Falafel

Vegetarisch

Falafel

6 porties

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Zo puur en lekker!

Nodig

falafel
350 kikkererwten (gekookt en gewassen) (mag uit blik)
2 uien, grof gehakt
4 tenen knoflook
10 gram verse korianderblaadjes
10 gram verse peterselieblaadjes
50 a 75 gram (spelt)bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels komijn
een snuf chilipoeder
(olijf)olie om in te bakken
pitabroodjes
saus
150 ml naturel (soja) yoghurt
50 ml tahin (sesampasta)
een scheutje citroensap

Bereiding

Doe de bloem (50 gram), de bakpoeder, het zout, chilipoeder en komijn bij elkaar in een schaaltje. Laat even staan.
Meng de verse kruiden (koriander en peterselie) met de kikkererwten in de keukenmachine of met de staafmixer in een mengkom. Voeg de uien en de knoflook hieraantoe en mix tot een mooie massa. Voeg hier het bloem/ kruidenmengsel aan toe en meng alles goed door elkaar. Zet het mengsel afgedekt voor een uurtje in de koelkast. Maak ondertussen de saus door alle ingredienten door elkaar te roeren en zet deze tot je 'm gaat gebruiken in de koelkast. Haal na ca. een uur het kikkererwtenmengsel uit de koelkast. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan. Als de olie goed heet is schep je grote eetlepels vol (een ijslepel werkt ook goed) in de koekenpan. Let op: het mengsel moet redelijk stevig zijn. Is het nog te vochtig, voeg dan wat extra bloem toe. Bak de platte balletjes ca 3 minuten per kant. Rooster pitabroodjes, besmeer deze met saus en vul met de falafel en eventueel rauwkost.

Cookies Contact en afspraak