Creatief omgaan met restjes

Blogs

Creatief omgaan met restjes

Gepubliceerd op: 09-04-2020 12:02

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Als je veel boodschappen tegelijk doet is het een kunst om goed in te schatten wat je nodig hebt. Zeker met verse groente houd je al gauw wat over. Om verspilling tegen te gaan kun je het beste in 1 keer een grotere hoeveelheid koken en in porties verdelen. Wat je over hebt kan je invriezen of (tot) 4 dagen in je koelkast bewaren (zet hem op 4 graden). Toch restjes over? Ik geef je tips wat je er mee kan doen.
 

Maak een omelet

Gebruik 2 geklutste eieren per persoon en verwerk hierin restjes groente. Snijd de groente fijn en bak deze in de pan met een beetje olie tot ze beetgaar zijn. Doe vervolgens de geklutste eieren erbij en laat langzaam gaar worden. Ook je restje kaas kun je hier prima in verwerken.
 

Maak soep

In soep kun je helemaal makkelijk alles verwerken. Zelfs de stronkjes van de groente. Pureer eventueel de oude groente en stronkjes en snijd verse groente in stukjes. Voor een goed vullende maaltijdsoep kun je aardappelen of bonen aan je soep toevoegen.
 

Maak pasta

Voor pasta kun je als basis (volkoren) pasta met gezeefde tomaten, knoflook en ui nemen. Gebruik verse kruiden, gedroogde kruiden of een half bouillonblokje voor de smaak. Verwerk hierin ook weer je restjes groente en/of (vegetarisch) vlees.
 

Maak een wrap

Restjes van je warme maaltijd kunnen vaak nog prima verwerkt worden in een wrap. Denk aan restjes groente, vlees, sla, bonen etc. Besmeer de wrap eventueel met wat hummus, zuivelspread of een dun laagje mayonaise voor extra smaak.
 

Maak een bonenschotel

Ook in je bonenschotel kun je prima je overrijpe tomaat en restjes groente verwerken. Lekker met (Griekse) yoghurt en knoflook.
 

Handig om op voorraad te hebben

Om het koken met restjes makkelijker te maken is het handig deze producten op voorraad te hebben: ui, knoflook, tomaten passata of gepelde tomaten(blokjes), kruiden, eieren, (volkoren) pasta, (volkoren)wraps, zilvervliesrijst of volkoren basmatirijst en bonen- of peulvruchten.
 

En wat te doen met oud geworden producten?


Veel plezier! 
Cookies Contact en afspraak