Wat is voedselallergie?

Bij een voedselallergie treden de reacties altijd en snel op, binnen 1 tot 2 uur na het eten van een voedingsmiddel. Je immuunsysteem maakt dan veel histamine aan en dit zorgt voor bepaalde ontstekingsreacties in je lichaam. Allergische reacties zijn meestal rode bulten op de huid (netelroos/galbulten), rode huid, jeuk, zwelling van huid of slijmvlies (zoals lippen, tong, keel, ogen), benauwdheid, niezen, buikpijn, diarree, misselijkheid en braken. Bij mensen met allergische reacties op inhalatieallergenen zoals astma, hooikoorts, katten/honden allergie en allergie voor huisstofmijt zien we ook vaak allergische reacties op voedingsmiddelen. Dit kan variëren van kriebel in de keel of mond tot de eerdergenoemde reacties. 
 

Anafylactische shock

Een andere veel ernstigere reactie is de anafylactische shock. Dit is een snel optredende en heftige reactie. Er moet dan snel worden ingegrepen met een tegenstof (adrenaline) (kan worden toegediend met een EpiPen) om de reactie te verminderen. De reacties die kunnen ontstaan: opgezwollen gezicht, hals, tong, lippen, lage bloeddruk, duizeligheid, braken. Wordt er niet snel ingegrepen, dan kan een anafylactische shock fataal zijn.
 

Meest voorkomende allergenen

De meest voorkomende allergenen zijn; koemelk, soja, tarwe, kippenei, vis, schaaldieren, noten en pinda.
 

Op welke leeftijd krijg je een voedselallergie en kan een voedselallergie over gaan?

Meestal ontstaat een allergie op kinderleeftijd. Vaak worden kinderen op latere leeftijd (4 tot 5 jaar) weer tolerant. Voor koemelk ligt het percentage zelfs op 90%! Maar je kunt ook zeker allergieën op volwassen leeftijd ontwikkelen. Het kan dus ook in de loop der jaren steeds veranderen. Regelmatig testen van voedingsmiddelen is dus aan te raden. Doe dit altijd onder begeleiding van een dietist, of in ernstigere gevallen en heftige reacties in een ziekenhuis bij een speciale poli zoals de pindapoli.
 

Hoe weet je of je een voedselallergie hebt?

Het is helaas (nog) niet eenvoudig om een allergie vast te stellen. Meestal is het vermoeden op voedselallergie aanwezig en laat je eerst een bloedtest of huidtest doen. Daar komt dan een positief of negatief uit voor bepaalde allergenen. Dit wordt uitgedrukt in igE waardes die aangeven of je een immunologische antistof voor dit allergeen hebt (igE gemedieerde voedselallergie). Als je positief getest bent op bepaalde voedingsmiddelen betekent dit alleen niet dat je hier ook echt op reageert. Samen met de diëtist ga je alle verdachte voedingsmiddelen uit je eetpatroon halen (elimineren) en als je klachten verdwijnen dus ook weer uitproberen (provoceren). Het is belangrijk om alleen die voedingsmiddelen te gaan vermijden die ook echt klachten geven, anders zou je onnodig teveel vermijden. Onderzoek heeft aangetoond dat dit vaak voorkomt.
NB; de wetenschap op dit gebied staat niet stil, er worden momenteel veel onderzoeken gedaan om allergie beter te kunnen vaststellen, in kaart te brengen en te behandelen. Wij houden dit uiteraard goed in te gaten!
 

Hoe helpt diëtist bij voedselallergie?

Kom naar de diëtist als je een test hebt gehad waaruit blijkt dat je gevoelig bent voor voedingsmiddelen of als je zelf denkt vanuit je eigen ervaring dat je klachten krijgt na het eten van bepaalde voeding. Wij gaan dan starten met onderzoeken welke voedingsstof(fen) de boosdoener kan/kunnen zijn. Je hoeft niet getest te zijn om bij ons te komen. De test geeft vaak een hele rits voedingsstoffen en stoffen aan met positieve uitslagen, maar dat zegt nog niets over hoe heftig je reageert en of je ook echt reageert op de voedingsstof.  Andersom kun je ook reageren op voedingsmiddelen die niet als positief uit de test kwamen. Als het echter richting kan geven, wanneer we er niet goed uitkomen, dan kun je altijd later nog een test doen. Aan de hand van jouw ervaringen met voeding en de klachten kunnen we aan de slag met uitsluiten welke voeding voor jou niet goed is. Maar wat nog veel belangrijker is: we gaan vooral kijken naar welke voeding wèl voor jou geschikt is. We willen natuurlijk voorkomen dat je op een streng dieet gaat zonder dat dit nodig is. Ook helpt de dietist als je wilt weten of je nog steeds allergisch bent voor jouw klachten-gevende voedingsmiddel(en). Momenteel is de beste manier om erachter te komen of je allergisch reageert door het voedingsmiddel te eten (eet het en je weet het). Dit kan best spannend zijn, bovendien moet je dit rustig opbouwen om te kijken waar jouw grens ligt. Je diëtist heeft hiervoor speciale opbouwschema’s en begeleidt je hierin.


Dietist gespecialiseerd in voedselallergie Den Haag, Utrecht, Amsterdam

Binnen ons team werken in voedselallergie gespecialiseerde dietisten in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Cookies Contact en afspraak