Winderigheid, rommelende buik, buikpijn, moeilijk naar de WC of juist té makkelijk?
Darmklachten zijn erg vervelend en komen erg veel voor. Het is onhandig en soms zelfs gênant als je last hebt van een rommelende buik, winderigheid of als je steeds naar de wc moet. Er kunnen veel oorzaken zijn en soms is het lastig te achterhalen wát precies. Gelukkig kan een persoonlijk voedingsadvies bijdragen aan de vermindering van deze klachten.
Veel voorkomende darmproblemen
- Obstipatie; wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd. Er is sprake van obstipatie indien je minder dan 3 keer per week ontlasting hebt, dit hard en keutelig is en/of het veel moeite kost.
Oorzaken kunnen zijn; te weinig vezels, te weinig vocht en/of te weinig vet in de dagelijkse voeding, medicijnen, zwangerschap, gebrek aan lichaamsbeweging, overige medische oorzaken, verkeerd gebruik bekkenbodemspieren.
- Diarree; (acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie en wordt hier buiten beschouwing gelaten). Er is sprake van diarree als je ontlasting brijig of waterig is en 3 of meer keer per dag komt. Oorzaken kunnen zijn; een darmziekte, voedselallergie of voedselintolerantie, overige medische oorzaken, als gevolg van ernstige verstopping (overloopdiarree of secundaire diarree), bacteriële overgroei.
- PDS; PDS staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom en werd voorheen ook wel spastische darm genoemd. Bij PDS kan er sprake zijn van obstipatie, diarree of een combinatie hiervan. Meestal zijn er meerdere klachten aanwezig zoals opgeblazen buik, winderigheid, valse aandrang, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn etc. De diagnose PDS wordt meestal gesteld door andere mogelijke (medische) oorzaken van de klachten uit te sluiten. Oorzaken kunnen zijn; maagdarminfectie, stress, emoties en/of onregelmatig leven, voedselallergie, voedselintolerantie, gebrek aan vezels/vocht/beweging of juist overmaat aan oplosbare vezels etc.
Darmflora
- De darmflora bestaat uit miljarden darmbacteriën, deze zorgt voor een goede stoelgang en het immuunsysteem. Ze zeggen ook wel ‘een goede weerstand komt uit je darmen’. De darmen zijn namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor onze weerstand. Er zijn goede en slechte bacteriën en deze moeten goed in balans zijn. Het goede van goede bacteriën is dat ze de slechte bacteriën tegenhouden. Én ze produceren vitaminen en goede vetzuren. Veel goede bacteriën zorgen voor een soepele vertering en -stoelgang. Als de slechte bacteriën de overhand hebben dan is de darmflora uit balans.
- Probiotica zijn goede levende bacteriën en deze kunnen ondersteunen om weer in balans te komen. Probiotica zijn levende bacteriën die je bijvoorbeeld als pil of drankje kan innemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarvoor hebben we prebiotica. Dat zijn doodgewoon de vezels in groenten, graanproducten, peulvruchten en fruit
Algemene adviezen voor een goede stoelgang
De algemene adviezen zijn niet voor iedereen van toepassing, maar gelden globaal voor een goede darmconditie.
- Eet gezond en vezelrijk
- Drink voldoende vocht
- Beweeg voldoende
- Ontspan voldoende
- Kauw je eten goed en eet rustig
- Eet en slaap regelmatig
- Neem vooral de goede vetten!
Vezels: eet 30 tot 40 gram vezels per dag, deze vind je in graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havermout e.d. Ook groente, fruit, peulvruchten en noten en zaden zijn vezelrijk.
Vocht: drink 1,5 tot 2 liter vocht (alle dranken behalve alcohol tellen mee) totaal per dag en verdeel dit goed over de dag. Drink in ieder geval iets bij of na iedere maaltijd.
Beweging: beweeg dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief
Ontspanning: zorg voor voldoende ontspanning. Ook beweging zorgt voor ontspanning. Veel mensen met darmproblemen zoals PDS hebben baat bij yoga.
