Kumpir (Turkse gevulde aardappel)

(voor 2 personen)

Door: Vivian Meijer, diëtist Utrecht

Healthy comfort food

Nodig

4 grote vastkokende aardappelen
4 kleine klontjes boter
4 eetlepels geraspte kaas
200 ml Turkse/Griekse yoghurt
¼ komkommer 
1 teentje knoflook
1 el limoensap
1 el olijfolie
Zwarte peper en zout naar smaak

Toppings
100 gram maïs 
1 geraspte wortel of 50 gram gesneden rode kool
1 rode ui, gesnipperd 
1 tomaat
6 kleine augurken (of 3 grote) 
40 gram olijven
1 handje verse krulpeterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ºC. Was de aardappels, maak een kleine inkeping over het midden van de aardappel en pak ze los van elkaar in met aluminiumfolie. Leg de pakketjes in het midden van de oven en pof ze in 60 minuten gaar. Maak ondertussen de komkommer-knoflooksaus. Doe de yoghurt in een kom. Snijd de komkommer in dobbelsteentjes en snijd de knoflook fijn. Voeg deze toe aan de yoghurt, samen met een kneepje / eetlepel uitgeknepen limoen en de zwarte peper. Laat dit in de koelkast staat zodat de smaken goed kunnen mengen. Meng de maïs, wortel/rode kool en rode ui in een aparte kom. Snijd de tomaat en augurk in kleine blokjes, halveer de olijven en doe deze ook in de kom. Hak de krulpeterselie voor de laatste garnering. Haal de aardappels na 60 minuten uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Snijd de inkeping wat verder in en duw de aardappel voorzichtig open. (pas op, heet!:) Haal de binnenkant van de aardappel los met een vork en prak het een beetje. Voeg de boter en geraspte kaas toe aan de geprakte aardappel en prak het geheel tot een zachte puree.

Versier met de toppings en geniet.

Cookies Contact en afspraak