Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) in je lichaamscellen wordt opgenomen, daar wordt het als energiebron gebruikt. Je lichaam zorgt ervoor dat er genoeg insuline is om de glucose te verwerken, zo blijft het bloedglucosegehalte binnen gezonde grenzen. Maar als je diabetes hebt, maakt je lichaam geen of onvoldoende insuline aan. Bij diabetes type 1 is insulinetherapie de enige therapie-optie. 
 

Insuline toedienen

Met behulp van een insuline-pen of insulinepomp, dien je de insuline toe. Dit kan op verschillende  manieren. Insuline kan door middel van injectie (in onderhuids weefsel van de buik) met een pen gegeven worden in een meermaal daags schema, tweemaal daags (mix), een op maat gemaakt schema of via pomptherapie. Er zijn diverse soorten insuline, die vooral verschillen in werkingsduur: van kort tot langwerkend, en mengsels daarvan. Langwerkende insulines hoef je minder vaak te spuiten dan de kort- of snelwerkende varianten.


Doel insulinetherapie

Een van de belangrijkste doelen van insulinetherapie is het verbeteren (verlagen en stabiliseren) van je glucosewaarden, en complicaties (aantasting van bloedvaten en - vaatjes) zoveel mogelijk te voorkomen of uit te stellen. 


Insulinetherapie en leefstijl

Voeding en beweging spelen een onmisbare rol in de behandeling van diabetes met insuline therapie. De 10 topadviezen:
 1. Eet regelmatig en verdeel de koolhydraten goed over de dag.
 2. Kies vezelrijk: volkoren graanproducten (volkorenbrood, zilvervliesrijst), peulvruchten, noten, groente en fruit. 
 3. Beperk het gebruik van geraffineerde producten: witbrood en broodproducten van witmeel, gebak, koekjes, biscuits, vezelarme ontbijtgranen (zoals cornflakes en crispies), witte rijst en pasta.
 4. Beperk het gebruik van suikerhoudende dranken en gezoete melkproducten.
 5. Kies vooral onverzadigd vet: plantaardige olie, noten, avocado en (minimaal) 1 x per week een vet visje. 
 6. Beperk het gebruik van alcohol (of beter nog: drink helemaal niet). LET OP: Controleer (indien mogelijk) je bloedglucose om het effect ervan  na te gaan. Alcoholgebruik na sporten vergroot de kans op een hypoglykemie (bloedglucose < 4 mmol/l). Bij gebruik van sterk gezoete alcoholische dranken zoals likeur of advocaat is het belangrijk rekening te houden met het koolhydraatgehalte. Alcoholvrij bier bevat meer koolhydraten dan gewoon bier. Alcohol geeft een daling van de bloedglucose. Dit is vaak pas enkele uren na consumptie van de alcoholische drank zichtbaar. Hoeveel de bloedglucose daalt is afhankelijk van de hoeveelheid alcohol, soort alcohol en of er bij gegeten is.
 7. Beperk het gebruik van zout.
 8. Varieer! Een maaltijdsalade met ei, een pasta met tomatensaus (vega) gehakt, een aardappelschotel met vis en wortel uit de oven, low carb nasi, een bonenschotel, stamppot ...
 9. Zorg voor een gezond(er) lichaamsgewicht en middelomtrek. Ben je te zwaar? 5-10% gewichtsverlies is al een enorme verbetering voor je gezondheid.
 10. Beweeg zoveel mogelijk (en minimaal een half uur per dag). Lichaamsbeweging verhoogt de gevoeligheid voor insuline en zorgt er voor dat de insuline beter werkt. Bij grote inspanning kan het nodig zijn om wat extra koolhydraten te gebruiken zoals een boterham of stukje fruit.

Hoe de dietist helpt bij insulinetherapie

Als je voeding goed op de insuline is afgestemd, versterkt de effect van insulinetherapie. Je diëtist analyseert je huidige eetpatroon en -gedrag + leefstijl (hoe zit het met je beweging, slaap, ontspanning, rook-/ drinkgedrag?) en maakt een haalbaar plan op maat, in samenspraak met jou. Je dietist kan je leren rekenen met koolhydraten en je vragen beantwoorden over voeding, leefstijl, diabetes en insulinetherapie.

Dietisten gespecialiseerd in insulinetherapie / insulinepomptherapie

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Diëtist/ leefstijlcoach Alicia Izeboud

Als ervaringsdeskundige op gebied van overgewicht, begrijpt Alicia welke rollen eten kan vervullen. Nadat de diagnose PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) bij haar gesteld werd, heeft zij de impact van gezondere voeding en leefstijl ervaren. Een aangepast voedingspatroon verminderde de klachten (die door het syndroom veroorzaakt werden). Daarbij raakte Alicia gewicht kwijt én leerde ze begrijpen hoe haar lichaam werkt. Deze ervaring motiveert haar om ook jou, wanneer je worstelt met met soortgelijke uitdagingen, te adviseren en coachen.
Alicia werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Hafize Sari

Diëtist Hafize Sari

Empathisch, positief, behulpzaam en nieuwsgierig. Deze mooie eigenschappen typeren Hafize. Op jonge leeftijd kampte Hafize met ernstige maagklachten. Zij werd van arts naar specialist verwezen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Zij besloot haar leefstijl en eetgewoontes aan te passen en ontdekte het enorme effect hiervan op haar welzijn. Het veranderen van je eetpatroon kost tijd en moeite, je gewoontes verander je tenslotte stap voor stap. Om de juiste stappen voor jou te bepalen, verdiept Hafize zich in jouw leven/ leefstijl en je persoonlijke uitdagingen en valkuilen. Om deze vervolgens gericht aan te pakken. 
Hafize werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Diëtist/ leefstijlcoach Sarah Chorho

Sarah is een doelgerichte, behulpzame diëtiste met sterke communicatieve vaardigheden. Persoonlijk advies en betrokkenheid staan bij Sarah hoog in het vaandel. Zij geniet, als haar clienten met een blij gezicht de praktijk uit lopen. Sarah vindt het belangrijk dat haar adviezen aansluiten op de persoonlijke situatie en wensen van haar cliënt.Sarah is met haar Marokkaanse roots bekend met de Arabische cultuur en beheerst, naast perfect Nederlands, ook de Marokkaanse taal en Berberse dialecten.
Sarah werkt in : Amsterdam
Diëtist Bianca Jutte

Diëtist Bianca Jutte

Met een positieve kijk, enthousiasme en een gezonde dosis nuchterheid begeleidt Bianca je bij het veranderen van je eetgewoonten en -gedrag. Zij vindt het zeer inspirerend en interessant hoe aanpassingen in de leefstijl kunnen bijdragen aan verbetering van de gezondheid. Hierom is zij diëtist geworden.
Bianca werkt in : Den Haag
Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Diëtist/ leefstijlcoach Shari Groot

Shari luistert graag en goed. Ze is empathisch maar doelgericht. Shari is van mening dat kleine aanpassingen in het eet- en bewegingspatroon zorgen voor een grote verandering op lange termijn. Omdat iedereen anders en uniek is, besteedt zij aandacht aan persoonlijke wensen en smaken, rekening houdend met culturele verschillen.
Shari werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amstelveen , Amsterdam en Haarlem
Cookies Contact en afspraak