Winderigheid, rommelende buik, buikpijn, moeilijk naar de WC of juist té makkelijk?
Darmklachten zijn erg vervelend en komen erg veel voor. Het is onhandig en soms zelfs gênant als je last hebt van een rommelende buik, winderigheid of als je steeds naar de wc moet. Er kunnen veel oorzaken zijn en soms is het lastig te achterhalen wát precies. Gelukkig kan een persoonlijk voedingsadvies bijdragen aan de vermindering van deze klachten.

Veel voorkomende darmproblemen

 • Obstipatie; wordt ook wel verstopping of constipatie genoemd.  Er is sprake van obstipatie indien je minder dan 3 keer per week ontlasting hebt, dit hard en keutelig is en/of het veel moeite kost.
  Oorzaken kunnen zijn; te weinig vezels, te weinig vocht en/of te weinig vet in de dagelijkse voeding, medicijnen, zwangerschap, gebrek aan lichaamsbeweging, overige medische oorzaken, verkeerd gebruik bekkenbodemspieren.
 • Diarree; (acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie en wordt hier buiten beschouwing gelaten). Er is sprake van diarree als je ontlasting brijig of waterig is en 3 of meer keer per dag komt. Oorzaken kunnen zijn; een darmziekte, voedselallergie of voedselintolerantie, overige medische oorzaken, als gevolg van ernstige verstopping (overloopdiarree of secundaire diarree), bacteriële overgroei.
 • PDS; PDS staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom en werd voorheen ook wel spastische darm genoemd. Bij PDS kan er sprake zijn van obstipatie, diarree of een combinatie hiervan. Meestal zijn er meerdere klachten aanwezig zoals opgeblazen buik, winderigheid, valse aandrang, misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn etc. De diagnose PDS wordt meestal gesteld door andere mogelijke (medische) oorzaken van de klachten uit te sluiten. Oorzaken kunnen zijn; maagdarminfectie, stress, emoties en/of onregelmatig leven, voedselallergie, voedselintolerantie, gebrek aan vezels/vocht/beweging of juist overmaat aan oplosbare vezels etc.  

Darmflora

 • De darmflora bestaat uit miljarden darmbacteriën, deze zorgt voor een goede stoelgang en het immuunsysteem. Ze zeggen ook wel ‘een goede weerstand komt uit je darmen’. De darmen zijn namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor onze weerstand. Er zijn goede en slechte bacteriën en deze moeten goed in balans zijn. Het goede van goede bacteriën is dat ze de slechte bacteriën tegenhouden. Én ze produceren vitaminen en goede vetzuren. Veel goede bacteriën zorgen voor een soepele vertering en -stoelgang. Als de slechte bacteriën de overhand hebben dan is de darmflora uit balans.
 • Probiotica zijn goede levende bacteriën en deze kunnen ondersteunen om weer in balans te komen. Probiotica zijn levende bacteriën die je bijvoorbeeld als pil of drankje kan innemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarvoor hebben we prebiotica. Dat zijn doodgewoon de vezels in groenten, graanproducten, peulvruchten en fruit

Algemene adviezen voor een goede stoelgang

De algemene adviezen zijn niet voor iedereen van toepassing, maar gelden globaal voor een goede darmconditie.
 • Eet gezond en vezelrijk
 • Drink voldoende vocht
 • Beweeg voldoende
 • Ontspan voldoende
 • Kauw je eten goed en eet rustig
 • Eet en slaap regelmatig
 • Neem vooral de goede vetten!
Vezels: eet 30 tot 40 gram vezels per dag, deze vind je in graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havermout e.d. Ook groente, fruit, peulvruchten en noten en zaden zijn vezelrijk.
Vocht: drink 1,5 tot 2 liter vocht (alle dranken behalve alcohol tellen mee) totaal per dag en verdeel dit goed over de dag. Drink in ieder geval iets bij of na iedere maaltijd.
Beweging: beweeg dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief
Ontspanning: zorg voor voldoende ontspanning. Ook beweging zorgt voor ontspanning. Veel mensen met darmproblemen zoals PDS hebben baat bij yoga.
Goede vetten: eet dagelijks een handje noten, gebruik olijfolie in de salade, eet regelmatig avocado, zaden en vette vis
 

