Obesitas
Wat is obesitas?
Obesitas is de benaming voor ernstig overgewicht. Als je BMI (de Body Mass Index) 30 of hoger is, heb je obesitas. Bij overgewicht en obesitas is er veel vet in je lichaam opgeslagen en je hebt daardoor een groter risico om ziektes te ontwikkelen. Door je leefstijl aan te passen en de manier waarop je met eten omgaat duurzaam te veranderen, kan je (blijvend) afvallen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag en dat hoeft ook niet. Met lange termijn focus en de juiste begeleiding werk je stapsgewijs aan een gezondere leefstijl, een gezondere relatie met eten en dus: een gezonder gewicht.
Hoe ontstaat obesitas?
Obesitas ontstaat door een eetpatroon en leefstijl waarin je (veel) meer eet (en drinkt) dan je lichaam nodig heeft. Alle energie die je wel binnenkrijgt maar niet gebruikt, wordt opgeslagen als lichaamsvet. Van één keer te veel eten of een patatje krijg je geen overgewicht en ook zeker geen obesitas. Het gaat om je patronen, je dagelijkse eet- en leefgewoonten en de manier waarop je met eten omgaat.
Eten en emoties
Als je voortdurend te veel (vet en zoet) eet, kan daarvoor een onderliggende reden zijn. Eten is misschien een manier zijn om even niets te voelen en even te vluchten uit de realiteit. Misschien werd je als kind getroost met iets lekkers werd en troost je nu ook jezelf bij verdriet of pijn. Andere emoties kunnen ook (onbewust) een aanleiding zijn om te eten, zoals verveling, moeheid en spanning of stress. Ook externe prikkels kunnen een trigger zijn: je ziet andere mensen eten of je bent op een verjaardag; de hapjes staan voor je neus en gaan min of meer 'vanzelf' naar je mond. Lees hier meer over eettypes.Eetbuien
Als je hele grote hoeveelheden voedsel eet (meer dan wat iemand gebruikelijk zou eten) en je kunt niet stoppen met eten (controleverlies), dan spreek je van een eetbui. Wanneer dit wekelijks en langere tijd gebeurt (langer dan 3 maanden) dan spreek je van een eetbuistoornis (BED) Het is raadzaam om hulp in te schakelen, van een gespecialiseerde dietist en/ of psycholoog.Buikhonger en hoofdhonger
Bij obesitas is het honger- en verzadigingsmechanisme verstoord. Je herkent de lichaamssignalen niet (meer), die aangeven wanneer je echt honger hebt en wanneer je genoeg hebt gehad. Buikhonger is de echte behoefte van je lichaam aan voedzaam eten, eten dat je vitamines, mineralen en vezels levert. Hoofdhonger is een (emotionele) behoefte, die niet (of slechts zolang je eet) kan worden gestild door middel van eten. Wanneer je moe bent, heb je behoefte aan rust. Wanneer je stress ervaart, zou daar ontspanning tegenover moeten staan (of zou je de bron van de spanning moeten aanpakken). Heb je troost nodig? Een gesprek met een goede vriend of een arm om je schouder is dan wat je echt nodig hebt.Het low carb dieet
Het low carb dieet kan worden ingezet, zowel om bloedwaarden te verbeteren als voor gewichtsverlies. Bij het koolhydraatbeperkte dieet eet je een lage hoeveelheid koolhydraten (dus minder tot geen fruit, brood, aardappelen en pasta) en meer eiwitten en vetten. De diëtist kan samen met jou bekijken of low carb eten iets voor jou is.Voeding- en leefstijladviezen
- Je gewoontes veranderen lukt het beste in stappen. Je begint bijvoorbeeld met frisdrank te vervangen door water. Wanneer dat goed lukt, maak je de volgende stap: bijvoorbeeld dagelijks een wandeling maken. Daarna stap drie enz.
- Het veranderen van je leefstijl gaat lukken maar kost tijd. Calculeer dit in en gun jezelf deze tijd ook. Realiseer je dat kleine veranderingen op de lange termijn de grootste effecten hebben. Goed om te weten: elke kilo die je kwijtraakt is winst voor je gezondheid.
