Eten met kinderen. AAAArgh!

Blogs

Eten met kinderen. AAAArgh!

Gepubliceerd op: 04-11-2015 09:39

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Het is één van mijn grootste frustraties: de warme maaltijd.


In your dreams

Is het eten biologisch, vers van het land, zonder toegevoegde e-nummers, zonder dierlijke kwaadaardigheden en boordevol goede bouwstoffen. Pakjes uit den boze! De maaltijd moet daarnaast oogverblindend, prikkelend en gevarieerd zijn. En iedereen eet je creatie met smaak op en likt zijn vingers erbij af. 'Wat heb je weer lekker gekookt mama'!


In reality

Wat is het een desillusie als je na je werk op de fiets naar de opvang racet om je kroost zo snel mogelijk op te halen en moe, hongerig en stressend, omgeven door jengelende koters, jezelf terug te vinden in je keuken waar de ontbijtboel nog staat aan te koeken. Als je dan eindelijk om 19.00 uur, (terwijl je eigenlijk wilt dat je kinderen al om 19 uur in bed liggen maar hoe anderen dat ooit voor mekaar krijgen is me een raadsel dat idee heb ik maar helemaal losgelaten) aan tafel zit schreeuwt je kind al voordat hij in zijn stoel zit dat hij het niet lust niet moet en zeker niet gaat eten! Aaargghh!


Kan het anders?

De volgende tips kunnen helpen.

  • Op de dagen dat ik en mijn man samen vrij zijn koken we wat uitgebreider en proberen eens wat bijzonders. We koken dan meteen extra en bewaren dit in de koelkast/vriezer voor de dagen dat we laat thuis zijn

  • De andere dagen koken we een gerecht wat we al kennen en makkelijk is.

  • We hebben een groente/fruittas en maken met wat daar in zit een weekplanning.

  • We doen daarbij één keer per week de grote boodschappen met behulp van een lijstje en de weekmenu planning, hier horen ook diepvriesgroenten bij.

  • Betrek je kind(eren) bij het eten al voordat je het in huis haalt, laat ze (afhankelijk van hun leeftijd) meedenken met het ‘weekmenu’, laat ze receptjes uitzoeken en laat ze meeschrijven met het boodschappenlijstje.

  • Ik neem ze regelmatig mee om de boodschappen te doen. Bij de groenteboer/visboer/slager/vegetarische slager, biologische winkel en/of markt om verse producten te kopen.

  • Ga samen aan de slag in de keuken, ook de kleine kindste kinderen kunnen mee doen (mijn oudste van 3 jaar rent naar binnen zodra hij mij in de keuken ziet staan om zijn schort aan te trekken, het krukje te pakken en mee te helpen koken!)

  • Kleintjes kun je ook laten mengen, sladressings maken, kruiden toevoegen, roeren. Met een kindermesje kunnen ze ook al komkommer snijden.

  • De grotere kinderen kunnen het recept lezen, ingrediënten afwegen, snijden, in de pan doen en proeven!

  • Dek samen de tafel mooi op, kaarsjes aan, servetjes bij het eten, kan met water en citroen/munt, muziekje aan en de tv uit!

  • Je zult zien als je kinderen mee hebben geholpen, ze veel eerder geneigd zijn iets te proeven.

  • ​Maak er geen strijd van als ze iets (na het proeven) niet lusten. Nieuwe smaken moet je wel 10 x proeven voor je het gaat waarderen!

  • Blijf in alles aan tafel positief en negeer het negatieve gedrag. Zo herinneren de kinderen zich een gezellige avondmaaltijd, voor in de toekomst is dit veel waard, dan blijven ze ook in de toekomst de avondmaaltijd als iets gezelligs zien!

Veel succes en plezier samen!


Recepten die kinderen (meestal) lekker vinden.

Cookies Contact en afspraak