Peulvruchten zijn geweldig!

Blogs

Peulvruchten zijn geweldig!

Gepubliceerd op: 15-08-2017 16:40

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Peulvruchten zijn eetbare zaden. Onder peulvruchten vallen witte, bruine en zwarte bonen, kikkererwten, linzen, sojabonen, tuinbonen, kapucijners, kidneybonen, kievitsbonen en alfalfa. Ze zijn vers verkrijgbaar zoals tuinbonen en alfalfa, maar ook wel gedroogd of geconserveerd zoals linzen en kidneybonen.
 

14 weetjes over peulvruchten

 1. Peulvruchten zijn erg voedzaam en rijk aan langzame koolhydraten. Ze zorgen voor een hoop energie gedurende de dag.
 2. Peulvruchten zijn prima vleesvervangers.
 3. Peulvruchten zijn eiwitrijk wat essentieel is in periodes van groei, voor sporters, zwangere vrouwen, vegetarier’s/veganisten etc.
 4. Door de bouwstoffen kunnen peulvruchten bijdragen aan sterke botten en hiermee botontkalking voorkomen.
 5. Het nuttigen van peulvruchten zorgt voor een goede stoelgang vanwege het hoge gehalte aan vezels.
 6. Peulvruchten bevatten B-vitamines. Deze vitamines helpen het centrale zenuwstelsel te reguleren en kan periodes van stress, depressie of angst voorkomen.
 7. Peulvruchten zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, molybdeen, kalium, magnesium en jodium.
 8. Peulvruchten helpen je bloedvaten gezond te houden.
 9. Peulvruchten zorgen voor een lager cholesterol en verlaagt daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
 10. Een portie peulvruchten per dag kan helpen bij gewichtsverlies omdat ze verzadigend werken.
 11. Je kunt peulvruchten heel makkelijk aan allerlei gerechten toevoegen. Je kunt ze bijvoorbeeld toevoegen in salades, diverse avondmaaltijden en soepen. Je kunt zwarte bonen zelfs als basis gebruiken voor brownies.
 12. Peulvruchten hebben een lage klimaatbelasting.
 13. Gedroogde peulvruchten zijn lang houdbaar.
 14. Peulvruchten zijn goedkoop!
Kortom:
Peulvruchten zijn geweldig! Eet ze minimaal een keer per week.


Soorten peulvruchten en variatie mogelijkheden

 1. Kidneybonen hebben een rode kleur en zijn niervormig. Ze hebben een lichtzoete smaak en je kunt ze verwerken in bonen- en stoofschotels, maaltijdsoepen, salades, wraps en taco’s. Of deze heerlijke risotto.
 2. Bruine bonen hebben een romige smaak en passen goed in bonenschotels en maaltijdsoep
 3. Witte bonen hebben dezelfde romige smaak als bruine bonen maar zijn iets steviger qua structuur. Ze worden vooral gegeten met tomatensaus. Deze bonen zijn lekker in stoofpotten en salades. Probeer dit fijne gerecht met aubergine en witte bonen in tomatensaus.
 4. Kikkererwten lijken qua vorm erg op de hazelnoot en ze hebben een nootachtige smaak. Je kunt kikkererwten gebruiken in curry’s, maaltijdsoepen en schotels met bijvoorbeeld couscous. Twee bekendste gerechten waar kikkererwten in zitten zijn humus en falafel. Maar ook in een tajine passen ze als geen ander.
 5. Kapucijners hebben een zoete en spekachtige smaak en worden vaak als bijgerecht gegeten met uien en/ of spek. Kapucijners passen goed in vegetarische schotels en maaltijdsalades.
 6. Groene splintererwten hebben een milde smaak en zachte textuur. Ze zijn uitermate geschikt voor een stevige erwtensoep.
 7. Rode linzen zijn kleiner dan andere linzensoorten en hebben een pittige-nootachtige smaak. Rode linzen zijn heerlijk in curry’s, soepen en tomatensaus. 
Cookies Contact en afspraak