- Neem een momentje voordat je iets gaat eten: ‘waarom wil ik dit eten? Heb ik hier nu écht behoefte aan?’ Het kan best zijn dat je je realiseert dat je veel uit gewoonte doet en niet omdat je er daadwerkelijk behoeft aan hebt.
- Verminder de hoeveelheden die je eet op een realistische manier: merk je dat je vooral te veel eet bij het avondeten? Schep één keer op en zorg dat de helft van je bord uit groente bestaat. Werk je twee pakken koek weg ‘s avonds op de bank? Halveer de hoeveelheid, stal de koekjes vooraf uit op een bord en eet er bewust van. Wanneer je rustig eet en daadwerkelijk proeft, zul je waarschijnlijk (veel) minder eten.
- Wees je bewust van de rol van een goede nachtrust. Bij een slaaptekort maakt je lichaam stresshormonen aan. Kort gezegd heb je hierdoor overdag meer energie nodig en krijg je zin in vet en suiker. En je bent beter in staat om de juiste keuzes te maken wanneer je uitgerust bent.
- Eet regelmatig en (op min of meer) vaste tijden. Sla geen maaltijden over. Zo zorg je dat je niet wordt overvallen door een onbedwingbare buikhonger en dit helpt je om tussendoor snoepen en snacken te verminderen.
- Van onbewerkte producten die regelrecht uit de natuur komen (denk aan rauwe groenten en ongebrande, ongezouten noten) zul je minder snel overeten. Probeer het eens op een moment van (buik)honger.
- Voedsel waarvoor je moeite moet doen, zoals ongedopte pinda’s, dwingt je om minder snel te eten. Ook het schillen en snijden van fruit heeft een vertragend effect.
- Eet alleen nog op een vaste plek in je huis, bij voorkeur aan de eettafel. Dit helpt je om bewuster te eten.
- Doe de TV (en andere schermen) uit en eet met aandacht.
- Eet rustig en bewust. Kauw minimaal 20 keer per hap en proef wat je eet.
- Een gevoel van trek kan veroorzaakt worden door dorst! Drink minstens 2 liter vocht (10 glazen): water is je nieuwe beste vriend! Thee en koffie zonder suiker en melk tellen ook mee.
- Kies voor volkoren producten: volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren pasta. Dit verzadigt meer, waardoor je langer vol zit en minder snel naar calorierijke snacks grijpt.
- Bouw je beweging op. Eventueel stapsgewijs, met als doel elke dag 1 uur (of meer). Heb je moeite met bewegen of spelen er angsten mee? Een fysiotherapeut kan je helpen om op een voor jou haalbare manier aan je beweging te werken.
Hoe helpt de diëtist bij obesitas?
De diëtist kijkt naar jouw persoonlijke situatie en zoekt samen met jou uit waar jouw valkuilen liggen. Werk jij twee zakken chips weg als je ‘s avonds moe bent? Of ga je tijdens etentjes he-le-maal los? Is alle regelmaat zoek? Plunder je ‘s nachts de koelkast? Of alles tegelijk? Waar het mis gaat, daar ligt ook de oplossing! Samen met jou maakt de diëtist een plan om stapsgewijs die moeilijke situaties en momenten aan te pakken. Je leert wat de juiste momenten en hoeveelheden zijn om te eten, en wat het verschil is tussen honger in je hoofd en honger in je buik. Als het je gewoonte is om te veel te eten, dan is het, naast het verkleinen van je porties, belangrijk om ook te onderzoeken waarom je op bepaalde momenten te veel eet. Is eten een manier voor jou om met je emoties te dealen? Soms is het raadzaam een psycholoog in te schakelen. De diëtist zal dit dan met je bespreken. Naast voeding en eetgedrag neemt je diëtist je slaapgedrag, stressfactoren, beweging, en eventueel rook- en drinkgedrag onder de loep. Alle factoren beïnvloeden elkaar namelijk.Dietisten gespecialiseerd in Obesitas
Diëtist/ leefstijlcoach Jamila Saidi
Jamila is een gedreven persoon met een passie voor voeding en leefstijl. De combinatie van haar positiviteit, sociale aard, inlevingsvermogen en luisterend oor zorgt ervoor je je bij haar direct op je gemak voelt. Jamila zorgt samen met haar client naar een haalbaar plan, waarmee doelen behaald worden. Naast haar vak houdt Jamila van het uitproberen van nieuwe restaurantjes, het kijken van documentaires, lezen en hardlopen. Jamila spreekt naast Nederlands ook de Arabische en Engelse taal vloeiend. Berberse kan zij goed verstaan.
