Ode aan De Stamppot

Blogs

Ode aan De Stamppot

Gepubliceerd op: 01-02-2018 14:16

Door: Noor Struik

Neerlands trots

Stamppot wordt gezien als echte Hollandse maaltijd, maar dit gerecht hebben we niet helemaal zelf bedacht… Het waren de Spanjaarden die de stamppot in Nederland introduceerden. Spaanse bezetters lieten tijdens de Tachtigjarige oorlog in Leiden hun eten achter: geprakte pastinaak, ui en wortels met vlees. Precies, hutspot! Hutspot is de oudste stamppot van Nederland. Rond de 19e eeuw werd de pastinaak vervangen door aardappel en tada: de stamppot zoals we die nu kennen is een feit.  


Waarom is stamppot goed?

Naast dat stamppot lekker is, is het ook een gezonde maaltijd die goed vult. Je kunt er heerlijk veel groente in kwijt. En bijkomend voordeel is dat kinderen er meestal ook van smullen. Hoe gezond je stamppot is hangt natuurlijk wel een beetje af van hoe je hem bereidt. Maar met lekker veel groente, mager vlees en melk in plaats van boter scheelt dat in elk geval een dot calorietjes.


Calorieën in verschillende stamppotten per portie (400 gram)

Boerenkool stamppot

Hutspot (wortels en ui)

Andijvie stamppot

Zuurkool stamppot

Energie

336 kcal

244 kcal

256 kcal

212 kcal

Koolhydraten

49 g

39 g

50 g

41 g

Eiwit

9 g

5 g

8 g

6 g

Vet

10 g

6 g

2 g

1 g

Vezels

7 g

7 g

6 g

7 g


Met elke groente kan je stamppot maken.

Iedereen kent wel stamppot met boerenkool, andijvie, zuurkool en hutspot. Maar eigenlijk kan je met elke groente een stamppot maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van rodekoolstamppot, spruitjesstamppot met geitenkaas en olijven, erwtenstamppot met makreel, pompoenstamppot met appel en kaas, witlofstamppot met bacon en peer of pesto-preistamppot met chorizo?


Tips voor extra gezonde stamppot

  • Zorg dat de verhouding aardappel groente 50/50 is. Voeg bijvoorbeeld gebakken ui, paprika, champignons of cherrytomaatjes toe voor extra groente. Niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke smaakvol!
  • Gebruik tijdens het stampen van de aardappelen een beetje halfvolle melk of bouillon in plaats van boter. Dat verandert weinig aan de smaak, maar scheelt een hoop calorieën. 
  • Vervang spekjes en rookworst eens voor hamblokjes of knapperige tofu. 
  • Skip de jus en kies in plaats daarvan voor wat mosterd of bijvoorbeeld augurk voor extra smaak. Geen stamppot zonder jus? Verdun de jus dan met water. 
  • En nog een weggevertje: houd het bij één bord, hoe verleidelijk het ook is om nog een tweede keer op te scheppen van die lekkere stamppot ;) 

Stamppot recepten


Kijk hier voor nóg meer tips om je stamppot gezonder te maken

Cookies Contact en afspraak