Wat is obstipatie (constipatie)?

Obstipatie is verstopping van de darmen. Je spreekt van obstipatie als minder dan 3 keer per week naar het toilet gaat voor nr.2 én dat het moeizaam gaat. Obstipatie ontstaat doordat de voedsel massa te lang in de dikke darm blijft. In de dikke darm wordt vocht geabsorbeerd en daardoor wordt de ontlasting harder en droger.


Wie hebben een hoger risico op obstipatie?

Als je ongezond en vezelarm eet en/ of te weinig beweegt is de kans aanwezig dat je last van obstipatie krijgt. Maar ook als je ouder wordt, kun je er vaker last van krijgen, de energiebehoefte en -intake wordt doorgaans lager bij het ouder worden en wie minder eet, krijgt ook minder vezels binnen. Ook wordt de beweging vaak minder. Vrouwen hebben vaker last van obstipatie dan mannen. Waarom dat dat is, is niet helemaal duidelijk. Misschien dat vrouwen meer last van schaamte hebben en zich minder prettig voelen om naar het (openbare) toilet te gaan, zou kunnen meespelen. 


Wat is een gezond poep-patroon?

Ieder mens is anders en heeft dus ook zijn eigen ontlastingspatroon. Gezond kan zijn 3x per dag, maar ook  3x per week. Dat is allemaal prima, zolang je soepel en pijnloos naar het toilet kunt gaan en het gevoel hebt helemaal klaar te zijn na de grote boodschap.


Mogelijke oorzaken van obstipatie

 • een ongezond voedingspatroon dat weinig vezels bevat
 • te weinig beweging 
 • een onregelmatig leefpatroon, met bijvoorbeeld wisseldiensten
 • stress 
 • medicijngebruik (bij gebruik van opioïden, anticholinergica, serotonineheropnameremmers, anti-epileptica, bisfosfonaten, ijzer- en calcium preparaten, aluminium bevattende antacida, NSAID’s, calciumantagonisten en diuretica komt obstipatie vaker voor)
 • geen gehoor geven aan aandrang om naar het toilet te gaan 
 • veel koffie en alcohol, hierdoor wordt vocht (sneller) uit je lichaam onttrokken
 • stoppen met roken

Gevolgen van obstipatie

Een bezoek aan het toilet kan behoorlijk pijnvol zijn als de ontlasting er niet zacht en soepel uitkomt. Wanneer je langere tijd last hebt van obstipatie, kan je last krijgen van aambeien, kloofjes of scheurtjes bij de anus. Ook kan er overloopdiarree ontstaan, dat komt doordat de hele darm vol is en er dunne ontlasting langs de harde ontlasting een uitweg zoekt. Hierdoor kan er ook ontlasting in het ondergoed komen, wat vervelende geuren kan veroorzaken. Al met al kan (langdurige) obstipatie de kwaliteit van leven flink beinvloeden. Belangrijk dus om in te grijpen als je er last van hebt!


