Orthorexia. Een gezondheidsobsessie

Blogs

Orthorexia. Een gezondheidsobsessie

Gepubliceerd op: 21-04-2016 16:18

Door: Vivian Meijer

Orthorexia is een eetstoornis waarbij je een ongezonde obsessie hebt om gezond te eten. Maar liefst één op de vijf tienermeisjes is tegenwoordig dwangmatig bezig met gezond eten. Zo gezond mogelijk eten en tegelijkertijd een enorm tekort aan voedingsstoffen en ondergewicht oplopen. In deze blog vertel ik je er meer over.  


Hoe ontstaat orthorexia?

Orthorexia ontstaat vaak geleidelijk met de gedachte puur gezond te zijn. Jouw zelfbeeld laat je afhangen van hoe goed je erin slaagt om jouw strenge eetregels na te leven. Erfelijke aanleg, faalangst en perfectionisme spelen vaak een rol. Maar ook angst om controle over jezelf te verliezen, een niet realistisch zelfbeeld en omgevingsfactoren kunnen aanleiding zijn om orthorexia te ontwikkelen.
 

Voedingsmiddelen weglaten?

Misschien heb je vlees, vis en zuivel uit je eetpatroon geschrapt. En smeer je ook geen boter meer op brood. Of heb je tarwe uit je eetpatroon geschrapt. Met orthorexia ben je vooral gefocust op alles wat 'puur' is. Veel groenten, fruit en superfoods. En dan het liefst rauwe groenten, zodat alle vitaminen er nog in zitten. Wat je eet laat je afhangen van de gezonde voedingswaarde en niet meer van de smaak. Leven volgens jouw eetregels geeft je een gevoel van controle.

Orthorexia: waar kun je last van krijgen?

  • Vermoeidheid, duizeligheid en kou
  • Bloedarmoede
  • Darmklachten 
  • Wegblijven van ongesteldheid 
  • Droge huid, haaruitval en gebitsproblemen  
  • Nier- en leverbeschadigingen
  • Spierkrampen en hartritmestoornissen
  • Groeiproblemen, negatieve gemoedstoestand en depressiviteit 

Is je gezonde eetpatroon nog gezond?  

De kans is groot dat je door het te eenzijdige eetpatroon helemaal niet zo gezond bezig bent als je denkt. Er gaat uren tijd zitten in het bedenken wat, hoeveel, wanneer en in welke combinaties je gaat eten. Deze stress over het eten is alles behalve gezond. Met orthorexia kun je naast kritisch op jezelf zijn ook neer kijken op ongezond eetgedrag van anderen. Anderen vinden jouw perfectionisme en extreme eetregels niet relaxt. Bovendien ga jij zelf ook steeds vaker etentjes en feestjes uit de weg. Op vakantie gaan en niet weten wat je daar tegen gaat komen qua voesel kan zelfs paniek veroorzaken! Je sociale wereldje kan daardoor steeds kleiner worden waardoor je heel eenzaam kunt zijn.  

Herken jij jezelf in dit verhaal? Diëtist en psycholoog kunnen je helpen om samen met jou de gedachten of gevoelens die dit probleem veroorzaken op te sporen. Dietisten Vivian, Mara en Naomi zijn gespecialiseerd in eetstoornissen.
 
Cookies Contact en afspraak