​Ontbijtgranen; welke kan je het beste kiezen?

Blogs

​Ontbijtgranen; welke kan je het beste kiezen?

Gepubliceerd op: 21-09-2016 14:40

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Ontbijtgranen zijn hip! De havermout is terug van weggeweest en ook een ontbijt met yoghurt of kwark en ontbijtgranen is een veelgemaakte keuze. 


Kickstart

Een ontbijt met granen is absoluut een goede start van je dag. Vooral omdat je dan lekker veel goede vezels binnen krijgt. Ook leveren de meeste ontbijtgranen veel B-vitamines en mineralen. Ook heb je direct een portie zuivel binnen, wat ook weer boordevol goede voedingsstoffen zit. Vooral je darmen worden heel blij van zo’n goed ontbijt.
 

Welke ontbijtgranen zijn er?

  • Het aanbod van ontbijtgranen is groot, in de supermarkt zijn tegenwoordig tientallen soorten te verkrijgen. Ook de biologische winkels hebben een zeer groot aanbod. Hoe moet je nu de juiste te kiezen uit alles keuzes muesli, cruesli, granola, cornflakes, cereals?
  • Muesli is meestal van diverse granen zoals haver, tarwe, gerst, rogge, spelt en gedroogd fruit gemaakt. Soms worden er nog andere toevoegingen gedaan zoals kokos, noten of chocola. Muesli is niet geroosterd en daardoor niet krokant.
  • Cruesli is krokant gebakken en bevat vaak veel suiker en verzadigd vet. Ook kom je wel de benaming krokante muesli tegen.
  • Granola is eigenlijk hetzelfde als cruesli, maar heeft een gezonder imago gekregen omdat in de granola’s vaak meer natuurlijke suikers en ingrediënten worden gebruikt.
  • Cornflakes worden gemaakt van mais en bevatten over het algemeen erg veel suiker. Hetzelfde geldt voor bijna alle cereals zoals loops, pops en andere flakes.

Hoe maak je de juiste keuze?

Door te letten op de volgende punten: 
Suikers: De richtlijn is niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram. Muesli blijft over het algemeen onder dit advies doordat er geen suikers aan toe worden gevoegd. Doordat er gedroogd fruit in zit komt je meestal rond de 14 gram suikers per 100 gram product uit. Kies bijvoorbeeld voor een product met noten in plaats van gedroogd fruit, daar zitten meestal minder suikers in. Voeg juist vers fruit toe als één van je dagelijkse twee porties fruit.
Vezels: Kies voor een product dat minimaal 5 tot 6 gram vezels per 100 gram bevat. Hoe meer hoe beter!
Vet: Let erop dat je gekozen product niet teveel verzadigd vet bevat. Onverzadigd vet is juist goed, deze komen meestal uit de plantaardige oliën en noten en zaden uit de producten. Kies voor ontbijtgranen met niet meer dan 2-3 gram verzadigd vet per 100 gram.
 

De beste opties

Een ontbijt op basis van havermout of muesli zijn doorgaans de beste keuzes. Doorgaans beter dan cruesli of granola. Geen fan van havermout of muesli? Kies je cruesli of granola dan met beleid :) (neem de eerder genoemde richtlijnen m.b.t. vet/ suiker/ vezels in acht). Of, beter nog, maak je eigen home-made granola!


Top 3

  1. Havermout
  2. Muesli of homemade granola
  3. Cruesli

Lekkere granen-ontbijtjes

Cookies Contact en afspraak