Goede vetten: eet dagelijks een handje noten, gebruik olijfolie in de salade, eet regelmatig avocado, zaden en vette vis
Wat de dietist doet
- De precieze oorzaak van darmklachten verschilt van persoon tot persoon. Om inzicht te krijgen in jouw situatie doen de dietisten van dietistenpraktijk DieetPlaneet eerst een uitgebreide intake:
- We analyseren je klachten, eetpatroon en je leefstijl
- We bekijken welke factoren je klachten beïnvloeden
- We inventariseren eventuele allergieën en overgevoeligheden voor voedingsbestanddelen
Op basis van bovenstaande stelt de dietist samen met jou een persoonlijk voedingsplan samen. Ook kan het zijn dat de dietist je eerst terugverwijst naar de huisarts indien er klachten zijn die daar reden toe geven. Bij PDS klachten wordt ook wel het Low FODMaP dieet ingezet. Fysieke oorzaken kunnen ook een rol spelen bij darmklachten, soms als gevolg van stress. Daarom werken onze dietisten samen met bekkenfysiotherapeuten. Die combinatie werpt zijn vruchten af.
Dietisten gespecialiseerd in prikkelbare darmsyndroom (PDS/ IBS)
Diëtiste Mees Stegeman
Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens.
Diëtist Tara Hoshiyar
Tara is viertalig opgegroeid en mede dankzij het spreken van al die verschillende talen, in combinatie met haar sociale vaardigheden, beweegt zij zich gemakkelijk tussen verschillende culturen. Als kind heeft Tara een nierontsteking gehad. Zij moest daarom een strikt dieet volgen om haar bloedwaarden op peil te houden. Hierbij kreeg zij de hulp van een gespecialiseerd diëtist. Hier ontstond bij haar de wens diëtist te worden en mensen te ondersteunen bij het volgen van een dieet of het creëeren van een gezonder eetpatroon en leefstijl. Ook jou adviseert en coacht Tara graag bij het behalen van jouw persoonlijke doelen
Diëtist Shirley Zwart
Shirley is positief, energiek, enthousiast en groet elk mens met een glimlach. Ze is ervaringsdeskundige als KOPP-volwassene (Kind van een Ouder met Psychische Problemen) en heeft meerdere mensen begeleid met psychische en psychosociale problematiek. Ze staat voor een evenwichtige combinatie van goed eten (en drinken), beweging, ontspanning, slaap en activiteiten die levensvreugde geven. Zelf heeft ze te maken gehad met overgewicht én ondergewicht, en kwam erachter dat een positieve mindset allesbepalend is bij het behalen van gezondheidsdoelen.
Diëtist Dorthe Klinkert
Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink
Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud
Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose
PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Diëtiste/ leefstijlcoach Francien Luteijn
Francien's interesse voor voeding ontstond nadat ze op haar 15de terugkwam van een zeilreis van een half jaar met een lichaamsgewicht van +10 kilo. Eenmaal thuis is het haar door gezonder eten, genoeg beweging en een flinke dosis wilskracht gelukt om deze kilo's eraf te krijgen. Door deze ervaring weet zij als geen ander hoeveel kracht er nodig is om blijvend gewicht te verliezen en welke uitdagingen je daarbij tegenkomt. Door haar persoonlijke ervaring kent ze bovendien handigheidjes die haar steun bieden en die ze ook graag met jou deelt.
Diëtist Hafize Sari
Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken.
Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal
Nurcan houdt ervan om iets te kunnen betekenen voor haar medemens én van alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het beroep dietist is haar dan ook op het lijf geschreven.Nurcan schept hierin duidelijkheid en geeft bruikbare en persoonlijke handvatten. Haar luisterend oor, empathie en positiviteit zet ze hierbij in.Ze bereidt graag heerlijke en gezonde gerechten/ hapjes. En wandelt en sport actief. Nurcan spreekt Nederlands en Turks.
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters
Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Diëtist Jennifer Plein (online)
Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken!
Diëtist Laura van der Meijden
Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.