Waarom we zo van suiker houden en tips om er minder van te gebruiken

Blogs

Waarom we zo van suiker houden en tips om er minder van te gebruiken

Gepubliceerd op: 24-05-2016 09:11

Door: Ismene Montnor

De oorspronkelijke functie van zoet

Onze voorouders al hadden een voorkeur voor vette en zoete etenswaar zoals vlees en fruit. Voedsel was schaars en er moest hard gewerkt worden om aan energie te komen. Zoet betekent; calorieën. Dus af te gaan op de zoete smaak wisten onze voorouders dat ze een lekkere portie energie binnen hadden De suiker die de oermensen binnenkregen was ongeraffineerd; onderdeel van de vrucht die ze aten. Te veel suiker binnenkrijgen was in die tijd nog helemaal niet aan de orde.


Bitter = vergif

Met onze tong kunnen we 5 verschillende smaken proeven. Zoet, zout, zuur, bitter en umami.  Zuur en bitter worden vaak als extreem ervaren zeker door kinderen omdat de mond veel gevoeliger is. Baby’s verzamelen veel informatie over hun omgeving door dingen in hun mond te stoppen. De reden waarom kinderen bitter niet kunnen waarderen is omdat vele giftige stoffen bitter smaken. Het is een soort beschermingsmechanisme. Kinderen lusten groenten vaak niet omdat ze bitter smaken. Ook zijn ze gevoeliger voor hoe iets aanvoelt in de mond. Door de consistentie van de groente te veranderen vinden kinderen ze soms lekkerder (bijvoorbeeld niet te gaar koken).


Smaakgewenning

Je tong went aan de smaak zoet. Om de zoete smaak te kunnen blijven proeven heb je steeds meer nodig, omdat suiker de smaakpapillen een beetje 'verdoofd'. Als je bijvoorbeeld een gebakje eet bij een zoet drankje proef je de suiker uit het gebakje niet meer. Dit gebeurt ook met zout. Als je zout en suiker combineert heb je van beiden meer nodig om de smaken te kunnen proeven. De smaken kunnen elkaar als het ware neutraliseren.


Suikervervangers?

Als je wilt minderen met zoet, is het handig om alles met een zoete smaak af te bouwen. Dus niet: de suiker vervangen met zoetstof. Want daarmee houdt je de de zoetbehoefte in stand. Palmsuiker bevat sacharose(gewone suiker uit suikerklontjes en bruine suiker). Honing bestaat uit glucose en fructose en dit levert gewoon calorieën net als suiker. Daarnaast is men geneigd om van honing méér te gebruiken om eenzelfde zoete smaak te ervaren. Als je matigt met zoet krijg je hoogstwaarschijnlijk minder 'lege calorieën' (calorieën uit producten met weinig voedingswaarde) binnen. Van voeding die je nodig hebt, bevat alleen fruit veel suiker. Deze suiker komt voor in combinatie met vitaminen en mineralen en andere stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. 
 

Tips om minder suiker te gebruiken

  • Voeg geen suiker meer toe aan je eten. 
  • Bouw suiker in thee of koffie in een week door om de paar dagen een schepje/ klontje minder te gebruiken.
  • Eet noten als tussendoortje in plaats van bijvoorbeeld koekjes.
  • Drink water in plaats van sapjes en frisdrank of bouw het sapgebruik af door het eerst aan te lengen met water.
  • Kies voor naturel producten: geen vruchtenyoghurt maar naturel yoghurt met vers fruit
  • Neem lekker hartig beleg op brood bijvoorbeeld kaas, houmous en pindakaas.
  • Eet geen snoepjes meer maar neem snoeptomaatjes of snoeppaprikaatjes tussendoor.
 
Cookies Contact en afspraak