Meer over voedselallergie.
 

Voedselintolerantie

Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen kan zich uiten in een allergie of een intolerantie. Een voedselintolerantie is een voedselovergevoeligheid, maar zonder allergie. Ook bij een intolerantie kunnen bepaalde voedingsstoffen reacties veroorzaken van het lichaam, maar er is geen reactie vanuit het immuunsysteem.  En er is dan ook geen antistof te vinden in het bloed. Lactose-intolerantie is een voorbeeld van een intolerantie voor een voedingsstof; je lichaam kan de lactose niet verteren omdat het geen of niet genoeg lactase (enzym) aanmaakt dat hiervoor nodig is.
 

Triggers bij voedselintolerantie

Je lichaam reageert bij een voedselintolerantie niet op eiwitten (allergenen) maar op de ‘triggers’. Triggers zijn de stoffen die niet verteerd kunnen worden en daardoor lichamelijke reacties opwekken. Voorbeelden van reacties op triggers zijn: het opzetten van je buik, misselijkheid, diarree, obstipatie, hoesten, slijmvorming, jeuk, piepend ademhalen. Bekende triggers voor voedselintoleranties zijn lactose, gluten, sulfiet, histamine, fructose en bepaalde kleurstoffen.
 

Reacties bij voedselintolerantie

De reacties van een voedselintolerantie zijn over het algemeen milder dan die van een voedselallergie, maar kunnen ook zeker zeer heftig zijn. Meestal kun je wel een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel verdragen en krijg je pas klachten als het om grotere hoeveelheden gaat. Een ander verschil met voedselallergie is dat de symptomen niet altijd direct na het eten ontstaan, soms komen de klachten pas vele uren later.
 

Hoe de dietist helpt bij voedselintolerantie

Je diëtist helpt je ontdekken welke voedingsmiddelen bij jou problemen geven en hoe groot de ‘drempel’ is die je wel kunt verdragen (Een uitzondering hierop is glutenintolerantie/coeliakie: hierbij bestaat geen drempel: je hebt het, of je hebt het niet). Bij het prikkelbaar darmsyndroom spreek je dus ook van voedselintolerantie.
Bij verdenking op een voedselintolerantie kan een diëtist je helpen met een eliminatie-provocatie dieet. Dit is een dieet waarbij de voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk intolerant bent en een reactie van krijgt, (tijdelijk) weggelaten worden uit het dieet (eliminatiefase). De klachten zouden dan moeten verbeteren. Vervolgens wordt de voeding weer getest dor het weer opnieuw te eten/nemen (provocatie), waarbij de klachten eventueel weer terugkomen. Beide testen worden uitgevoerd onder begeleiding van een diëtist.

 
 
 
Cookies Contact en afspraak