Eet je bord leeg!

Blogs

Eet je bord leeg!

Gepubliceerd op: 21-09-2016 15:31

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Het verschil tussen vol en verzadigd

Dit jaar is uit onderzoek gebleken dat 'het bord leeg eten-principe' niet ten gunste komt van het gewicht op latere leeftijd. Je hebt niet goed geleerd te luisteren naar je lijf: wanneer ben je verzadigd en wanneer zit je vol? Daar zit echt een verschil in! Verzadiging betekent dat je maag voor 75% gevuld is, er kan nog wat bij, maar dat is niet nodig voor je energie voorraad. ' Vol' betekent: er kan echt niets meer bij, dan heb je dus al te veel gehad.
 

Leer je kind het verschil!

De manier waarop je met je kind praat heeft al invloed. Vraag liever 'heb je genoeg gehad? in plaats van ' zit je vol'? Wat je nog meer kunt helpen is je kind zelf te laten opscheppen. Dit kunnen ze echt al vanaf peuterleeftijd. Misschien zijn hun ogen dan nog veel groter dan hun maag, maar je kunt ze zo leren inschatten hoeveel ze gaan eten. En scheppen ze 'te weinig' op, dan kunnen ze nog een keer wat pakken.


Tips bij te veel of te weinig opscheppen

Als je merkt dat ze altijd weinig eten kun je eens kijken of ze niet teveel drinken vlak voor de maaltijd, dan is de maag al teveel gevuld en is er weinig ruimte meer voor eten. Merk je juist dat ze de neiging hebben 'teveel' te eten of teveel op scheppen, laat ze dan vooral veel groente extra opscheppen, of begin met een rauwkost/salade, dit zorgt al voor een beetje verzadiging.
 

Tips om je kind meer te laten eten 

  • bord en eten in dezelfde kleur
  • gebruik een groter bord, dan lijkt de portie kleiner
  • veel verschillende soorten gerechtjes op tafel, hoe meer keuze, hoe meer je gaat eten

Tips om je kind minder te laten eten 

  • bord en eten in verschillende kleur: groter contrast eet je minder
  • kleiner bord, de portie lijkt groter
  • ​eten met stokjes, mes en vork, dwingt je om langzamer te eten en daarmee ook minder  
 
 
 
 
 
Cookies Contact en afspraak