Kookoo Sabzi

(voor 3 a 4 personen)

Door: Elham Jarideh

​Traditioneel Iraans gerecht op basis van groente en groene kruiden

Nodig

1 prei
100 gram verse spinazie
100 gram verse peterselie
100 gram verse koriander
2 takjes muntblad
30 gram verse dille
teentje knoflook
5 eieren
2 eetlepels gedroogde rode (zereshk) bessen. (Alleen te verkrijgen bij de Iraanse supermark.) Als alternatief kun je gedroogde, ongezoete cranberrys of rode aalbessen gebruiken.  
1 dessertlepel bloem
1 theelepel kurkuma en peper en zout naar smaak
2 eetlepels olijfolie

 

Bereiding

Was de groenten en de verse kruiden. Hak ze vervolgens (met een scherp mes of keukenmachine) en doe ze in een grote mengkom. Pers de knoflook uit boven de kom of snijd deze fijn en voeg toe. Kluts de eieren, met het bloem en de specerijen in een aparte kom en voeg ook dit toe aan het geheel. Wanneer je ingrediënten goed gemengd zijn, voeg je naar wens de zure besjes erdoorheen. Ben je niet zo’n fan van een zure smaak, dan kun je de bessen ook prima weglaten. De kookoo sabzi kan op 2 manieren worden bereid. De eerste manier is om het mengsel te bakken op laag vuur in een koekenpan met olie. Je laat het geheel dan 15 minuten bakken aan de ene kant, en 15 minuten aan de andere kant. Om de groentetaart in zijn geheel te keren kun je een bord gebruiken. De tweede manier is om de groentetaart in een voorverwarmde oven op 180 graden te garen in 25 – 30 minuten. Gebruik een ingevette ovenschaal, ongeveer ter grootte van een koekenpan.


Tips

  • Kookoo Sabzi is een traditioneel Iraans gerecht wat op Perzisch nieuwjaar geserveerd wordt. Perzisch nieuwjaar valt de dag dat het in Nederland lente wordt.
  • Het gerecht is heerlijk fris en kruidig en kan goed gecombineerd worden met rijst en vis of met knapperig brood.
  • Je kunt het gerecht (zoals hierboven beschreven) bereiden in de koekenpan en in de oven. Zelf vind ik het uit de oven het lekkerst! 
  • Ter garnering kun je nog nog wat besjes gebruiken. Serveer met rijst en vis of met knapperig brood. Eet smakelijk!

Cookies Contact en afspraak