Jamila werkt in :
Utrecht
Diëtist Phoebe Gödderz
Phoebe omschrijft zichzelf als open, nuchter, direct en zorgzaam. Zij is een foodie in hart en nieren. De impact van voeding op gezondheid heeft haar interesse altijd al gehad. Dit begon als een hobby, en breidde zich uit tot een studie Voeding&Dietetiek. Een betere gezondheid door een lekker en leuk eetpatroon dat bij jou past, is haar ultieme doel. Zolang Phoebe zich herinnert, heeft ze een prikkelbare darm (PDS), zij weet daardoor als geen ander hoe het is om met buikklachten zoals een opgeblazen buik, buikpijn en een onregelmatig ontlastingspatroon te leven. Door te testen welke voedingsmiddelen haar buikklachten triggeren, heeft ze inzicht in welke voedingsmiddelen (en hoeveelheden) haar buikklachten veroorzaken/ verergeren. Hierdoor heeft zij veel meer in controle over de darmklachten. Vanuit haar eigen ervaring begeleidt en adviseert zij ook jou om een pijnlijke buik, buikkrampen en gasvorming te verminderen.
Phoebe werkt in :
Amsterdam
Diëtiste Mees Stegeman
Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens.
Mees werkt in :
Amsterdam
Diëtist Derya Tecim
Al op jonge leeftijd heeft zij de invloed van voeding en beweging op gezondheid ervaren. Zij heeft zelf als kind ernstig overgewicht gehad, en door goede voeding en beweging, inmiddels een gezond gewicht. Deze levenservaring is de basis geweest voor haar loopbaan als diëtist en sportinstructrice.
Derya werkt in :
Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in :
Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud
Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Diëtist Hafize Sari
Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken.
Hafize werkt in :
Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho
Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in :
Amsterdam
Diëtist Bianca Jutte
Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in :
Den Haag
Diëtist Jennifer Plein (online)
Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken!
Jennifer werkt in :
Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot
Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in :
Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden
Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Diëtist Brunna Venceslau
Brunna is positief, warm en invoelend van aard. Zij kan direct zijn als het nodig is. Met een open houding luistert zij naar haar cliënt en analyseert de wensen en behoeften en zoekt zij samen naar praktische, passende oplossingen. Haar missie als dietist is om mensen te inspireren en begeleiden om uiteindelijk zélf de juiste keuzes te leren maken.
Brunna werkt in :
Den Haag
Diëtist/ leefstijlcoach Mariska Mosk
Genieten van het leven, met haar gevoel als leidraad, behulpzaam, zorgzaam en leergierig zijn woorden waarmee Mariska zichzelf omschrijft. Al als kind was Mariska nieuwsgierig naar voeding en goed zorgen voor haar lichaam, en toen zij als jong volwassene in een burn-out raakte, werd deze interesse nog groter. Ze leerde in deze periode dat een goede balans op het gebied van voeding-beweging-mind dé fundamenten zijn voor een gezond en zo gelukkig mogelijk leven. Een persoonlijke valkuil is de neiging over eigen grenzen heen te gaan, en vervolgens weer te merken dat dit impact heeft op haar persoonlijke levensgeluk en gezondheid. Persoonlijke ontwikkeling stopt niet, altijd blijven schaven en aanpassen dus. Mariska's motto: "Waar een wil is, is een weg, maar dan moet je de weg wél willen ontdekken".
Mariska werkt in :
Purmerend