Voedselallergie / voedselovergevoeligheid (intolerantie)

Wat is voedselallergie?

Als je een voedselallergie hebt, betekent dit dat je allergisch reageert op bepaalde eiwitten uit de voeding. Deze eiwitten (en voedingsmiddelen met deze eiwitten) noemen we allergenen. Als je allergisch bent, maakt je lichaam antistoffen aan tegen het allergeen. Deze antistoffen worden bij een bloedtest uitgedrukt in een 'IgE waarde'. Als je dan bijvoorbeeld allergisch bent voor honden zie je: IgE ++. Ben je niet allergisch dan staat er IgE-. Wanneer je iets eet wat een eiwit bevat waar je niet tegen kunt (het allergeen) komt er een lichamelijke (allergische) reactie. Deze reactie ontstaat door de stof histamine. Bij een allergische reactie komt namelijk histamine vrij. Kortom, een allergische reactie ontstaat door de anti-reactie die het allergeen uitlokt.
 

Het verschil tussen voedselallergie en voedselovergevoeligheid (intolerantie)

Bij voedselovergevoeligheid/ voedselintolerantie treedt er ook een reactie op na aanraking met een stof. Maar deze reactie ontstaat doordat het lichaam de stof niet kan verteren. Dit is dan ook het verschil; een allergische reactie heeft niet te maken met de vertering van een stof.  Bij een intolerantie is er dan ook geen antistof te vinden in het bloed. Het lichaam reageert bij een voedselintollerantie niet op eiwitten (allergenen) maar op de zogenoemde triggers. Triggers zijn de stoffen die niet verteerd kunnen worden en daardoor reacties opwekken in je lichaam. Voorbeelden van reacties op triggers zijn: het opzetten van je buik, misselijkheid, diarree. Een voorbeeld van een intolerantie is lactose intolerantie. Het melksuiker (lactose) kan bij lactose intolerantie niet goed worden verteerd door het gebrek aan het enzym lactase. Lactase hoort lactose af te breken, maar als je onvoldoende lactase in je lichaam hebt, wordt de lactose niet goed verteerd een geeft dit een reactie geeft: buikpijn!
De reacties van een voedsel intolerantie zijn over het algemeen milder dan die van een voedelallergie.
 

Meest voorkomende allergenen

 • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, gort, spelt)
 • Schaaldieren (krab, garnalen, kreeft)
 • Ei
 • Vis
 • Pinda
 • Soja
 • Melk
 • Noten
 • Selderij
 • Mosterdzaad
 • Sesam
 • Sulfiet
 • Lupine (plant van de vlinderbloemfamilie waar meel van wordt gemaakt en wordt o.a. gebruikt in vleesvervangers, koekjes en snacks.
 • Weekdieren of schelpdieren (mosselen, oesters, inktvissen, kokkels, escargots, slakken)


Hoe kom je erachter of je een voedselallergie hebt? 

Als er bij jou verdenking van een allergie is, worden er testen gedaan. Er zijn verschillende soorten testen. Deze worden hieronder uitgelegd. 
 

De bloeddtest oftewel de Immuno cap (oude RAST) test 

Dit is een bloedtest waarbij bloed wordt afgenomen om te kijken of er IgE anti stoffen te vinden zijn. Dit wordt dan aangegeven met een getal ++ achter een stof (bijvoorbeeld pinda ++). 
Is een bloedtest bij voedselallergie altijd betrouwbaar?
Nee. Soms is het zo dat je achter pinda twee plusjes vindt, maar dat je zelf helemaal geen klachten hebt van het eten van pinda. Dat noemen we een vals-positieve test. Hierdoor kun je er niet blindelings vanuit gaan dat je op alles reageert wat met plusjes uit de test komt. 
 

De huidpriktest

Hierbij wordt het allergeen op de huid gedruppeld en doorgeprikt om daarna een reactie af te wachten.
 

Dubbel blind-placebo gecontroleerd onderzoek

Dit is de meest betrouwbare methode, maar deze vindt nog maar zeer beperkt plaats in specialistische ziekenhuizen omdat deze methode erg kostbaar en ingewikkeld is. 
Bij deze test weten de arts en de allergie patiënt beiden niet welke voeding er wordt getest. Er wordt placebo voeding gegeven en achteraf wordt bekend welke allergenen bevatte en welke niet. Hierna kan met zekerheid gezegd worden of je allergisch bent voor bepaalde voeding of niet. 
 

Welke allergische en niet- allergische reacties (voedselintolerantie) kun je krijgen op voedsel?

Jeuk, roodheid, zwelling van lippen/ogen, huiduitslag (galbulten),
Misselijkheid, braken, niezen, huiduitslag, 
Neusloop, zwelling in keel, 
Diarree, heesheid, hoesten, slikklachten, 
Anafylactische shock (reactie die zeer snel optreedt en zorgt voor een zeer heftige reactie. Deze kan levensbedreigend zijn als er niet snel wordt ingegrepen met een tegenstof (adrenaline), wat kan worden toegediend met een EpiPen om de reactie te verminderen. De reacties die kunnen ontstaan: opgezwollen gezicht, hals, tong, lippen, lage bloeddruk, duizeligheid, braken.
 

Hoe kan de dietist helpen bij voedselallergie?

Kom naar de dietist als je een test hebt gehad waaruit blijkt dat je gevoelig bent voor voedingsmiddelen of als je zelf denkt vanuit je eigen ervaring dat je klachten krijgt na het eten van bepaalde voeding. Wij gaan dan starten met onderzoeken welke voedingsstof(fen) de boosdoener kan/kunnen zijn. Je hoeft niet getest te zijn om bij ons te komen. De test geeft vaak een hele rits voedingsstoffen en stoffen aan met positieve uitslagen, maar dat zegt nog niets over hoe heftig je reageert en of je ook echt reageert op de stof/voedingsstof. Als het echter richting kan geven, wanneer we er niet goed uitkomen, dan kun je altijd later nog een test doen. Aan de hand van jouw ervaringen met voeding en de klachten kunnen we aan de slag met uitsluiten welke voeding voor jou niet goed is. Maar wat nog veel belangrijker is: we gaan vooral kijken naar welke voeding wèl voor jou geschikt is. We willen ten alle tijden voorkomen dat je op een streng dieet gaat zonder dat dit nodig is. 

 
Cookies Contact en afspraak