Advies voor tijdens het Suikerfeest en ná de vastenperiode

Blogs

Advies voor tijdens het Suikerfeest en ná de vastenperiode

Gepubliceerd op: 03-07-2016 14:00

Door: Kamuran Doganguzel

Klachten voorkomen ná de vastenperiode

Tijdens de vastenperiode is het eetpatroon (twee eetmomenten per dag) veranderd. Het is belangrijk om tijdens het Suikerfeest te letten op wat en hoeveel er gegeten wordt, zodat er geen spijsverteringsstoornissen optreden. Traditionele feestelijke traktaties, zoals chocolade, gebak en baklava verhogen de bloedsuikerspiegel snel. Door plotseling en veel van deze producten te consumeren kunnen er problemen optreden in het spijsverteringsstelsel en kan de bloeddruk verhogen. Let daarom op de producten en hoeveelheden tijdens het Suikerfeest. Na de Ramadan is het erg belangrijk om niet in één keer veel méér te gaan eten. Ga na de Ramadan wel weer regelmatig eten; weer 3 of meer maaltijden over de dag (en overdag). Tot slot maak er geen gewoonte van om in de nacht te eten (sahur). Nachtelijk eten vergroot de kans op overgewicht!


Hoge bloeddruk voorkomen

Voor iedereen, vooral ouderen en hoge bloeddruk patiënten is het belangrijk om tijdens de suikerfeestdag niet grote hoeveelheden thee, koffie en andere cafeïne rijke dranken te consumeren. Neem dus kruidenthee in plaatse zwarte- of groene thee. 


Lichaamsbeweging

Tijdens de maand Ramadan is het fysieke activiteit verminderd. Na de Ramadan is het goed om weer meer te gaan bewegen. Ga bijvoorbeeld lopend op bezoek tijdens het Suikerfeest. Lichamelijke activiteit helpt om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Ook zorgt lichaamsbeweging voor een betere stoelgang.
 

Obstipatie voorkomen 

Om verstoppingen in de darmen (obstipatie) te voorkomen is het belangrijk om fruit, groente en peulvruchten te eten die rijk zijn aan voedingsvezels. Door het vasten is de vochtinname verminderd. Om het vochtgehalte in het lichaam weer te herstellen is het belangrijk om 2 liter per dag te drinken, lees hier tips om genoeg te drinken. Kies vooral water en wissel eventueel af met deze variatiemogelijkheden voor drankjes.


Advies voor tijdens het Suikerfeest

Het is belangrijk om op de dag van het Suikerfeest 3 hoofdmaaltijden (ochtend, lunch en avondeten) en 2 tussendoortjes te benuttigen. Laat tussen de maaltijden steeds minimaal 2 uur en maximaal 4-5 uur. Eet rustig en kauw goed (20 keer kauwen per hapje).

Het ontbijt
Start de ochtend van het Suikerfeest met een licht ontbijt.
Vermijd: worst, salami en deegproductengefrituurde of gebakken voedingsmiddelen, honing- en suikerbevattende producten. Tijdens het Suikerfeest krijg je visite of ga je zelf op bezoek waarbij waarschijnlijk veel zoetigheid wordt opgediend.
Kies: volkorenbrood, tomaat, komkommer, peterselie, paprika, 30+ kaas en gekookte eieren. Volkorenproducten hebben de voorkeur omdat dit het bloedsuikerspiegel onder controle houdt en een verzadigd gevoel geeft.
De lunch
Neem geen suikerrijke producten bij de maaltijden, maar als tussendoortjes en maximaal 1 x per dag. Als lunch zijn 3 eetlepels kisir (bulgursalade) of couscous met groenten en Turkse aardappelsalade (zonder mayonaise) een goede keuze. Daarbij kunnen 2 stuks wijnbladeren gevuld met gehakt en yoghurtdip gegeten worden.
Tussendoortjes
Neem maximaal 1 x per dag een suikerrijk tussendoortje. Dit geldt ook voor suikerbevattende producten gemaakt van melk.Zie de tabel hieronder voor een overzich van calorieen in suikerrijke producten. Een gezonder toetje/ tussendoortje is komposto, zonder toegevoegd suiker, gemaakt van gedroogde fruiten of verse fruiten.
Het avondeten
Start het avondeten met een lichte soep als voorgerecht. Zorg ervoor dat je de hoofdmaaltijd in kleine porties neemt. Zorg voor een ruime portie groente  bij het avondeten en beperk vlees tot (100-125 gram). Een toetje is niet nodig, je eet overdag genoeg zoet!
 
Sla de hoofdmaaltijden niet over! Je zult daardoor minder snoepen tussendoor.
Voor meer tips, klik hier
 

Desserts gemaakt van melk zijn een meer verantwoorde keuze dan baklava

Om maag en darmproblemen te voorkomen is het belangrijk om niet veel suiker en suiker bevattende producten te consumeren. Als je toch zoete desserts wil eten is het belangrijk om kleine porties desserts te kiezen die gemaakt zijn uit melk. Deegproducten en zoete stroop producten kunnen het beste vermijd worden. Gezonde keuze desserts zijn: vers of gedroogd fruit, zuiveldesserts, vers geperst sap en karnemelk. Kies bijvoorbeeld voor revani.
 

Wees matig met suiker

Door de WHO is er aanbevolen om niet meer dan 50 gram suiker (dit is gelijk aan 10 theelepels) dat toegevoegd is aan levensmiddelen te eten. De volgende tabel geeft de hoeveelheid suiker aan.
 
Voedingsmiddel Hoeveelheid Hoeveelheid suiker (gram)
Geraffineerde suiker 1 theelepel 5 gram
Jam- Melasse 1 theelepel 8.4 gram
Suikerklont 1 stuk 2.8 gram
Honing 1 theelepel 6.2 gram
Koolzuurhoudende dranken 330 ml 37 gram
Asure 1 portie (200 gram) 40 gram
Sutlac (rijstepap) 1 portie (250 gram) 40 gram
Kazandibi 1 portie (200 gram) 40 gram
Lokma 1 portie (150 gram) 45 gram
Baklava 1 portie (100 gram) 50 gram
Tulumba 1 portie (200 gram) 50 gram
Irmik helva 1 portie (175 gram) 45 gram
Chocolade 100 gram 58 gram
Chocolade ijs 100 gram 25 gram
Vanille ijs 100 gram 21 gram

 

Recepten van onze dietisten voor tijdens het Suikerfeest 

 

 
Cookies Contact en afspraak