Zwangerschapsdiabetes, een groeiend gezondheidsprobleem

Blogs

Zwangerschapsdiabetes, een groeiend gezondheidsprobleem

Gepubliceerd op: 19-11-2018 14:36

Door: Rose Runderkamp-Schouten

Ben je bezig met zwanger worden of hebben jullie plannen? Dan is het goed te weten wat je al vóór de bevruchting kunt doen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.
 

Vallen jij of je partner onder de risicogroep?

  • Zwangerschapsdiabetes in de voorgeschiedenis
  • Een BMI >30 bij de eerste prenatale controle
  • Een eerder kind met geboortegewicht boven de 4500 gram
  • Eerstegraadsfamilielid met diabetes type 2
  • Afkomst van bepaalde etnische groepen waarin diabetes veel voorkomt (Zuid-Aziates o.a. Hindoestanen, Afro-
  • Caribiërs, vrouwen uit het Midden-Oosten, Marokko en Egypte)
  • Overlijden foetus na de 16de zwangerschapsweek in de voorgeschiedenis
  • Polycysteus –ovariumsyndroom (PCOS) (2)

Zwangerschapsdiabetes en overgewicht

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor doordat steeds meer vrouwen (al aan het begin van de zwangerschap) overgewicht of obesitas hebben. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen met een te hoog BMI een verhoogd risico op zwangerschapscomplicaties hebben. En dat obesitas in combinatie met zwangerschapsdiabetes het risico op complicaties nog verder vergroot (3).


Hoe wordt zwangerschapsdiabetes vastgesteld?

Zwangerschapsdiabetes wordt voor het eerst vastgesteld tijdens de zwangerschap aan de hand van een screening met behulp van een orale glucoseintolerantie test. Meestal wordt zwangerschapsdiabetes ontdekt in het tweede trimester van de zwangerschap (1,2).
 

Gezond zwanger worden

De grootste winst valt dan ook te behalen vóór de zwangerschap. Het is belangrijk dat moeder in spé vooraf al een gezond gewicht nastreven. Regelmatige lichaamsbeweging en een gevarieerde voeding en natuurlijk; niet roken. Een gezonde leefstijl wordt geassocieerd met een lager risico op zwangerschapsdiabetes.


Wanneer je zwangerschapsdiabetes hebt

Hoewel het voorkomen van zwangerschapsdiabetes het beste is, is er gelukkig veel aan te doen om de bloedsuikers te verlagen en stabiliseren als je het eenmaal hebt. De dietist kan hierbij goed helpen, zij adviseert over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, het normaliseren van de suikerwaarden en de volwaardigheid van het eetpatroon.


Na de zwangerschap

Maar óók de nacontrole is belangrijk. Vrouwen met een doorgemaakte zwangerschapsdiabetes hebben namelijk vijftig procent kans om binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2 te ontwikkelen (4). Het is heel belangrijk dat vrouwen hiervan op de hoogte zijn en goede adviezen ontvangen. Diabetes is niet helemaal ‘weg’ na de zwangerschap, dus het is raadzaam om goed te blijven opletten. Preventie is alles!


Hoe de dietist kan helpen bij zwangerschapsdiabetes

De dietist uitgebreide informatie over wat er nu eigenlijk gebeurd in het lichaam bij zwangerschapsdiabetes. Hoe wordt suiker in het lichaam verwerkt? Welke organen spelen daarbij een rol? Welke soort koolhydraten kun je beter wel en niet via de voeding binnenkrijgen? Wat is de rol van vezels en eiwitten hierin? Wat kun je wél eten? De dietist geeft praktische adviezen op maat, rekening houdend met jouw wensen.


Zwangerschapsdiabetes en voeding

Hieronder geef ik alvast informatie over verschillende voedingsstoffen die een rol spelen bij zwangerschapsdiabetes.
 
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. De cellen in het lichaam gebruiken voortdurend energie en deze energie moet aangeleverd worden uit voedsel. We onderscheiden verschillende soorten koolhydraten, enkelvoudige en meervoudige suikers, maar ook verteerbaar en onverteerbaar. Niet verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Vezels
Vezels zorgen ervoor dat je lichaam minder snel koolhydraten opneemt en dat de suikerspiegel in het bloed minder snel stijgt. Vezelrijke voeding is van groot belang voor iedereen, maar vooral voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. We maken onderscheid tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels vertragen de opname van suikers en zitten o.a. vooral in haver, erwten, bonen, appels, citrusvruchten, wortels. Voldoende vezels zijn héél belangrijk voor een gunstige bloedglucosewaarden.

Verborgen suikers
Suikers zit natuurlijk in cake, snoep, vruchtensappen, koek, ijs en gebak maar er zijn ook ‘gewone voedingsmiddelen’ kunnen veel verborgen suikers bevatten. Denk aan kant- en klaar producten zoals soepen, sauzen of gezoete yoghurt. Ongemerkt krijgen je 20 tot 25 koffielepels per dag binnen aan verborgen suikers. 


Wil je een afspraak maken met de dietist?

We staan voor je klaar. Een afspraak kan je heel makkelijk online inplannen. Of bel ons op 088 34 38 000. 


 


Bronvermelding
1. Americain Diabetes Association. Classification and diagnosis of diabetes. Diabetes care 2015;38:S8-S16.
2. Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Richtlijn diabetes en zwangerschap. Versie 2.0;2010.
3. HAPO Study Cooperative Research Group. Hyperglycaemia and adverse pregnancy outcome (HAPO) study: assostiations of GDM and obesity
with pregnancy outcomes. Diabetes Care 2012;35:780-6
4. Bellamy L,Casas J, Hingorani A et al. Type 2 diabetes melltius after gestational diabetes: a systematic review and meta-analysis. Lancet.
2009;373:1773-9
Cookies Contact en afspraak