12 tips om stamppot gezonder te maken

Tips

12 tips om stamppot gezonder te maken

Gepubliceerd op: 31-12-2021 19:02

We heart stamppot. Je kunt er zóveel groenten in kwijt. Stamppot kun je zo gezond maken als je wilt. Met deze tips lukt dat zeker.
 1. Gebruik bouillon of kookvocht in plaats van boter en melk om de stamppot smeuïg te maken
 2. Gebruik evenveel groente als aardappelen, 50/ 50 dus. 
 3. Gebruik verschillende soorten groenten door je stamppot, zoals geroosterde ui en paprika door de adijviestamppot.
 4. Doe een fruit door je stamp. Zoals preistamppot met cranberry's of een andijviestamppot met appel en aardbeien. Why not?
 5. Doe vis bij je stammot in plaats van vlees of worst.
 6. Je kunt van bijna alle groenten stamppot maken en hierbij ook lekker combineren met verschillende soorten groenten en zelfs fruit. Wat denk je van spinazie of andijviestamppot met cherrytomaatjes, gebakken paprika, gebakken champinons en ui of een spruitjesstamppotje met stukjes appel of zelfgemaakte appelmoes (dé manier overigens om je kinderen spruitjes te laten eten. Of een Surinaams stamppotje rode bieten met tartaar en zilveruitjes. Of een vegetarische stamppot met paksoi en gebakken champignons.
 7. Door pastinaak, aardpeer of koolrabi te gebruiken in plaats van (een deel van de) aardappelen, maak je de stamppot koolhydraatarmer. Zoals deze hutspot of low carb andijviestamppot.
 8. Gebruik groenten van het seizoen, die worden dicht bij huis geteeld. Dit scheelt kosten voor onder andere het transport en uitstoot van broeikasgassen. 
 9. Neem in plaats van spekjes, blokjes gerookte kip of veg(n) spekjes voor die rokerige 'bite'.
 10. Doe kip, vegetarische balletjes of een tartaartje in plaats van gehakt, worst of spek bij je stamppot
 11. In plaats van spekjes en worst is het ook lekker om gemengde noten te gebruiken door bijvoorbeeld een broccolistamppot.
 12. Schep één keer een klein bord op, dan eet je automatisch minder.


Stamppotrecepten

Cookies Contact en afspraak