​De 5 positieve eigenschappen van havermout

Blogs

​De 5 positieve eigenschappen van havermout

Gepubliceerd op: 18-11-2016 12:47

Door: Noor Struik

1. Goed cholesterol

In havermout zit beta-glucanen. Beta-glucanen zijn heel goed voor je cholesterol. 3 gram per dag zorgen voor een verlaging van het slechte cholesterol. Hiervoor moet je ongeveer 80 gram havermout binnenkrijgen. ontbijtje (40 gram havermout) ben je al lekker op weg!

2. Goede stoelgang

In havermout zitten veel vezels, die zorgen voor een langer verzadigd gevoel en een gezonde spijsvertering. Het advies is om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Ter vergelijking:

 

1 snee witbrood

1 snee volkorenbrood

4 eetlepels (=20 gram) havermout

Vezels

0.8 gram

2.3 gram

1.5 gram

 

3. Vitamines en mineralen 

  • B-vitamines zorgen voor een gezonde spijsvertering, een gezonde huid, haar en ogen, een goed werkend immuunsysteem en een goede werking van je spieren.
  • IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling.
  • Kalium is betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk omdat het de bloedruk verhogende werking van natrium tegenwerkt. Daarnaast zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en je spieren zich samentrekken.

4. anti-oxidanten

Havermout bevat polyfenolen, een antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schadelijk kunnen zijn voor cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

5. Gezond gewicht

Havermout verzadigd zo goed door de de eiwitten en vezels die erin zitten. En in havermout zitten ook nog eens weinig calorieën. Hierdoor kan het eten van havermout bijdragen aan het krijgen en behouden van een gezond gewicht!


Recepten met havermout

 

 

 

Cookies Contact en afspraak