Meer over voedselallergie.
 

Voedselintolerantie

Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen kan zich uiten in een allergie of een intolerantie. Een voedselintolerantie is een voedselovergevoeligheid, maar zonder allergie. Ook bij een intolerantie kunnen bepaalde voedingsstoffen reacties veroorzaken van het lichaam, maar er is geen reactie vanuit het immuunsysteem.  En er is dan ook geen antistof te vinden in het bloed. Lactose-intolerantie is een voorbeeld van een intolerantie voor een voedingsstof; je lichaam kan de lactose niet verteren omdat het geen of niet genoeg lactase (enzym) aanmaakt dat hiervoor nodig is.
 

Triggers bij voedselintolerantie

Je lichaam reageert bij een voedselintolerantie niet op eiwitten (allergenen) maar op de ‘triggers’. Triggers zijn de stoffen die niet verteerd kunnen worden en daardoor lichamelijke reacties opwekken. Voorbeelden van reacties op triggers zijn: het opzetten van je buik, misselijkheid, diarree, obstipatie, hoesten, slijmvorming, jeuk, piepend ademhalen. Bekende triggers voor voedselintoleranties zijn lactose, gluten, sulfiet, histamine, fructose en bepaalde kleurstoffen.
 

Reacties bij voedselintolerantie

De reacties van een voedselintolerantie zijn over het algemeen milder dan die van een voedselallergie, maar kunnen ook zeker zeer heftig zijn. Meestal kun je wel een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel verdragen en krijg je pas klachten als het om grotere hoeveelheden gaat. Een ander verschil met voedselallergie is dat de symptomen niet altijd direct na het eten ontstaan, soms komen de klachten pas vele uren later.
 

Hoe de dietist helpt bij voedselintolerantie

Je diëtist helpt je ontdekken welke voedingsmiddelen bij jou problemen geven en hoe groot de ‘drempel’ is die je wel kunt verdragen (Een uitzondering hierop is glutenintolerantie/coeliakie: hierbij bestaat geen drempel: je hebt het, of je hebt het niet). Bij het prikkelbaar darmsyndroom spreek je dus ook van voedselintolerantie.
Bij verdenking op een voedselintolerantie kan een diëtist je helpen met een eliminatie-provocatie dieet. Dit is een dieet waarbij de voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk intolerant bent en een reactie van krijgt, (tijdelijk) weggelaten worden uit het dieet (eliminatiefase). De klachten zouden dan moeten verbeteren. Vervolgens wordt de voeding weer getest dor het weer opnieuw te eten/nemen (provocatie), waarbij de klachten eventueel weer terugkomen. Beide testen worden uitgevoerd onder begeleiding van een diëtist.

 
 
 

Dietisten gespecialiseerd in Voedselintolerantie

Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt. Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Eline  Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten en diabetes en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist Elham  Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Diëtist Bianca  Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist/ leefstijlcoach Vivian  Meijer

Diëtist/ leefstijlcoach Vivian Meijer

Vivian is sinds 2015 aangesloten bij DieetPlaneet. Een eigentijdse, betrokken diëtist met een groot inlevingsvermogen. Dát is Vivian. Op coachende wijze helpt ze je bij het het veranderen van jouw eetgedrag en daarmee; het behalen van je doelen. Mensen de energie laten ervaren van een gezond en energiek lichaam én geest, dat is haar missie.

Vivian werkt in : Utrecht
Cookies Contact en afspraak