Op dagen wanneer je vermoeid bent hoef je alleen de maaltijd op te warmen.
  6. Vermoeidheid komt vaak in pieken en dalen. Eet daarom goed op momenten wanneer je minder moe bent.
  7. Gebruik voorgesneden groenten of fruit om energie te besparen.
  8. Zorg voor genoeg boodschappen in huis. Vraag hulp aan familie of buren als het niet meer lukt om zelf te tillen. 
  9. Als koken echt niet meer gaat, denk dan aan een maaltijdbezorgservice.
  10. Informeer de huisarts als het niet goed lukt met eten en je merkt dat het gewicht daalt.

Drinkvoeding/ aanvullende voeding 

Soms lukt het niet om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen door ‘gewoon’ te eten. In die situatie kan aanvullende voeding (tijdelijk) uitkomst bieden. De dietist analyseert op basis van de behoefte en inname, welke- en hoeveel aanvullende voeding nodig is en maakt de bestelling in orde. De voeding wordt aan huis (of in de instelling) afgeleverd. Wanneer er een medische indicatie is, wordt de aanvullende voeding vergoed door de verzekering.
 
Drinkvoeding
Drinkvoeding kan de dietist worden besteld op basis van sap of melk. Er zijn verschillende soorten drinkvoeding verkrijgbaar, afgestemd op een aandoening of ziekte. De dietist analyseert welke soort en hoeveelheid drinkvoeding nodig is, afgestemd op de behoefte en de verdere voedselinname. Drinkvoeding wordt geleverd in kleine pakjes of flesjes van 1 portie, er wordt doorgaans meteen een voorraad besteld voor meerdere weken/ maanden. Er zijn van de meeste soorten drinkvoeding verschillende smaken te bestellen. In plaats van drinkvoeding kunnen er eventueel ook energie- en eiwitverrijkte soepen of toetjes besteld worden.
 
Energie- of eiwitrijk supplement
Energie of eiwitverrijkte poeders worden gebruikt om gerechten te verrijken. Ze kunnen door een drank, gerecht of bakrecept worden gedaan. Voordeel is dat ze neutraal van smaak zijn. De dietist analyseert welke soort poeder en in welke hoeveelheid nodig is en kan de bestelling in orde maken.


Dietist aan huis

Is het (om medische redenen) niet mogelijk om naar de praktijk te komen? De dietist komt dan graag op huisbezoek



Ondervoeding
Oncologie
COPD
Nierinsufficientie
Dementie
Verminderde mobiliteit

Dietisten gespecialiseerd in ouderenzorg/ geriatrie/ leefstijl en ouder worden

Diëtist Shirley  Zwart

Diëtist Shirley Zwart

Shirley is positief, energiek, enthousiast en groet elk mens met een glimlach. Ze is ervaringsdeskundige als KOPP-volwassene (Kind van een Ouder met Psychische Problemen) en heeft meerdere mensen begeleid met psychische en psychosociale problematiek. Ze staat voor een evenwichtige combinatie van goed eten (en drinken), beweging, ontspanning, slaap en activiteiten die levensvreugde geven. Zelf heeft ze te maken gehad met overgewicht én ondergewicht, en kwam erachter dat een positieve mindset allesbepalend is bij het behalen van gezondheidsdoelen. 
Shirley werkt in : Amsterdam en Zaandam
Diëtist Bianca  Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist Brunna  Venceslau

Diëtist Brunna Venceslau

Brunna is positief, warm en invoelend van aard. Zij kan direct zijn als het nodig is. Met een open houding luistert zij naar haar cliënt en analyseert de wensen en behoeften en zoekt zij samen naar praktische, passende oplossingen. Haar missie als dietist is om mensen te inspireren en begeleiden om uiteindelijk zélf de juiste keuzes te leren maken.
Brunna werkt in : Den Haag
 
Cookies Contact en afspraak