Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes wordt in medische termen Diabetes Gravidarum of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) genoemd. Door veranderingen in de hormoonhuishouding reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline zorgt voor de opname van suikers uit je bloed in de cellen. Bij een normale zwangerschap wordt extra insuline aangemaakt om dit te compenseren. Bij zwangerschapsdiabetes is dit niet voldoende.
 

Symptomen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes wordt meestal in de tweede helft (vanaf de 24e week) van de zwangerschap ontdekt. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij twee tot vijf procent van alle zwangere vrouwen. De meest duidelijke symptomen zijn veel dorst, veel plassen en veel vruchtwater. Na de bevalling verdwijnt de diabetes meestal meteen. Zowel de moeder als de baby later wel meer kans op diabetes type 2, het is dus belangrijk ook na de bevalling op het eetpatroon te letten.
 
Wie hebben risico op het krijgen van zwangerschapsdiabetes?
 Vrouwen die:
  • eerder een baby kregen van meer dan 4500 gram
  • eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad
  • te zwaar zijn (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • wel eens een miskraam hebben gehad
  • een vader, moeder, broer of zus hebben met diabetes type 2
  • van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst zijn
  • een te hoog cholesterol of bloedsuiker hebben
Gevolgen van zwangerschapsdiabetes
Er blijven meer suikers in je bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor krijgt ook de baby meer suikers binnen en gaat dus ook meer insuline aanmaken. Insuline zorgt ook weer voor extra vetopslag waardoor je baby groter wordt. Hierdoor kan de bevalling langer duren en is er een grotere kans op een keizersnede. Een te hoge bloedsuikerspiegel verhoogt daarbij het risico op infectie.
 

Hoe kan de diëtist helpen bij zwangerschapsdiabetes?

Een aanpassing in het voedingspatroon is meestal voldoende. Soms moet er tijdelijk insuline bijgespoten worden. Je diëtist analyseert je eetgedrag, helpt je bij het kiezen van de juiste voeding en een goede verdeling van het eten over de dag. Daarnaast adviseert ze je over de beweging. Het doel is dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wordt.


Lees hier meer over zwangerschapsdiabetes.

 

Dietisten gespecialiseerd in zwangerschapsdiabetes

Diëtiste/ leefstijlcoach Francien  Luteijn

Diëtiste/ leefstijlcoach Francien Luteijn

Francien's interesse voor voeding ontstond nadat ze op haar 15de terugkwam van een zeilreis van een half jaar met een lichaamsgewicht van +10 kilo. Eenmaal thuis is het haar door gezonder eten, genoeg beweging en een flinke dosis wilskracht gelukt om deze kilo's eraf te krijgen.Door deze ervaring weet zij als geen ander hoeveel kracht er nodig is om blijvend gewicht te verliezen en welke uitdagingen je daarbij tegenkomt.Door haar persoonlijke ervaring kent ze bovendien handigheidjes die haar steun bieden en die ze ook graag met jou deelt.
Francien werkt in : Amsterdam en Purmerend
Diëtist Dorthe  Klinkert

Diëtist Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Saskia  Peters

Diëtist/ leefstijlcoach Saskia Peters

Met veel energie, interesse en geduld helpt zij mensen met voeding- en of bewegingsproblemen door gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen waarbij de nadruk ligt op balans. Dit alles met als doel de gezondheid te verbeteren.In haar vrije tijd traint ze voor de marathon, houdt ze van het uitproberen van verschillende restaurantjes door heel Amsterdam maar kookt ze daarnaast ook graag met verse producten die ze vindt tijdens het struinen over de markt.
Saskia werkt in : Amstelveen , Amsterdam en Haarlem
Cookies Contact en afspraak