Geroosterde aubergine spread

(voor 2 personen)

Door: Vivian Meijer, diëtist Utrecht

Lunch / Voorgerecht / Bijgerecht / Tussendoortje 

Nodig

1 aubergine
3 eetlepels tahin
4 eetlepels water
1 eetlepel granaatappelmelasse
1 eetlepel citroensap
1 klein teentje knoflook, fijngehakt 
¼ komkommer, in dobbelsteentjes
een hand cherrytomaatjes, gehalveerd
een klein handje peterselie, fijngehakt 
een scheutje extra vierge olijfolie
peper en zout


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak inkepingen in de aubergine en besprenkel met olijfolie. Leg de aubergine in een ovenschaal en plaats 20 minuten in de oven. Draai om en laat nog eens 20 minuten roosteren. Laat daarna 10 minuten afkoelen buiten de oven. Ondertussen kun je alle overige ingrediënten in een grote kom mengen met elkaar. Begin met de tahin en het water, daarna het citroensap en de granaatappelmelasse. Voeg de komkommer, cherrytomaatjes en de helft van de peterselie toe en roer door elkaar. Snijd de aubergine dwars doormidden, lepel het vruchtvlees eruit, voeg dit toe aan de kom en roer nog eens goed door elkaar. Voeg eventueel wat zout toe en meng dit er ook door. Gooi de schil van de aubergine weg. Doe op de bovenkant de andere helft gehakte peterselie en een scheutje extra vierge olijfolie. Maak op smaak met peper.


Tips

  • Eet je het als lunch? Neem er dan 2 sneetjes brood bij 
  • Eet je het als bijgerecht? Heerlijk in combinatie met een couscous- / quinoa- / tabouleh salade 
  • Eet je het als tussendoortje? Gebruik het dan als dipje bij een portie snackgroenten 

Cookies Contact en afspraak