Garam Masala

Door: Warda Mohammad

Verwarmend mengsel van Indiase kruiden.

Nodig

2 ½ eetlepels zwarte peper korrels
6 kruidnagels
1 kaneelstok
4 groene kardemompeulen, de zaadjes
2 zwarte kardemompeulen, de zaadjes
1 stukje foelie
4 eetlepels korianderzaden
3 eetlepels komijnzaden
1 theelepel gemalen nootmuskaat
½ theelepel zout 

 

Bereiding

Rooster alle kruiden één voor één in een anti-aanbak pan tot ze lichtbruin kleuren. Door de kruiden te roosteren geef je de aroma’s de kans om vrij te komen. Laat de kruidenmengel vervolgens afkoelen. Mix de kruiden op de hoogste snelheid voor ongeveer een minuut in de hakmolen of een staafmixer. De garam masala is 2 maanden te bewaren in een goed afsluitbaar potje. 

 

Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' echter niet als in pittig maar verwarmend. Dit komt doordat er verwarmende kruiden in zitten zoals kruidnagel, komijn, peperkorrels en kardemom. Garam masala kun je het beste aan het einde van de bereiding over je gerecht strooien. Hierdoor blijven de geur en smaak behouden en komen de kruiden het beste tot zijn recht.

Garam masala is een kruidenmix dat vaak in Indiase gerechten wordt gebruikt. Enkele voorbeelden zijn: curry's en tandoori's (op basis van vlees/ vis/ kip of vegetarisch met groenten en aardappelen), linzengerechten (bijv. dahlsoep), in snacks (zoals pakora's, samosa's) en in sauzen (bijv. korma, tikka masala). Wat ook erg lekker is, is om een eetlepel garam masala te gebruiken in rijstgerechten. Dit geeft het een extra lekkere twist! Of maak je eigen trailmix met wat noten, zaden en een snufje garam masala.

 

 

 

Cookies Contact en afspraak