Gezond leven, hoe doet dietist Shari dat?

Blogs

Gezond leven, hoe doet dietist Shari dat?

Gepubliceerd op: 16-01-2020 12:02

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Als ik gezond eet en veel beweeg, voel ik me het lekkerst en blijf ik op een gezond gewicht. Structureel de juiste keuzes maken is niet altijd makkelijk, ook niet voor mij. Maar met een paar handvatten waaraan ik me vasthoudt, lukt het aardig. Ik deel ze daarom graag met je!
 

1. Eten

Ik doe mijn best om zo veel mogelijk voor onbewerkt/ minder bewerkt voedsel te kiezen. Gezonder voor mezelf, maar ook voor het milieu. Onbewerkt = wat niet in de fabriek is gemaakt/ bewerkt. Je kunt het zo zien: hoe minder ingredienten een etiket bevat, hoe onbewerkter het is. Bijkomend voordeel: onbewerkte voeding verzadigd beter en je eet er minder snel teveel van. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen en omdat ik het lekker vind om steeds iets anders te eten, wissel ik zo veel mogelijk af met fruit en groenten: dan weer een banaan en een handje blauwe bessen of een appel en een peer. De ene dag eet ik rijst en de andere dag een pastagerecht, een stamppotje of een lekkere maaltijdsoep. Ik ben persoonlijk helemaal gek op warm eten (onderaan deze blog vind je een aantal van mijn favoriete recepten). Mijn avondeten afwegen doe ik dan ook liever niet, maar ik zorg er wel voor dat de helft van mijn bord uit groenten bestaat, zo houd ik toch de calorieen in balans. Warm eten is mijn favoriete eten, dus wat ik over heb neem ik mee naar werk als lunch, heerlijk! En daardoor eet ik die dag 2 keer groenten: alleen maar voordelen dus. Tijdgebrek in de ochtend is voor mij echt een struikelblok. Door de haast kan het zomaar gebeuren dat van mijn gezonde planning niet zoveel terecht komt. 'S avonds klaarleggen wat wat ik 's morgens wil meenemen is voor mij de oplossing. 

2. Drinken

De hele dag door water vind ik saai. Wat ik lekker vind is 'infused water', dat is water met toegevoegde stukjes fruit, groenten of verse kruiden/ specerijen, zoals limoen, blauwe bessen of komkommer, kaneel(stokje), basilicum of munt. Of thee met lekkere smaakjes. 


2. Bewegen

Voor mezelf heb ik ontdekt wat ik leuk en prettig vind en daar ben ik heel blij mee. Plezier hebben is denk ik de belangrijkste voorwaarde om het vol te houden. Naar werk pak ik standaard de fiets; daardoor ben ik elke dag buiten én in beweging. Vijf keer per week van West naar Noord, dat is toch al snel 50 km per week. En daarbij doe ik 3 keer in de week aan fitness op een hele fijne en gezellige sportschool. Dus kom erachter wat je leuk vindt. Tot het gaatje gaan tijdens spinninglessen of een relaxte wandeling door het bos, het is allemaal goed zolang het bij JOU past.
 

3. Slapen

Slaap is belangrijk voor je gewicht en gezondheid. Op tijd naar bed gaan en genoeg slapen, ook voor mij een uitdaging. Maar de beloning is zo groot wanneer ik een lekkere nacht gedraaid heb: veel meer energie. Ik heb daarom met mezelf een vaste beddtijd afgesproken: om 23 uur wil ik erin liggen. Heel af en toe is het ineens nog wel eens 00.00 is zit ik nog middenin een film, maar dat is een uitzondering geworden. Om rustiger en makkelijker in slaap te vallen werkt het voor mij om TV en telefoon een half uurtje voor het slapengaan uit te zetten.
 

4. Rook en drink (liever) niet

Mijn vader was een kettingroker en dronk er ook graag een borrel bij en hij is erg ziek geworden. Daarom herhaal ik hier toch weer even wat je waarschijnlijk al weet. Roken heeft vele nadelen: het verhoogt je bloeddruk en hartritme, het beschadigd je longen, je kunt er kanker van krijgen, het veroorzaakt aderverkalking, je geur en smaak vermindert en het kost ook nog eens veel geld. Mijn vader is nu 73 jaar, gestopt met roken, geminderd met drinken en voelt zich gezond en fit. Rook je en/ of drink je (te veel)? Wacht niet net als mijn vader tot je er ziek van wordt maar ga op zoek naar manieren om te stoppen, je huisarts kan je hierin adviseren.
 

5. 'Een doel zonder een plan is slechts een wens'

Ik heb een concreet en haalbaar doel ik nodig om mijn gewoontes daardwerkelijk te veranderen. Dus in plaats van 'ik ga vroeg naar bed' heb ik als doel gesteld 'ik ga om 23 u naar bed' (concreet) en in plaats van 'ik ga regelmatig eten'  heb ik als doel gesteld 'ik zet in de avond mijn eten klaar voor de volgende dag'. Voor mij voelen deze persoonlijke doelen goed, omdat ik weet dat ze voor mij haalbaar zijn. Werkt super!


Mijn favoriete recepten


Hopelijk werken mijn tips ook voor jou! Wil je meer advies of heb je extra ondersteuning nodig? Maak dan gerust een afspraak.
Cookies Contact en afspraak