Lactose-intolerantie

Lactose is een ander woord voor melksuiker. Lactose komt voor in melk en melkproducten. Bij een lactose-intolerantie geeft het lichaam een ongewone reactie op de lactose. Het immuunsysteem speelt hierin geen enkele rol, zoals bij een allergie wel het geval is. Het lichaam heeft het enzym lactase nodig, om de lactose in het lichaam te verteren. Dit enzym wordt in de dunne darm gemaakt. Bij een cliënt met een lactose-intolerantie, is het enzym lactase in mindere mate aanwezig. Waardoor de lactose niet goed afgebroken kan worden. De niet goed afgebroken lactose komt in de dikke darm terecht. De lactose geeft op deze plek klachten.

Hoe veel en onder welke groepen komt lactose-intolerantie voor?

Ruim 80% van de wereldbevolking is hier gevoelig voor. Lactose-intolerantie komt voornamelijk voor bij Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse afkomst of afkomstig uit het Middellandse Zeegebied bevolkingsgroepen. De bevolkingsgroepen: West-Europeanen en Noord-Amerikanen kunnen over het algemeen lactose beter verdragen.
 

Klachten bij lactose-intolerantie

De klachten kunnen erg verschillen, dit ligt eraan hoeveel lactase het lichaam van de cliënt kan maken. De een kan 1 glas melk goed verdragen en de ander krijgt al last bij een slokje melk.
Voor voorkomende klachten bij lactose-intolerantie
Buikpijn en buikkrampen.
Diarree.
Opgeblazen gevoel.
Winderigheid.
 

Hoe wordt lactose-intolerantie vastgesteld?

Om vast te stellen of er echt sprake is van een lactose-intolerantie kunnen de volgende testen uitgevoerd worden: Waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test of Eliminatie-provocatie test.  Een lactose-intolerantie test wordt vaak gedaan door een allergoloog.
 

In welke producten zit lactose?

Lactose zit voornamelijk in melk- en melkproducten zoals:
  • Alle soorten (dieren)melk: koemelk, geitenmelk, schapenmelk, chocolademelk en koffiemelk
  • Zuivelproducten die van (dieren)melk gemaakt zijn: yoghurt, kwark, vla, pap, pudding, mousse, ijs, (slag)room, yoghurtdrank en zuiveldrank
  • Zachte kazen; verse kaas, hüttenkäse, cottage cheese, mozzarella, smeerkaas en buitenlandse kaas
  • (room)boter
  • Producten waarin bestanddelen van melk verwerkt zijn. Zoals bijvoorbeeld in brood, koek, gebak, vleesvervangers, medicatie en vitaminepreparaten.

 Welke producten zijn lactose vrij?

  • Nederlandse (harde) kaas. Dit komt doordat de lactose tijdens het rijpingsproces wordt afgebroken.
  • Lactosevrije melk(producten)
  • ​Alles waarin geen (dieren)melk(bestandelen) aan is/ zijn toegevoegd. De dietist kan je hierover verder informeren.

Soja als vervanger voor melk

Een vaak gebruikte en goede melkvervanger is bijvoorbeeld een verrijkte sojadrink. Sojadrink is een plantaardige drink, met gelijkwaardige voedingswaarden.De voedingswaarden van een verrijkte sojadrink zijn gelijkwaardig aan halfvolle melk:
 

Enzympreparaten om lactose af te breken

Een preparaat met het enzym lactase is in de apotheek te verkrijgen. Er zijn 2 verschillende soorten te koop. Met het eerste preparaat zou je bijvoorbeeld lactose-arme melk kunnen maken. Er zit dan veel minder lactase in het glaasje melk, dan zonder het preparaat. Dit product heet: Cerulac. Het tweede preparaten, bevat ook het enzym lactase. Dit preparaat kan je voor een lactose maaltijd innemen. Het preparaat zorgt ervoor dat de lactose afgebroken zal worden in de darmen. Ze zijn voornamelijk geschikt voor kleine hoeveelheden lactose. Dit product heet: Cerutab. Beide producten zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek.
 

Risicofactoren lactose-intolerantie

Cliënten met een lactose-intolerantie hebben een verhoogd risico op osteoporose (botontkalking) en hypertensie(verhoogde bloeddruk). Dit komt doordat de producten met lactose vaak vermeden worden. En er geen volwaardige vervangers worden gegeten. Zo ontstaat er vaak een tekort aan eiwit, calcium, vitamine B2 en soms vitamine D. Deze tekorten leiden vaak tot osteoporose en hypertensie. De diëtist zal helpen met een zo volwaardig mogelijk voedingspatroon te ontwikkelen, met voldoende vitamine en mineralen.


Voeding en lactose-intolerantie, wat kan de diëtist betekenen?

Wij geven altijd advies op maat, rekening houdend met jouw klachten en wensen. We helpen uitzoeken hoeveel lactose wél te verdragen is. Het uitgangspunt is: het verminderen van de klachten maar tegelijk een volwaardig eetpatroon creëren. Samen gaan we op zoek naar volwaardige alternatieven. We leren je hoe je het etiket kunt lezen en de lactose daarop kunt herkennen. De diëtist informeert over- en helpt desgewenst ook bij het vinden van een geschikt enzympreparaat om lactose wel te kunnen gebruiken. Ook geven wij advies m.b.t. etentjes en vakanties.
 

Dietisten gespecialiseerd in lactose-intolerantie

Diëtist/ leefstijlcoach Eline  Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline heeft zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten, diabetes en oncologie en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist Rashida  Eharruyen

Diëtist Rashida Eharruyen

Als ervaringsdeskundige op gebied van darmklachten weet Rashida hoeveel een aangepast eetpatroon voor je kan doen. Jou óók van je klachten afhelpen d.m.v. professioneel en persoonlijk voedingsadvies en begeleiding is haar missie. Voor Rashida betekent eten gezelligheid en ontspanning. Zij kent de uitdaging van het vinden (en behouden) van de balans terwijl je rekening houdt met alle voorkeuren binnen een gezin. Een goede voorbereiding en een map met gezonde recepten (die iedereen thuis lust) zijn haar praktische basisvoorwaarden. Rashida helpt je heel graag met het traceren van jouw valkuilen en vooral: de oplossingen. Rashida spreekt Nederlands, Engels en Marokkaans.
Rashida werkt in : Utrecht
Cookies Contact en afspraak