Voeding en je huid, haar en nagels

Blogs

Voeding en je huid, haar en nagels

Gepubliceerd op: 20-03-2020 14:49

Door: Anouk van der Linden

Naast energie (calorieen) heeft je lichaam voedingsstoffen nodig. Veel verschillende voedingsstoffen, die elk hun eigen taken vervullen. Als je volwaardig eet en van alles genoeg binnenkrijgt, is dat ook te zien aan je huid, haar en nagels. 


Voedingsstoffen en je huid 

Je huid is een orgaan, het grootste orgaan dat je hebt zelfs. Je huid beschermt je tegen indringers van buitenaf en zorgt ervoor dat de stoffen die je nodig hebt juist binnen blijven. En afvalstoffen raak je kwijt via je huid. Je huid is voortdurend bezig met zichzelf van binnenuit op te bouwen en van buitenaf weer af te breken, hierdoor heb je steeds een ‘nieuwe’ en optimaal werkende huid. Wanneer je voldoende voedingstoffen binnen krijgt, bouwt je huid zich optimaal op. Om te beginnen heeft je huid vocht nodig. Water, zwarte en groene thee en eventueel een bakje koffie zijn de beste keuzes (voor je gewicht en tanden). Drink elke dag minimaal 1,5 liter. En als je ouder bent (je huid wordt dan dunner) en/ of veel sport, drink er dan minimaal 2. Daarbij heb je een aantal vitamines nodig om je huid in topconditie te houden: vitamine C (uit (citrus-)fruit en groente), vitamine A (uit gele, rode en oranje groenten en fruit & groene bladgroenten) en vitamine E (uit noten, zaden, pitten en plantaardige oliën). Ook omega 3-vetzuren zijn goed voor de huid, met name te vinden in vette vis zoals zalm, makreel en paling. Veel van deze producten bevatten eveneens zink, een belangrijk mineraal voor een sterke huid.

Feit: vitamine D wordt in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Des te belangrijker dat je huid in goede conditie is.


Voedingsstoffen en je haar

Net als je huid kun je het ook aan je haar zien of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. In tegenstelling tot je huid is je haar geen levend orgaan (haar bestaat uit dode cellen). De haarwortel leeft wél, maar deze zit onder de huid. Bloedvaten zorgen voor het vervoeren van voedingsstoffen naar de wortel, zodat het haar kan groeien. Haar bestaat voornamelijk uit eiwit (keratine). Als er te weinig goede voedingsstoffen in je bloed zitten, groeit je haar niet goed en wordt het doffer en breekbaarder. Voor gezond haar heb je goede vetten nodig, zoals meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals in plantaardige olie en vette vis). Ook vitamine A, B en C zijn belangrijk voor je haar, m.n. vitamine B5 en B8. Vitamine B5 zorgt namelijk onder andere voor de opbouw van eiwitten. Je vindt vitamine B5 met name in zuivel, vlees, eieren, peulvruchten, groenten en fruit en volkoren graanproducten. Vitamine B8 vind je ook in eieren en melk, en daarnaast in lever, noten en pinda’s. Ook het sporenelement zink is betrokken bij de opbouw van eiwitten. Zink komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, zoals graanproducten, vlees, kaas, noten en schaal- en schelpdieren. 


Voedingsstoffen en je nagels

Je nagels bestaan net als je haar uit keratine. Het levende deel van de nagel bevindt zich net onder de huid. Ook hier worden voedingsstoffen aangevoerd, zodat de nagel kan groeien. De voedingsstoffen voor goede, sterke nagels zijn dan ook vergelijkbar met die je nodig hebt voor het groeien van je haar. Omdat je nagels en haar uit eiwitten bestaan, is het ook belangrijk om voldoende eiwitten in je voeding te hebben. Eiwitten zitten in vlees, zuivel, kaas, noten en peulvruchten.


Eet je volwaardig?

Duizelt het je nu van alle voedingsstoffen en -middelen die worden genoemd? Bedenk dan dat je als je een gezond, gevarieerd voedingspatroon hebt, je al deze stoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Toch twijfels of je nog iets mist? Maak dan een afspraak bij een van onze dietisten.
Cookies Contact en afspraak