7 goede redenen om peulvruchten en noten te eten.

Blogs

7 goede redenen om peulvruchten en noten te eten.

Gepubliceerd op: 17-11-2016 11:18

Door: Naomi Hoekstra


Een jaar geleden bracht de Gezondheidsraad de nieuwe Richtlijnen goede voeding uit. Daarin werden voor het eerst peulvruchten en noten genoemd. Onder peulvruchten worden kikkererwten, kidneybonen, bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, limabonen, linzen, kievitsbonen en sojabonen verstaan.


Adviezen m.b.t. peulvruchten en noten

 • Eet minimaal één keer per week peulvruchten in plaats van vlees.
 • ​Eet dagelijks één handje ongezouten noten; pinda’s vallen ook onder dit advies. De hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd; kinderen tot 9 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar hebben aan 15 gram voldoende. Daartussen geldt een handje van 25 gram. 

7 goede redenen om noten en peulvruchten te eten

 1. Peulvruchten en ongezouten noten zorgen voor een verlaging van het LDL-cholesterol, dit is het ‘slechte’ cholesterol. Daarnaast is het aangetoond dat het risico op hart- en vaatziekten met zo’n 30% verlaagd bij dagelijks gebruik van een handje noten.
 2. Noten bevatten veel onverzadigde ‘goede’ vetten.Peulvruchten zijn vezelrijk en dragen daarmee bij aan een gezonde stoelgang.
 3. Peulvruchten en noten zijn verzadigend, naast de vezels leveren ze ook eiwitten, deze zorgen sneller (en langer) voor een vol gevoel.
 4. Peulvruchten en noten zijn volwaardige vleesvervangers. Dit draagt bij aan het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten.
 5. Peulvruchten en noten zijn een goedkope vervanging van vlees.
 6. Peulvruchten en noten hebben een lage klimaatbelasting. 
 7. Peulvruchten en noten zijn veelzijdig en lekker!

6 tips om meer peulvruchten en noten te eten

1. Gebruik een 100% notenpasta / pindakaas op brood.
2. Maak je eigen gezonde dadel-notenrepen voor tussendoor.
3. Verwerk peulvruchten en/of noten in een soep, zoals in deze herfstsoep, of deze wintersoep.
4. Verwerk peulvruchten en/of noten in een eenpansgerecht, zoals een risotto of een pasta.
5. Maak eens een vegetarische burger met linzen, kikkererwten of zwarte bonen.
6. Maak van kikkererwten een lekkere én gezonde late-night snack.
 

Gedroogd of uit blik?

 • Peulvruchten kun je gedroogd, in blik of in glazen pot kopen.De gedroogde peulvruchten moeten lang gekookt worden, of eerst een nachtje weken. De variant ten uit blik of pot zijn al verhit en zijn daardoor gemakkelijker te bereiden. Aan de peulvruchten uit blik op pot wordt meestal zout toegevoegd, daarom is het verstandig deze voor gebruik goed af te spoelen met water. Let daarnaast ook op eventuele toevoeging van suikers bij peulvruchten uit blik of pot, er zijn voldoende varianten zonder toegevoegd suiker verkrijgbaar!

 • Noten zijn verkrijgbaar in de varianten naturel, gebrand of geroosterd. Naturel betekent onbewerkt, gebrande noten zijn gefrituurd in olie en geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Vanwege de temperatuur waar gebrande en geroosterde noten aan blootgesteld worden, bevatten deze noten minder vitaminen en mineralen. Daarnaast heb je nog de keuze tussen gezouten of ongezouten noten. Het advies rondom noten betreft alleen de ongezouten variant! 
Cookies Contact en afspraak