Een eetobsessie voorkomen

Blogs

Een eetobsessie voorkomen

Gepubliceerd op: 25-04-2016 17:50

Door: Naomi Hoekstra

Dat ruim 40% van de Nederlanders aangeeft gezonder te willen leven is natuurlijk positief. Echter slaat dit goede voornemen steeds vaker door in een obsessie. Het maken van de gezondste voedingskeuzes staat centraal en dit kan verstoord eetgedrag in de hand werken. De obsessie met gezond willen zijn resulteert zelden in succes en heeft vaak vervelende bijkomstigheden. Het continu met gezond eten bezig zijn kan een belemmering worden in het dagelijks functioneren. Daarnaast kunnen depressieve gevoelens ontstaan en kan er sprake zijn van gewichtstoename. Hele dagen nadenken over eten, leidt logischerwijs tot meer zin in eten.
 

Eet waar je zin in hebt en geniet daarvan

Door op de juiste manier toe te geven aan behoeften kan heftige trek worden voorkomen. Heb je zin in pizza? Eet dan pizza! Je kunt 'm ook bijvoorbeeld zelf maken met goed en lekker beleg of er één delen met een lekkere salade ernaast. Àls je pizza eet, geniet er dan ook van.
 

Acceptatie

Niet elk lichaam is hetzelfde. Het lichaam van een fotomodel is niet reëel voor iemand die kort en stevig van stuk is. Een tenger gebouwd persoon zal nooit de heupen hebben die ze misschien graag wilt. Accepteer hoe je gemaakt bent. Als je alleen maar een bepaald streefgewicht kunt behouden door te weinig te eten en/ of te veel te moeten sporten, dan weet je eigenlijk wel dat dit doel niet reeel voor je is.
 

Luister naar je lichaam

Je lichaam is slim; het weet goed wat het nodig heeft en wanneer. Luister er dus naar! Eet wanneer je honger voelt (opkomen), en stop wanneer je voldaan bent. De richtlijnen zijn er om je een idee te geven. Luisteren naar je lichaam gaat beter wanneer je bewust met een maaltijd bezig bent. Eet daarom aan tafel en eet bij voorkeur op een rustig tempo.
 

Kies een sport waar je blij van wordt

Veel sporten is niet problematisch wanneer je fit en gelukkig bent. Een obsessie met gezond willen zijn, gaat echter vaak gepaard met de drang overmatig te sporten. Er wordt dan niet zozeer gekozen voor een sport die als leuk ervaren wordt, maar een sport waarmee je zo veel mogelijk kilocalorieën verbrandt.
 

Ga maximaal 1 keer per week op de weegschaal staan of helemaal niet!

Aan gezond en fit zijn hangt geen specifiek getal. Het gewicht dat de weegschaal aangeeft is afhankelijk van de lengte, de vet- en spiermassa. Spieren wegen meer dan vet; wanneer je meer spiermassa ontwikkelt, kan het voorkomen dat je geen gewichtsverlies hebt. Meet daarom liever je spierballen en middelomtrek op.
 

Stel een positief doel

Veel voornemens hebben een negatieve lading, de focus ligt vaak op wat niet mag: “Nooit meer snoepen, geen fastfood en geen kant- en klaar maaltijden”. Focussen op wat wel mag zorgt voor een positieve lading. Het doel om gezond en fit te zijn is een voorbeeld daarvan.
 

Niet alles willen weten

Het internet staat vol met informatie, maar daar zit helaas ook een hele hoop verkeerde informatie tussen. Over bijna alle producten is wel een (onjuiste) negatieve uitspraak te vinden; van brood en pasta wordt je dik, van koffie droog je uit en gewone olijfolie is giftig. Kijk goed naar waar je jouw informatie vandaan haalt.
 

Perfectie in eten bestaat niet

Vanwege de verschillende behoeftes van ieder individueel lichaam is perfectie in eten vrijwel onmogelijk. Daarnaast wordt perfect willen eten al snel een obsessie, terwijl in een normaal en gezond eetpatroon niet alles perfect hoeft.
 

Zoek hulp

Kom je er niet alleen uit? Worden relaties negatief beïnvloed door de focus op gezonde voeding? Wordt het dagelijks functioneren belemmerd? Schroom dan niet om hulp te zoeken! Diëtisten met een specialisatie in de behandeling van eetstoornissen bieden hulp bij het aanpakken van verstoorde gedachten en gedragingen. Ook psychologen en therapeuten met specialisaties in eetstoornissen en/of onderliggende problematiek zoals trauma’s, angst en onzekerheid kunnen hulp bieden.
 
Vergeet niet: Hulp zoeken vanwege obsessief (eet)gedrag betekent niet per definitie dat er sprake is van een (eet)stoornis! Bewezen is dat hoe eerder iemand hulp zoekt, des te sneller hij/zij van het probleem af komt.
 
Cookies Contact en afspraak