Tips om obstipatie te voorkomen of te verminderen

 • Eet regelmatig, dan komen je darmen ook in diezelfde regelmatig in beweging.
 • Eet vezelrijk
 • Drink genoeg. Wanneer je genoeg vezels binnenkrijgt maar er niet genoeg bij drinkt kan de obstipatie erger worden. 
 • Beweeg. Het is belangrijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Als jij beweegt, zet je ook je darmen in beweging.
 • Ga, wanneer je moet! Stel het toiletbezoek niet uit wanneer je aandrang voelt. Door uitstel blijft de ontlasting langer in de dikke darm, en wordt droger en harder.
 • Ontspan. Door stress komt je lichaam in actiefase waardoor de spijsvertering op een lager pitje komt. Stress voorkomen/ verminderen en regelmatig te ontspannen heeft dus een positieve invloed op de stoelgang. Meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen kunnen bijdragen. 
 • Bezoek een dietist: goede voeding en - drinkvocht is de basis van een gezonde stoelgang. Als je er zelf niet uitkomt met je voeding leefstijl, of je hebt behoefte aan maatwerk, dan ben je bij de dietist aan het juiste adres voor professionele ondersteuning op basis van wetenschap.
 • Overweeg bekkenfysiotherapie: het kan zijn dat je gebruik maakt van verkeerde bekkenbodemspieren. Tijdens deze therapie leer je hoe je de spieren beter kan gebruiken. Ook leer je te ontspannen en buikademhalingsoefeningen te doen waardoor de obstipatie klachten verminderd worden. 
 • Neem eventueel probiotica. Probiotica:  goede bacteriën. Je vindt ze in yoghurt of speciale melkdrankjes. Wat het beste werkt, is een probiotica supplement met een mx van 10 - 30 verschillende stammen, omdat elke stam een andere functie heeft  en met15 tot 100 biljoen bacteriën van dezelfde stam. Is er sprake van ziekte of overweeg je probiotica aan je kind te geven, overleg dan eerst even met de huisarts.

Dietisten gespecialiseerd in obstipatie

Diëtiste Bahar Sert

Diëtiste Bahar Sert

Bahar is open-minded, betrokken en behulpzaam. Dat Bahar diëtist wilde worden wist zij op jonge leeftijd al, haar eigen ervaring met de diëtist heeft hiermee te maken. Als kind had Bahar overgewicht en het verbeteren van haar levensstijl (samen met de diëtist) heeft haar leven veranderd. En dat gunt ze jou ook. Het is Bahar's missie om je te begeleiden naar een gezondere levensstijl, een gezonder lichaam en een gelukkiger leven. Bahar kijkt hierbij naar jouw totale plaatje, dus behalve voeding ook naar stress, slaap, beweging en emoties. 
Bahar werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Diëtist/ leefstijlcoach Eline Bijlsma

Eline heeft zich gespecialiseerd in maag-, darm- en leverziekten, diabetes en oncologie en ervaring met zeer complexe patiënten en ziektebeelden opgedaan. Eline’s passie voor voeding is ontstaan na een studiejaar in Amerika. Daar kwam ze in aanmerking met verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaakt door ongezonde eet- en leefgewoonten. Eline helpt je graag bij je (hulp)vragen. Haar doel is dat jij je doelen behaalt op zo’n manier dat je lekker kunt blijven genieten.
Eline werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtist Rashida Eharruyen

Diëtist Rashida Eharruyen

Zeg je Rashida, dan zeg je hartelijkheid, enthousiasme en betrokkenheid. Rashida is leergierig en benieuwd naar jou. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening koos ze voor een carrière als diëtist. Als ervaringsdeskundige op het gebied van darmklachten, voedselallergieën en de overgang weet ze hoeveel een aangepast eet- en leefpatroon voor je lichaam en geest kan doen. Voeding en leefstijl heeft een grote impact op je hormonen en een hormonale disbalans heeft invloed op je dagelijks functioneren. Hormonen spelen namelijk niet alleen een belangrijke rol in de overgang, bij PCOS, PMS en een traag of te snel werkende schildklier, maar ook bij andere ziektebeelden, zoals diabetes. 
Rashida werkt in : Utrecht
Diëtiste Mees Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist Hafize Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist Alicia Izeboud

Diëtist Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam , Almere en Purmerend
Diëtist Jennifer Plein (online)

Diëtist Jennifer Plein (online)

Jennifer, een dijk van een dietist met 25 jaar ervaring! Tijdens haar loopbaan in Nederland en Suriname heeft ze afwisselend in een ziekenhuis als in haar eigen praktijk gewerkt en is sinds 2020 aangesloten bij DieetPlaneet. Jennifer heeft veel mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen al naar een betere gezondheid begeleidt, en zeker weten dat dit bij jou ook gaat lukken! 
Jennifer werkt in : Amsterdam
Cookies Contact en afspraak