Overgewicht bij kinderen
In dit computertijdperk zitten kinderen doorgaans te veel en bewegen te weinig. Daarbij is er een groot en gemakkelijk toegankelijk aanbod aan ongezonde producten. Afvallen of het voorkomen van overgewicht is dan ook voor veel kinderen (en hun ouders) een grote uitdaging.
De voordelen van een gezond gewicht bij kinderen
- Minder vaak ziek
- Meer energie
- Betere concentratie
- Meer zelfvertrouwen
- Gelukkiger
- Gezonder
- Minder kans op overgewichts als volwassene
Tips voor ouders en kinderen
- Geef het goede voorbeeld. Wat jij doet, doet je kind na. Dit geld voor zowel eten als bewegen.
- Eet samen met de kinderen aan tafel. Als je aan tafel eet, eet je bewuster en daardoor minder dan wanneer je voor TV of computer eet.
- Plan vaste eetmomenten in zoals een ontbijt, een tussendoortje, een lunch, een tussendoortje en een avondmaaltijd. Geef niet meer dan 4 tussendoortjes en plan ze niet net voor een hoofdmaaltijd in.
- Kies bewust. Veel producten lijken gezond maar zijn dat uiteindelijk niet. Lees daarom altijd het etiket en vergelijk producten met elkaar. 'Zonder toegevoegd suiker' betekent niet dat een product geen suiker bevat.
- Water en (vruchten) thee zonder suiker zijn de beste dorstlessers. Maak het water bijzonder door deze in een kan te doen met muntblaadjes en/of een schijfje citroen. Is je kind gewend geraakt aan zoete drankjes en wil je je kind aanleren meer water te drinken? Laat je kind langzamerhand wennen aan een minder zoete smaak door een glas sap of limonade te verdunnen met (steeds meer) water.
- Doe samen de boodschappen. Kinderen maken dan kennis met verschillende voedingsmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld alvast vertellen wat voor maaltijd je in de avond gaat maken en aan de kinderen vragen wat voor ingrediënten nodig zijn voor dat gerecht en ze deze laten verzamelen. Op die manier leert een kind wat er nodig is om een gezonde maaltijd te maken en gezonde keuzes te maken.
Blogs kinderen en eten
- 12 tips gezond eten met kinderen
- Mijn kind mag niet snoepen
- 10 tips om je kind meer groente te laten eten
- Hoe zorg ik dat mijn kind een alleseter wordt
- Eet je bord leeg
- Eten met kinderen aaaargh
Dietisten gespecialiseerd in overgewicht bij kinderen

Diëtist Selina Korthof
Intuïtief, creatief, empathisch, gedisciplineerd en oplossingsgericht. Als kind bedacht ze al oplossingen voor problemen van mensen in haar omgeving. Het vinden van passende oplossingen zit dus echt in haar DNA. Voor haar is elk probleem als een puzzel; er is altijd een oplossing. Elk lichaam heeft zijn eigen gevoeligheden, bij ieder persoon gaat zij een unieke ontdekkingstocht aan naar de ideale oplossing(en) op maat. Selina heeft zelf een aantal jaren terug ernstige darm-, huid- en hormoonklachten gekregen en kon bijna niets meer eten. Daarnaast zit reuma bij haar in de familie en kreeg Selina zelf op jonge leeftijd al te maken met reumatische klachten. Het juiste voedingspatroon hielp om van al deze klachten af te komen en haar lichaam te herstellen. Dit inspireerde haar om voor dit vak te kiezen en anderen te helpen. Naast haar holistische aanpak met focus op hormoon- en ontstekingsklachten heeft Selina ook veel ervaring met voeding bij autisme. Selina heeft haar zusje met autisme van jongs af aan begeleid om volwaardig te eten. Met succes, haar voedingspatroon is compleet veranderd :)

Diëtist Hafize Sari
Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken.
Hafize werkt in :
Amsterdam