Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes wordt in medische termen Diabetes Gravidarum of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) genoemd. Door veranderingen in de hormoonhuishouding reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline zorgt voor de opname van suikers uit je bloed in de cellen. Bij een normale zwangerschap wordt extra insuline aangemaakt om dit te compenseren. Bij zwangerschapsdiabetes is dit niet voldoende.
 

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt meestal in de tweede helft (vanaf de 24e week) van de zwangerschap ontdekt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij twee tot vijf procent van alle zwangere vrouwen. De meest duidelijke symptomen zijn veel dorst, veel plassen en veel vruchtwater. Na de bevalling verdwijnt de diabetes meestal meteen. Zowel de moeder als de baby later wel meer kans op diabetes type 2, het is dus belangrijk ook na de bevalling op het eetpatroon te letten.
 
Wie hebben risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes?
 Vrouwen die:
  • eerder een baby kregen van meer dan 4500 gram
  • eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad
  • te zwaar zijn (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • wel eens een miskraam hebben gehad
  • een vader, moeder, broer of zus hebben met diabetes type 2
  • van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst zijn
  • een te hoog cholesterol of bloedsuiker hebben
Gevolgen van zwangerschapsdiabetes
Er blijven meer suikers in je bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijgt ook de baby meer suikers binnen en gaat dus ook meer insuline aanmaken. Insuline zorgt ook weer voor extra vetopslag waardoor je baby groter wordt. Hierdoor kan de bevalling langer duren en is er een grotere kans op een keizersnede. Een te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt daarbij het risico op infectie.
 

Hoe kan de diëtist helpen bij zwangerschapsdiabetes?

Een aanpassing in het voedingspatroon is meestal voldoende. Soms moet er tijdelijk insuline bijgespoten worden. Je diëtist analyseert je eetgedrag, helpt je bij het kiezen van de juiste voeding en een goede verdeling van het eten over de dag. Daarnaast adviseert ze je over de beweging. Het doel is dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wordt.


Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.

 

Dietisten gespecialiseerd in Zwangerschapsdiabetes

Diëtist Francien  Luteijn

Diëtist Francien Luteijn

Francien's interesse voor voeding ontstond nadat ze op haar 15de terugkwam van een zeilreis van een half jaar met een lichaamsgewicht van +10 kilo. Eenmaal thuis is het haar door gezonder eten, genoeg beweging en een flinke dosis wilskracht gelukt om deze kilo's eraf te krijgen.
Francien werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Elham  Jarideh

Diëtist Elham Jarideh

Elham is enthousiast, betrokken, motiverend en goed op de hoogte van de laatste trends op gezondheidsvlak. Daarbij is zij sportief en heeft een liefde voor vers en eerlijk eten. Haar doel is, om haar kennis met je te delen en je op weg te helpen naar een lekkere eet- en leefstijl die bij je past. Met haar Midden-Oosterse komaf en met werkervaring op Curaçao, heeft Elham brede kennis van eetculturen.
Elham werkt in : Utrecht
Cookies Contact en afspraak