Nacho's met volkorenpitachips en verse guacamole

Vlees

Nacho's met volkorenpitachips en verse guacamole

(voor 2 personen)

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg

Zo maak je van deze Mexicaanse guilty pleasure juist een gezonde maaltijd!

Nodig

Mexicaanse kruidenmix
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl uienpoeder
1/4 tl chilipoeder
Snuf zout
Snuf peper
pitachips
2 volkoren pitabroodjes
Snuf zout
Plantaardige olie
vulling
200 gr (mager) rundergehakt

1 ui
1 bosui
1 teen knoflook fijngehakt
4 tomaten
1 rode paprika
geraspte 30+ kaas
guacamole
2 rijpe avocado’s
Sap van een halve limoen
1/4 rode ui fijngesnipperd
1 klein teentje knoflook fijngehakt
Snuf zout
Eventueel zure room of Griekse yoghurt/ Skyr

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de pitabroodjes doormidden en leg de vier helften op elkaar en snijd deze in 6 gelijke puntjes. Verdeel deze over een bakplaat en besprenkel met olie en een snuf zout. Bak de pitachips ongeveer 10 minuten in een oven op 175 graden tot ze knapperig zijn. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de tomaten en paprika in stukjes en de bosui in ringetjes. Fruit eerst de ui en knoflook in een eetlepel olie. Na twee minuten voeg je het gehakt en de mexicaanse kruidenmix toe. Als het gehakt rul gebakken is, voeg je de tomaten en paprika toe en bak je dit ongeveer 5 minuutjes mee. Wanneer dit gaar is, voeg je de gehele inhoud van de pan in een ovenschaal. Verdeel daarover de bosui en bewaar wat voor de garnering. De laag daarbovenop bestaat uit de pitachips. Door de pitachips niet te mengen met het gehaktmengsel, blijven deze lekker knapperig in de oven. Tot slot verdeel je er geraspte kaas over. Gebruik een kleinere portie of kies voor de magere 20+ of 30+ kaas als je het minder vet wilt maken. 
Verhoog de temperatuur van je oven naar 200 graden en bak de nacho’s circa 15 minuten af. Wanneer de nacho’s in de oven staan maak je de Guacamole. Schil daarvoor de avocado’s en verwijder de pit. Prak ze in een kommetje, voeg de overige ingrediënten toe en mix dit goed door elkaar. Check of de kaas op de nacho’s mooi gesmolten is en haal deze als ze klaar zijn uit de oven. Verdeel er de achtergehouden bosui overheen en serveer met de zelfgemaakte Guacamole en eventueel zure room. Voor een minder vette variant kun je de zure room ook vervangen door Griekse yoghurt of Skyr welke beiden mild van smaak zijn. 

Cookies Contact en afspraak