Dolma’s van spitskool

Vlees

Dolma’s van spitskool

2 personen

Nodig

Dolma's
Middelgrote spitskool
1 tl zout
150 g zilvervliesrijst
3 middelgrote uien
Klein bosje peterselie
Klein bosje dille
200 g mager rundergehakt
½ el tomatenpuree
2 el olijfolie
1 el gedroogde munt
2 tl gemalen piment
Zwarte peper
200 g wortels
 Half glas lauwwarm water
½ el tomatenpuree
Halve citroen

Bereiding

Snij de kool doormidden. Maak hem schoon en snij in tweeën.
Breng in een grote pan 2 liter water aan de kook en strooi het zout erin.
Doe de helft van de kool in de pan en laat 1-2 minuten koken. Herhaal dit met de andere helft.
Haal de kool uit de pan en in een vergiet uitlekken. Laat afkoelen en haal de bladeren er één voor één af.
Spoel de rijst af in een vergiet.
Snipper de ui fijn.
Maak de peterselie en dille schoon en hak deze fijn.
Doe het gehakt, de rijst, ui, peterselie, dille, tomatenpuree, olie, munt, piment en zwarte peper in de kom. Meng de inhoud goed met een pollepel.
Schil de wortels en snij ze in plakjes. Leg ze onder in de pan.
Leg een blad op een groot schaal of dienblad. Snij de bladeren doormidden en verwijder de grote aderen.
Leg op een blad 1 eetlepel van het gehakt-rijst mengsel. Rol het blad op zoals te zien is op de foto.
Herhaal dit bij de andere bladeren.
De grote aderen die gesneden zijn kun je onder de pan leggen.
Leg de dolma’s naast elkaar en stapel ze op in de pan.
Giet heet water bij de dolma’s totdat ze net niet onder water staan.
Giet een glas heet water in een kommetje en meng dit met de tomatenpuree tot een goed mengsel. Giet deze saus over de dolma’s.
Snij de citroen in halve plakjes en leg ze op de dolma’s.
Sluit de pan af met een deksel en laat het koken op hoog vuur.
Zet het vuur laag en laat 30 minuten koken.

Tip

Wist je dat zilvervliesrijst 6 gram en witte rijst 1,6 gram vezels per portie bevat.. Neem dus vaker zilvervliesrijst
Contact en afspraak