Marokkaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus met bloemkoolrijst

Minder koolhydraten

Marokkaanse gehaktballetjes in pittige tomatensaus met bloemkoolrijst

(voor 2 personen)

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Lekker eten met minder koolhydraten.

Nodig

250 gram (biologisch) rundergehakt
1 ui
1 ei
2 eetlepels havermout
1 theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel theelepel kaneel
2 eetlepels verse koriander
2 eetlepels verse peterselie
1 tl zout
peper naar smaak
3 eetlepels olijfolie
4 verse tomaten
een teen knoflook
3 theelepels lepeltje harissa (meer mag ook als je van pittig houdt)
400 gram bloemkoolrijst of een verse bloemkool
2 theelepels ras el hanout

Bereiding

Maak de bloemkoolrijst alvast, indien je deze zelf wilt maken.
Snipper de ui fijn. Wat en snijd de tomaten in kleine stukjes. Doe het gehakt met de helft van de ui, het ei, de havermout en alle kruiden (komijn, paprikapoeder, kaneel, koriander en peterselie) en zout en peper in een kom en vermeng alles goed. Maak hier ca. 12 balletjes van. Verhit een koeken- of hapjespan en doe er 2 eetlepels olijfolie in. Bak de gehaktballetjes in ongeveer 15 minuten gaar. Haal de balletjes uit de pan en leg apart in een afgedekt schaaltje, laat de pan op het vuur met het bakvet er nog in en bak hierin de andere helft van de ui met de knoflook enkele minuten, voeg nu de tomaten toe met peper en zout naar smaak en laat zo'n 10 minuten sudderen, voeg wat water toe indien nodig. Als de tomaten gaar en zacht zijn, van het vuur afhalen en fijn pureren in keukenmachine of met de blender. Doe nu de tomatensaus met de gehaktballetjes terug in de pan en voeg de harissa toe. Laat nog even opstaan op een zacht vuurtje. Verhit intussen een pan met een eetlepel olijfolie en roerbak de bloemkoolrijst met de ras el hanout. Schep de bloemkoolrijst en de balletjes in saus in een diep bord of schaaltje en garneer met koriander en peterselie. 

Bloemkoolrijst zelf maken

Maak een bloemkool schoon en hak deze in kleine stukken. Droog de stukken bloemkool goed af met een theedoek. Maal vervolgens de bloemkool tot korrels in een keukenmachine. Doe dit steeds in kleine beetjes.

Cookies Contact en afspraak