Wat is het koolhydraatarme dieet (low carb dieet)?

Het koolhydraatarme dieet is een dieet dat ontwikkeld is voor mensen met diabetes mellitus en ernstig overgewicht. Het dieet helpt het gewicht en de bloedglucose waarden te verlagen. Kenmerkend aan het koolhydraatarme (low carb) dieet is; een lage hoeveelheid koolhydraten, een hogere hoeveelheid eiwitten en een normale hoeveelheid vetten. Daarnaast bevat het dieet weinig calorieen (1200-1500 calorieen per dag). Koolhydraten zitten o.a. in fruit, brood, aardappelen, pasta, rijst, couscous, peulvruchten, frisdranken, vruchtensappen suiker, snoep en koek. Deze producten worden bij dit dieet drastisch uit het dagelijkse voedingspatroon geschrapt. Eiwitten (proteinen) zitten voornamelijk in zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, melk en in vlees, vis, sojaproducten en eieren. Vetten krijg je o.a. binnen via olie, boter, noten en ook vlees- en visproducten.
 

Voor wie is het koolhydraatarme dieet (low carb dieet) geschikt?

De volgende groepen kunnen baat hebben bij het koolhydraatarme (low carb) dieet:
  • mensen met obesitas BMI (>27) met daarbij mogelijk een heel lijnverleden zonder blijvend resultaat.
  • mensen met diabetes mellitus
  • mensen met PCOS
  • mensen met obesitas en slaapapneu
Het koolhydraatbeperkt dieet vergt (net als elk dieet) aanpassingsvermogen. De lange termijn is belangrijk, stop je te vroeg, dan komt het gewicht ook gauw weer terug. Realiseer je dit voordat je eventueel besluit aan het dieet te beginnen. Overleg met je dietist, zij kan je helpen inschatten hoeveel kans van slagen dit dieet kan hebben. 


Voor wie is het koolhydraatarm (low carb dieet) niet geschikt?

Het koolhydraatarme dieet is niet geschikt als je naast overgewicht en diabetes mellitus ook last hebt van hartfalen, nierfalen of een verminderde leverfunctie. Ook als je zwanger bent is dit dieet niet geschikt. Bij zwangerschapdiabetes kan een (lichte) koolhydraatbeperking wel zinvol zijn.

Als je een medische aandoening hebt en medicijnen gebruikt, start een koolhydraatbeperkt dieet dan onder begeleiding van een gespecialiseerd diëtist en in overleg met een arts/diabetesverpleegkundige.


Hoe werkt het koolhydraatarme dieet (low carb dieet)? 

  1. Allereerst wordt gekeken of je in aanmerking komt voor het koolhydraatarme dieet (gewicht BMI >27, groot lijnverleden, diabetes mellitus, PCOS, slaapapneu en overgewicht.
  2. Er wordt gekeken naar het medicatie gebruik, in het geval van trombose en diabetes, zal samen met de arts/praktijkondersteuner gekeken moeten worden of de medicatie aangepast moet worden zodra je met het dieet start.
  3. Als al het voorgaande gebeurd is, kun je gaan starten met het koolhydraatarme dieet:
  4. Afhankelijk van je gewicht wordt bepaald hoeveel koolhydraten en eiwitten je op een dag nodig hebt. 
  5. De dagelijkse voeding wordt bepaald en mag 20-60 gram koolhydraten per dag bevatten.
  6. Daarnaast wordt de dagvoeding aangevuld met een ruime hoeveelheid eiwitten, een normale hoeveelheid vetten en uiteindelijk een lage calorie intake (1200-1500 kcal)
  7. Doordat het koolhydraatarme dieet erg weinig brood, granen, fruit, groente, rijst, pasta, aardappelen etc. bevat. loop je een risico op korten. Met name jodium, magnesium, B vitaminen en vezels. Het is dan ook belangrijk deze voedingsstoffen via een vitaminepil in te nemen tijdens het volgen van dit dieet.
  8. Het is belangrijk wekelijks je gewicht bij te houden om te zien of de het dieet nog steeds voldoende werkt of moet worden bijgesteld.
  9. In het dieet is het belangrijk dat je je goed houdt aan de 3 maaltijden op een dag en hier een regelmaat in krijgt.
  10. Naast het dieet houden kun je natuurlijk niet zonder beweging: zorg ook dat je dagelijks minimaal 30 minuten tot 60 minuten in beweging bent! (ook ten gunste van een soepele stoelgang) 
  11. Daarnaast is begeleiding van de dietist zeer van belang om te monitoren of je geen lichamelijke klachten krijgt zoals bijvoorbeeld darmproblemen of problemen met de motivatie. De mensen uit de onderzoeken die het beste resultaat bereikten, hadden langdurige begeleiding.
  12. Zodra je op gewicht bent, wordt de hoeveelheid koolhydraten geleidelijk opgevoerd, waarbij goed in de gaten wordt gehouden of je gewicht stabiel blijft. 

Hoe helpt de diëtist bij het low carb dieet?

De diëtisten van DieetPlaneet kunnen je in alle fases van het dieet helpen. We geven uitleg over koolhydraten, vetten en eiwitten. En weten raad als er klachten (zoals obstipatie) ontstaan tijdens het volgen van het dieet. We vertellen welke producten je kunt eten én hoeveel. Samen met jou stellen we een gevarieerd menu samen. We geven je praktisch advies en handvatten om low carb te kiezen en te koken. We leren je omgaan met etentjes en vakanties. En natuurlijk zijn we er ook om je te ondersteunen en te motiveren als het even iets minder gaat. 

Val je onder de doelgroep en spreekt het dieet je aan? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Dietisten gespecialiseerd in koolhydraatbeperkt dieet (low carb dieet)

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Shari  Groot

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in : Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak