Kimchi (gefermenteerde groenten)

Door: Vivian Meijer



 

Nodig

Een Koreaanse maaltijd is niet compleet zonder Kimchi. Met Kimchi geef je veel gerechten een friszure twist. De Koreanen eten het bij stoofschotels, rijstgerechten, vlees en soepen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook wat Kimchi door je salade mixen. Of rol het in een sushi/nori wrap. Ik heb zelf een sandwich gemaakt met geitenkaas, kimchi en een beetje honing. Jammie! 

1/2 biologische Chinese kool of biologische rode kool
2 biologische wortels
2 eetlepels zeezout
2 eetlepels verse biologische gember, fijngesneden
4 eetlepels soja saus
2 eetlepels miso pasta
1 eetlepel chilivlokken
1 eetlepel suiker

Bereiding

  1. Snijd de Chinese kool of rode kool in de lengte doormidden. Snijd het hart eruit en verwijder eventueel verkleurde bladeren. Bewaar een blad en het hart van de kool. Deze heb je nodig wanneer je de groenten aandrukt in de weckpot.
  2. Snijd de halve kool in kleine reepjes. Schil en rasp de wortel. Doe de gesneden kool en de geraspte wortel in een grote kom en voeg het zout en de suiker toe. Zet de kool onder water en knijp 3 minuten in de groenten alsof je deeg aan het kneden bent.
  3. Dek de groenten af met folie en zet het een nachtje in de koelkast.
  4. Maak een fijne pasta van de gember, suiker, chilli vlokken, miso pasta en de sojasaus.
  5. Haal de groenten uit de koelkast en giet het overtollige vocht af. De groenten hoeven maar net onder water te staan. Vang het overtollige vocht op in een schaaltje. Je hebt er straks misschien nog wat van nodig als je de groenten in de weckpot doet.
  6. Roer de fijne sojapasta door de groenten en hussel alles lekker door elkaar. Vul daarna de weckpot tot hij helemaal vol is. Druk de groenten goed aan en voeg eventueel nog wat opgevangen groentensap toe. Leg dan het koolblad op de bovenkant en leg het hart van de kool daar weer bovenop. Druk de groenten nogmaals goed aan en sluit je weckpot. Your veggies are ready for fermentation!
  7. Laat de weckpot 4 - 6 dagen fermenteren. Bij mij thuis was het 16 - 20 graden en dat pakte goed uit. Laat het koolzuurgas wat ontstaat door de fermentatie 2 keer per dag ontsnappen. Na 4 - 6 dagen kun je de Kimchi in de koelkast bewaren om het fermentatie proces te vertragen. Ook kun je het hart van de kool en het koolblad weggooien. Als je op de bovenkant verkleurde blaadjes ziet kun je deze ook weggooien. De Kimchi is ready to eat en nog 2 -3 weken houdbaar in de koelkast.
 
 

Cookies Contact en afspraak