15 handige tips om geld te besparen door minder verspilling

Blogs

15 handige tips om geld te besparen door minder verspilling

Gepubliceerd op: 19-11-2018 15:38

Door: Vivian Meijer

Restjes van de warme maaltijd, oud brood, yoghurt over datum, paprika welke er niet mooi meer uit ziet en overrijp fruit belandt in Nederland vaak in de afvalbak. Het RIVM heeft berekend dat dit neerkomt op zo’n 14% per jaar en omgerekend €140,- aan voedselverspilling per persoon. De grootste oorzaken zijn: teveel inkopen, teveel koken, verkeerd bewaren en de houdbaarheidsdatum te letterlijk nemen.


15 tips om voedselverspilling tegen te gaan

 1. Maak een boodschappenlijstje en koop slimme hoeveelheden in. Houd rekening met hoe je week eruit ziet zodat je niet teveel koopt.
 2. Bewaar je brood in de vriezer, dan blijft het vers.
 3. Heb je oud brood? Perfect om te roosteren. Ook lekker om er tosti’s, bruschetta’s, croutons, paneermeel of wentelteefjes van te maken.
 4. Kook gepast of bewaar restjes in de koelkast of vriezer.
 5. Rijst over? Maak er de volgende ochtend warme rijstpap van met melk, appel, rozijn en kaneel. Jummie!
 6. Aardappels over? Meng ze met sla, komkommer, tomaat en een gekookt eitje.
 7. Pasta over? Maak er een pasta salade van met rode paprika, rucola, olijven en kappertjes.
 8. Restjes hoef je niet altijd op te warmen, je zult verstelt staan hoe lekker gewokte groenten, een Indiase curry of chilli koud zijn. Doe ze eens op een cracker of boterham.
 9. Wees creatief met overgebleven ingrediënten; vaak ontstaan hiermee de lekkerste gerechten. De beste tip van alle top koks: Durf te experimenteren!
 10. Klamp je niet vast aan de datum: Tenminste houdbaar tot (THT). Dit is slechts een schatting en vaak kun je het gewoon eten na deze datum. Niet zomaar in de prullenbak gooien dus! Kijk, ruik, proef en beoordeel. Daar heb je je zintuigen voor gekregen.
 11. Gebruik het laatste restje yoghurt. Houd het pak onder de kraan en doe er een beetje water bij, schud het pak en schenk het uit in een schaaltje. De consistentie is nu als die van drinkyoghurt.    
 12. Overrijpe bananen? Maak een banenbrood, bananen pannekoeken of bananen ijs!
 13. Overrijp fruit? Gooi het bij elkaar in de blender voor een lekkere smoothie.
 14. Heb je nog een halve avocado over die bruin is geworden in de koelkast? No worries, het smaakt nog steeds hetzelfde! ☺ Maak er een lekkere guacamole van of gooi het in de blender met een peer, extra vierge olijfolie en peper voor een heerlijke salade dressing.
 15. Groenten met rimpeltjes kun je nog prima eten. Gebruik ze in een soep, groente spread, hummus of in een stoofpotje. Je kunt ook altijd alles in een stamppot gooien!
Bonus tip: Heb je een grote tuin en houd je van vruchtbare grond? Begin een composthoop met GFT afval.


Beter eten voor klimaat, je gezondheid en portomonnee

Lees mijn blog beter eten voor het klimaat en je gezondheid en portemonnee hoe je met jouw keuzes in de supermarkt en in de keuken klimaatbelasting zo laag mogelijk houdt. 

Cookies Contact en afspraak