​Atjar Ketimoen

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

Zoetzuur van komkommer.

Nodig

1 komkommer
2 rode pepers
1 ui
3 kemiri noten
1,5 dl natuurazijn
2 teentjes knoflook in stukjes
1 eetlepel olie
1 theelepel koenjit
1 theelepel djahé
1 theelepel (bruine) suiker

Bereiding

Voorbereiding 4 uur van tevoren:
Was de komkommer en snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Halveer wederom de twee helften in de lengte doormidden en snijd deze in stukjes van een halve centimeter. Doe de komkommer in een vergiet en strooi hier zout overheen om vocht uit de komkommer te trekken (meng het zout er goed doorheen). Laat dit een paar uur zo uitlekken. Daarna dep je met een schone droge doek de komkommer af om het overtollige zout te verwijderen.

Rooster de kemiri noten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn, blijf hierbij de pan schudden om aanbranden te voorkomen.
Halveer de pepers en verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd ze in hele dunne reepjes. In een keukenmachine of vijzel de ui, knoflook, djahé, koenjit, kemiri noten en suiker tot een pasta malen. Doe een eetlepel olie in de pan en fruit het kruidenmengsel ca. 3 minuten. Voeg vervolgens de azijn en de rode pepers toe en laat dit even doorkoken en laat dit daarna afkoelen. Doe de komkommer in een schaal en giet het afgekoelde mengsel er overheen. Vind je de atjar te zuur dan kun je hem verdunnen met wat water.
 
 
 

Cookies Contact en afspraak