Wat de dietist doet

 • De precieze oorzaak van darmklachten verschilt van persoon tot persoon. Om inzicht te krijgen in jouw situatie doen de dietisten van dietistenpraktijk DieetPlaneet eerst een uitgebreide intake:
 • We analyseren je klachten, eetpatroon en je leefstijl
 • We bekijken welke factoren je klachten beïnvloeden
 • We inventariseren eventuele allergieën en overgevoeligheden voor voedingsbestanddelen

Op basis van bovenstaande stelt de dietist samen met jou een persoonlijk voedingsplan samen. Ook kan het zijn dat de dietist je eerst terugverwijst naar de huisarts indien er klachten zijn die daar reden toe geven. Bij PDS klachten wordt ook wel het Low FODMaP dieet ingezet. Fysieke oorzaken kunnen ook een rol spelen bij darmklachten, soms als gevolg van stress. Daarom werken onze dietisten samen met bekkenfysiotherapeuten. Die combinatie werpt zijn vruchten af.


 

Dietisten gespecialiseerd in prikkelbare darmsyndroom (PDS/ IBS)

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

Diëtist/ leefstijlcoach Tugce Tuzgol

De sterke affiniteit met eten en gezondheid is de belangrijkste drijfveer geweest om voor het vak dietetiek te kiezen. En nog steeds is ze zeer tevreden met deze keuze. Haar doel? Jou helpen bij het behalen van je doelen. Naast het geven van informatie en (altijd persoonlijk en praktisch) advies is zij gedurende het traject jouw steun- en motivatie punt. Zelf leeft en beweegt Tucze ook gezond.
Tugce werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten en diabetes en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Diëtist/ leefstijlcoach Nurcan Topal

Nurcan houdt ervan om iets te kunnen betekenen voor haar medemens én van alles wat met voeding en gezondheid te maken heeft. Het beroep dietist is haar dan ook op het lijf geschreven.Nurcan schept hierin duidelijkheid en geeft bruikbare en persoonlijke handvatten. Haar luisterend oor, empathie en positiviteit zet ze hierbij in.Nurcan spreekt Nederlands en Turks.
Nurcan werkt in : Amsterdam
Diëtist Hoi Sun Snoek

Diëtist Hoi Sun Snoek

Van jongs af aan heeft Hoi Sun een grote interesse voor voeding en gezondheid. Wat ooit begon als nieuwsgierigheid, groeide uit tot een ware passie. Hoi Sun is enorm gedreven om anderen te coachen naar een gezondere leefstijl. Haar missie is om jou gelukkig in je lijf te laten voelen door een persoonlijke begeleiding in je eetgedrag.
Hoi Sun werkt in : Utrecht
Diëtist Elham Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Vivian is sinds 2015 aangesloten bij DieetPlaneet. Een eigentijdse, betrokken diëtist met een groot inlevingsvermogen. Dát is Vivian. Op coachende wijze helpt ze je bij het het veranderen van jouw eetgedrag en daarmee; het behalen van je doelen. Mensen de energie laten ervaren van een gezond en energiek lichaam én geest, dat is haar missie.

Vivian werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Al zolang als Naomi zich kan herinneren is gezonde voeding ‘key’ in haar bestaan. Ze is een enthousiaste diëtist die werkt vanuit de overtuiging dat iedereen kan genieten van een gezonde leefstijl. Op jonge leeftijd begon Naomi met fanatiek sporten en al gauw bleek gezond eten een noodzaak. Hierdoor ontstond de interesse in de invloed van voeding op (sport)prestaties en wist zij al op jonge leeftijd dat zij later (sport)diëtist wilde worden.
Naomi werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amsterdam , Amstelveen en Haarlem
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Den Bosch , Beesd , Leerdam en Zaltbommel
Diëtist Jennifer Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak