Twaalf tips voor tijdens het Suikerfeest

Tips

Twaalf tips voor tijdens het Suikerfeest

Gepubliceerd op: 15-06-2018 19:02

Door: Sarah Chorho, diëtist Amsterdam

 1. Veel suiker en suiker bevattende producten kunnen voor maag en darmproblemen zorgen. Bovendien verhogen ze de bloedsuikers. Kies daarom bijvoorbeeld voor het bereiden van volkoren batots (Marokkaanse minibroodjes). Vul dit met tonijn, rucola, mais en paprika.
 2. Kies bij het bereiden van Marokkaanse pannenkoeken (msemen) ook voor de volkoren variant.
 3. Als je koekjes bakt voor het Suikerfeest, kies dan voor recepten waarbij je de hoeveelheden olie en suiker, zonder de smaak te beïnvloeden, kunt minderen of zelfs halveren.
 4. Maak kleine hoeveelheden koekjes zodat ze dezelfde dag ook opgaan (en je niet ook de rest van de week Suikerfeest viert)
 5. Tegenwoordig worden ingrediënten vaak vervangen door amandelen, walnoten of dadels om ze gezonder te maken. Verstandige alternatieven! Besef wel dat dit, naast een vitaminebom ook een caloriebom is. Houdt dus maat.
 6. Maak een afspraak met jezelf over hoeveel je op die dag gaat eten. Bijvoorbeeld: 5 koekjes.
 7. Vermijd deegwaren en suikerrijke producten. Kies bij het ontbijt voor volkorenbrood, tomaat, komkommer, paprika, gekookte eieren, 30+ kaas en fruit. Zo heb je niet alleen een kleurrijk maar ook een gezond ontbijt.
 8. Tijdens het Suikerfeest krijg je waarschijnlijk bezoek. Zorg er voor dat er dan vers gedroogd fruit, zoals vijgen of dadels (met amandelen) op tafel staat.
 9. Als je op bezoek gaat, bepaal je niet zelf wat er op tafel staat. Neem daarom voordat je aan de verleidelijke ontbijttafel gaat zitten een voedzaam voedingsmiddel, zoals een snee volkorenbrood of een stuk fruit. Dit bevat vezels, wat verzadigd werkt. Je hebt dan minder ruimte voor de zoetigheden.
 10. Voor een goede gezondheid is dagelijks minimaal 30 minuten beweging aanbevolen. Ga wandelen als je op bezoek gaat.
 11. Vaak staan de koekjes de hele dag op tafel. Als er momenten zijn dat er geen bezoek is, haal de borden van tafel zodat je niet (onbewust) de hele dag door eet. 
 12. Drink water! Grote hoeveelheden koffie, thee en andere cafeïnerijke producten verhogen de bloeddruk. Suikerrijke drankjes (sap en frisdrank) zijn calorierijk en niet handig voor o.a. je gewicht.
Cookies Contact en afspraak