Anorexia Nervosa (AN)

'Ik verlang ernaar steeds slanker te worden, waardoor ik steeds minder mag eten van mezelf en meer moet compenseren door te braken, te laxeren of heel veel te sporten. De controle over mijn lichaam geeft me een gevoel van macht en trots. Mijn gewicht is eigenlijk nooit goed genoeg. Ik ben de hele dag door bezig met wat weeg ik en wat kan ik wel en niet eten. Anderen zeggen dat ik te dun ben en dat ik mijn lichaam veel dikker zie dan het in werkelijkheid is, maar ik geloof ze niet. Verantwoordelijkheden liggen me zwaar, ik maak me eigenlijk het liefst zo klein mogelijk, steeds vaker zeg ik sociale dingen af. Mijn familie en vrienden maken zich zorgen om me, maar zij begrijpen er toch niks van.'

Boulimia Nervosa (BN)

'Ik ben onzeker over mijn gewicht. Ik ben ook best perfectionistisch eigenlijk, als dingen misgaan voelt het al snel als falen. Ik heb regelmatig eetbuien om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen en kan dan in korte tijd heel veel eten, heb dan het gevoel dat ik geen controle meer heb over wat ik in mijn mond stop en kan op dat moment eigenlijk niet stoppen. Het kan niet anders dat ik hierdoor heel veel aankom. Het moet dan zo snel mogelijk uit mijn lichaam. Ik ga dan naar het toilet om te braken, ik gebruik laxeerpillen of ga heel veel bewegen. Ik schaam me voor mijn eetgedrag en hoop echt dat niemand weet wat ik doe. Aan mijn gewicht zien ze gelukkig niet direct dat ik een eetstoornis heb. Maar ja, ben wel te dik.'

Eetbuistoornis of Binge Eating Disorder (BED)

'In de afgelopen 6 maanden heb ik minstens 2 keer per week een eetbui gehad. Vaak ben ik dan alleen of doe ik het stiekem. Ik voel me dan als verdoofd en kan dan echt hele grote hoeveelheden in een korte tijd eten. Ik denk dat ik bezig ben om gewoon even niet te hoeven voelen, even afgesloten te zijn van de wereld. Daarna voel ik me schuldig en schaam ik me dood voor mezelf. Slappeling, denk ik dan, zo lukt het je toch nooit om af te vallen. Het lukt me ook echt niet, ik word steeds dikker. Ik heb wel eens geprobeerd om te spugen na een eetbui, maar dat vind ik echt vies en lukt niet.'

Wie heeft een verhoogd risico op een eetstoornis?

Anorexia en boulimia komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Met name bij meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. Maar, kinderen en (jonge) mannen ontwikkelen ook steeds vaker deze eetstoornissen. De eetbuistoornis komt ongeveer even vaak voor bij mannen en vrouwen, vooral in de leeftijdscategorie 18 tot 65 jaar. Een eetstoornis ontstaat meestal door een combinatie van verschillende factoren, namelijk:

  • Lage zelfwaardering
  • Negatieve lichaamsbeleving/verstoord lichaamsbeeld
  • Overgewicht of ondergewicht in de voorgeschiedenis
  • Lijngedrag
  • Depressie in de voorgeschiedenis
  • Gezinscultuur met overmatige aandacht voor voedsel, gewicht en uiterlijk
  • Gezinsleden met een eetstoornis of overgewicht, depressie, verslavingen en dwangmatige (persoonlijkheids)stoornissen 
  • Persoonlijkheidstrekken als overmatig inschikkelijk en bezorgd over anderen zijn, introvert, (sociaal) faalangstig, perfectionistisch, prestatiegericht, impulsief en obsessieve persoonlijkheidstrekken
  • Negatieve ervaringen in de jeugd zoals pesten, mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik

Lichamelijke en psychische gevolgen van een eetstoornis

De gevolgen van een eetstoornis kunnen ernstig zijn. Vaak ontstaan lichamelijke klachten, bijvoorbeeld botontkalking, beschadigde organen, duizeligheid, menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, slecht gebit, haaruitval, hartritmestoornissen, maag- en darmproblemen, lage of juist hoge bloeddruk, longklachten en pijnlijke gewrichten. Daarnaast ontstaan vaak gevoelens van schuld, schaamte, depressiviteit en eenzaamheid. Deze klachten kunnen beperkingen in iemands leven veroorzaken, zowel op sociaal gebied als op het werk.  


Wat kun je doen aan een eetstoornis? 

Er is veel te doen aan een eetstoornis. Hoe sneller iemand hulp zoekt en passende therapie krijgt, hoe groter de kans is dat je van je eetstoornis afkomt. Je kunt het beste naar de huisarts gaan en een verwijsbrief vragen voor een dietist én de psycholoog. Merk je dat je wel erg bezig bent ben voeding/ dieten/ gewicht? Trek snel aan de bel!


Hoe helpt de gespecialiseerde dietist bij een eetstoornis? 

Als je een eetstoornis hebt staat je eetpatroon mijlenver af van een gezonde voeding en ook de gedachten over eten zijn verstoord. Bij elke hap die je neemt kun je overvallen worden door twijfel en schuldgevoel. De dietist leert je weer wat normaal eten is. Ook bespreekt ze met jou je (onrealistische) gedachten over voeding/ gewicht. In haalbare en realistische stappen werk je aan een normaal eetpatroon en gezonde gedachten over het eten.  De dietist kan samen met jou zorgen voor een gezond eetpatroon én oefenen om weer op een normale manier met eten om te gaan. Omdat een eetstoornis vaak achterliggen emotionele oorzaken heeft, adviseert de dietist je ook om je aan te melden bij een gespecialiseerde psycholoog met wie zij samenwerkt.


In eetstoornissen gespecialiseerde dietisten

Blogs eetstoornissen

Dietisten gespecialiseerd in anorexia nervosa

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak