Meer over voedselallergie.
 

Voedselintolerantie

Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen kan zich uiten in een allergie of een intolerantie. Een voedselintolerantie is een voedselovergevoeligheid, maar zonder allergie. Ook bij een intolerantie kunnen bepaalde voedingsstoffen reacties veroorzaken van het lichaam, maar er is geen reactie vanuit het immuunsysteem.  En er is dan ook geen antistof te vinden in het bloed. Lactose-intolerantie is een voorbeeld van een intolerantie voor een voedingsstof; je lichaam kan de lactose niet verteren omdat het geen of niet genoeg lactase (enzym) aanmaakt dat hiervoor nodig is.
 

Triggers bij voedselintolerantie

Je lichaam reageert bij een voedselintolerantie niet op eiwitten (allergenen) maar op de ‘triggers’. Triggers zijn de stoffen die niet verteerd kunnen worden en daardoor lichamelijke reacties opwekken. Voorbeelden van reacties op triggers zijn: het opzetten van je buik, misselijkheid, diarree, obstipatie, hoesten, slijmvorming, jeuk, piepend ademhalen. Bekende triggers voor voedselintoleranties zijn lactose, gluten, sulfiet, histamine, fructose en bepaalde kleurstoffen.
 

Reacties bij voedselintolerantie

De reacties van een voedselintolerantie zijn over het algemeen milder dan die van een voedselallergie, maar kunnen ook zeker zeer heftig zijn. Meestal kun je wel een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel verdragen en krijg je pas klachten als het om grotere hoeveelheden gaat. Een ander verschil met voedselallergie is dat de symptomen niet altijd direct na het eten ontstaan, soms komen de klachten pas vele uren later.
 

Hoe de dietist helpt bij voedselintolerantie

Je diëtist helpt je ontdekken welke voedingsmiddelen bij jou problemen geven en hoe groot de ‘drempel’ is die je wel kunt verdragen (Een uitzondering hierop is glutenintolerantie/coeliakie: hierbij bestaat geen drempel: je hebt het, of je hebt het niet). Bij het prikkelbaar darmsyndroom spreek je dus ook van voedselintolerantie.
Bij verdenking op een voedselintolerantie kan een diëtist je helpen met een eliminatie-provocatie dieet. Dit is een dieet waarbij de voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk intolerant bent en een reactie van krijgt, (tijdelijk) weggelaten worden uit het dieet (eliminatiefase). De klachten zouden dan moeten verbeteren. Vervolgens wordt de voeding weer getest dor het weer opnieuw te eten/nemen (provocatie), waarbij de klachten eventueel weer terugkomen. Beide testen worden uitgevoerd onder begeleiding van een diëtist.

 
 
 

Dietisten gespecialiseerd in voedselintolerantie

Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Eline  Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline heeft zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten, diabetes en oncologie en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten. Eline helpt je graag bij je (hulp)vragen. Haar doel is dat jij je doelen behaalt op zo’n manier dat je lekker kunt blijven genieten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist Bianca  Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist  Selina  Korthof

Diëtist Selina Korthof

Intuïtief, creatief, gedisciplineerd, oplossingsgericht. Met een ideeënboekje werkte ze als kind al aan oplossingen voor problemen van mensen in haar omgeving, het vinden van passende oplossingen zit dus echt in haar DNA. Deze skill zet zij met plezier ook voor jou in. Selina is empathisch en zoekt eerst de connectie. Voor haar is elk probleem als een puzzel; er is altijd een oplossing. Elk lichaam heeft zijn eigen gevoeligheden, bij ieder persoon gaat zij een unieke ontdekkingstocht aan naar de ideale oplossing(en) op maat. Selina heeft zelf ernstige darm-, huid- en hormoonklachten gekregen na een voedselvergiftiging en kon bijna niets meer eten. Het juiste voedingspatroon hielp om van de klachten af te komen en haar lichaam te herstellen. Dit inspireerde haar om voor het vak diëtetiek te kiezen.
Selina werkt in : Utrecht , Amsterdam en Diemen
Cookies Contact en afspraak