Aspergesoep met hamreepjes

(voor 4 porties)

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

In Nederland is vanaf midden april tot eind juni het aspergeseizoen geopend. 

Nodig

500 gram witte asperges
1 groente bouillon blokje
1,5 liter kraanwater
30 gram boter
30 gram bloem
1 ei
100 gram gekookte ham (reepjes)
Nootmuskaat
2 eetlepel peterselie

Bereiding

Was de asperges, verwijder de houtachtige onderkant van de asperges en schil ze rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden. Zet een pan op het vuur en voeg 1,5 liter water samen met het bouillon blokje toe. Wanneer de bouillon kookt, dompel de asperges samen met de aspergeschillen onder en laat het geheel 15 min koken. Haal de stukken asperges uit de pan en laat de schillen nog 30 minuten op een laag vuur doorkoken. Zeef hierna het kookvocht en gooi de schillen weg. Snijd de gekookte asperges in stukjes van ongeveer 3 cm lang. Smelt in een soeppan de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de boter tot dat er geen klontjes meer in het mengsel zit. Laat dit even bruisen en voeg al roerend scheut voor scheut het kookvocht van de asperges erbij. Blijf intussen roeren. Laat de soep 15 min. op laag vuur doorkoken. Kook intussen het ei hard, laat schrikken en prak fijn met een vork. Voeg de helft van de asperges aan de soep toe en pureer de soep met een staafmixer. Zet hierna de pan nog even terug op het vuur en breng op smaak met een snufje nootmuskaat en eventueel peper en/ of zout. Bak de hamreepjes kort en voeg hierna het ei, de overige aspergestukjes en tot slot de hamreepjes toe aan de soep. Om het geheel af te maken strooi de fijngesneden peterselie over de soep en het geheel kan opgediend worden. 

Tip

  • Gebruik in plaats van de ham eens gerookte zalm. 

Cookies Contact en afspraak