Kilo's erbij door extraatjes in koffie

Blogs

Kilo's erbij door extraatjes in koffie

Gepubliceerd op: 27-02-2017 14:39

Door: Linda Seijs, dietist in opleiding, diëtist Amsterdam


Sommige koffieleuten gooien van alles in hun koffie; slagroom, noten, honing, rum, vanillesuiker, caramelsiroop, chocoladesaus, het kan vaak niet gek genoeg! Dit geldt overigensniet alleen voor de slagroom en siropen, ook 'gewoon' suiker en/of melk in je koffie of thee zorgt jaarlijks voor extra kilo’s.
 

Even rekenen

Doe je melk en/of suiker in je koffie of thee? Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, gemiddeld 69 calorieën per dag meer binnenkrijgen. Voor thee geldt een gemiddelde van 43 calorieën extra per dag. Dat is zonde want zwarte koffie levert slechts één kilocalorie en ‘kale’ thee zelfs helemaal niks.In eerste instantie lijken die calorieën niet veel. Als je kijkt wat je per week of zelfs per jaar extra binnen krijgt, lopen deze getallen aardig op. Uitgerekend krijgt iemand die dagelijks zijn koffie verrijkt, al snel per jaar ruim 25.000 kilocalorieën meer binnen. Wordt dit niet verbrandt, dan wordt het opgeslagen als lichaamsvet. Dit staat gelijk aan ruim 3,5 kilogram per jaar! Voor de thee-met-suikerdrinkers is dit ongeveer 15700 kilocalorieën, wat gelijk staat aan ruim 2,2 kg lichaamsvet. Lees hier hoe je deze extra calorieen kan verbranden.
 

Ongezonder leven

Naast dat je veel overbodige calorieën binnen krijgt, is de kans groot dat je in zijn algemeen ongezonder eet dan mensen die voor zwarte koffie kiezen. Waaraan dat precies ligt, weten ze niet. Een mogelijke verklaring zijn de schommelingen in de bloedsuiker. De melk en suikers zorgt voor een suikerpiek en de dip die volgt, wordt gecompenseerd met weer iets zoets.


Bouw je suikergebruik af

Bouw de hoeveelheid suiker en melk af. Elke week een (half) schepje of klontje minder. Zo kan je langzaam wennen aan de nieuwe smaak. Ik kan niet ontkennen dat het bij mij ook even duurde voordat ik die pure smaak van koffie kon waarderen. Toch vond ik het de moeite waard om dit mezelf aan te leren. Eenmaal gewend kan je je niet meer voorstellen dat je het ooit lekker vond mèt suiker. Lees hier meer tips om minder suiker te gebruiken.
 

Zwarte koffie

Gelukkig past koffie en thee zonder extra’s, binnen een gezond eetpatroon. Lees hier waarom koffie en thee goede keuzes zijn! Door koffie en thee zwart te drinken kan je jaarlijks flink wat calorieën besparen. Dat is handig voor wanneer je wat wilt afvallen zonder grote veranderingen. Tuurlijk is een koffie extra latte speciaal op zijn tijd geen probleem. Door dit niet dagelijks of wekelijks te kiezen zal je er ook meer van genieten. Ook met koffie en thee is het raadzaam om bewust om te gaan!
 
 
 
 
 
Cookies Contact en afspraak