Yvonne's Javaanse bami

(voor 4-5 porties)

Kies volkoren!

Nodig

1 pakje volkoren spaghetti (500 gram)
1 ui (fijn snijden)
5 teentjes knoflook (heel fijn snijden)
1 bouillonblokje (groente of kip)
1 stukje laos (grootte van een duim, deze even pletten)
2 salamblaadjes (gedroogde of diepvries)
2 theelepels tomatenpuree
1 mespuntje zwarte of witte peper (of mixen)
4 eetlepels ketjap medja of ketjap manis
2 eetlepels soja (of zoute ketjap)
5 takjes selderij (fijn snijden) (geen bleekselderij)
4 eetlepels bakolie
een mespuntje trassiepoeder
zout naar smaak
 

Bereiding

Snijd de ui en knoflook fijn. Kook de spaghetti gaar, giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken. Fruit de ui en knoflook tot ze glazig worden. Voeg vervolgens de tomatenpuree, ketjap, soja, laos, salamblaadjes, bouillonblokje en trassie toe. Roer goed door elkaar en laat enkele minuten meebakken. Voeg 2-3 eetlepels heet water toe als de ketjap begint te pruttelen. Meng goed en voeg de spaghetti toe. Draai het vuur iets zachter en hussel goed door elkaar. Bak de bamie, laat goed warmn worden. Proef voeg eventueel wat extra zout toe. Zodra de bami goed is gebakken als alle vocht is opgenomen; vuur uitzetten. Voeg de fijngesneden selderie toe.  
 

Tips

  • Serveer de Javaanse bami met sambel, schijfjes komkommer, plakjes tomaat. 
  • Lekker met gebakken plakjes gebakken (bak)banaan, omeletje (rollen en snijden/ slierten) of een spiegeleitje. 

Cookies Contact en afspraak